Het volk spreekt
Column: Kıvılcım Pınar
Gepubliceerd: 17 mei 2024
Op 6 juni stemmen we in Alkmaar niet alleen voor het Europees Parlement, we mogen ons ook uitspreken over een vuurwerkverbod. Peilingen lieten al zien dat een meerderheid van de Alkmaarders vóór zo’n verbod is omdat het gedrag rond vuurwerk en het vuurwerk zelf steeds extremer worden.
“Elk jaar moeten er in mijn straat verkeersborden vervangen worden omdat ze opgeblazen worden door vuurwerk.”
“Ik ga rond oudjaar zo min mogelijk de deur uit omdat ik een astmatische aanval kan krijgen door het fijnstof dat vrijkomt.”
“Mijn hond wil dagenlang niet meer naar buiten en kan door de stress niet meer eten.”
“Het gaat in mijn buurt de hele dag door. En dan heb ik het niet over rotjes, maar over vuurwerkbommen waardoor de ramen in de sponningen trillen.”
Regionale kranten, radio- en tv-zenders tekenden de afgelopen weken een scala aan klachten en frustraties op, maar lieten vanzelfsprekend ook de voorstanders en gedogers van vuurwerk aan het woord. Die beroepen zich nog altijd op een mooie traditie. Want ach, het is maar één keer per jaar een paar uurtjes. En we hebben al zo veel regels in Nederland.
De meeste mensen zijn er echter helemaal klaar mee. Met de overlast, de rotzooi en de vernielingen. Met de stress die het veroorzaakt bij kleine kinderen, bij huisdieren en bij wilde dieren. Met de angst bij ouderen, die niet meer de deur uit durven voor een boodschapje. En met de ernstige verwondingen waarmee mensen op de spoedeisende hulp verschijnen; ongeveer de helft van die slachtoffers zijn namelijk toevallige voorbijgangers.
En dan hebben we het nog niet eens over de milieuschade. De drie miljoen kilo extra afval die moet worden opgeruimd. Het fijnstof dat wordt uitgestoten; ongeveer het equivalent van zeven maanden wegverkeer en dat op één dag.
De kritiek die je vaak hoort over het lokale referendum als politiek middel is dat het te zwart-wit is. Je bent vóór of je bent tegen. Voor grijstinten en ja-maars is geen ruimte. Is een meerderheid van een paar honderd stemmen voldoende om conclusies te trekken? En is de uitslag bindend en moet de politiek daar vervolgens naar handelen?
In Alkmaar is het referendum raadgevend en is het college niet verplicht om iets met de uitslag te doen. Dat maakt onze stem op 6 juni des te interessanter, want datzelfde college heeft wel z’n best gedaan voor de invoering van deze vorm van ‘inspraak’ en het zou vreemd zijn als de uitslag niet serieus genomen wordt.
Bij de Partij voor de Dieren maken we ons al jaren hard voor een vuurwerkverbod. Bij voorkeur landelijk, zodat handhaving makkelijker wordt en er geen vuurwerktoerisme ontstaat. We realiseren ons dat een lokaal referendum niet de oplossing voor alle vuurwerkproblematiek gaat zijn. Maar we zien het wel als een duidelijke stap in een proces waarin we afscheid gaan nemen van een traditie die z’n langste tijd gehad heeft. Dus op naar de stembus wat ons betreft!
Kıvılcım Pınar is raadslid voor de Partij voor de Dieren Alkmaar