Skaeve Huse
Column: Mieke Biesheuvel
Gepubliceerd: 6 december 2024
Afgelopen maandag is tijdens de voortzetting van de raadsvergadering van 28 november een motie vreemd aangenomen over het project Skaeve Huse. Ik was namens Leefbaar Alkmaar een van de indieners van deze motie.
Wat is Skaeve Huse? Het is een kleinschalig woonproject speciaal bedoeld voor mensen met, zoals ze dat zo mooi noemen, ‘onbegrepen gedrag’. Het zijn mensen die veelal dak- en thuisloos zijn omdat ze door hun gedrag moeilijk te plaatsen zijn in een reguliere woonwijk. Noodgedwongen leven zij op straat, waar ze vervolgens ook veel overlast bezorgen. In de daklozenopvang worden zij soms ook geweerd, ook weer door het moeilijke gedrag wat zij vertonen.
Deze groep mensen, het gaat in Alkmaar waarschijnlijk over minder dan 10 personen, heeft hulp nodig. Een van de dingen waar zij enorm bij gebaat zijn is een plekje om te wonen, een plek waar zij niemand tot last zijn en waar zij zichzelf kunnen zijn.
Het Skaeve Huse is zo’n project dat hier op inhaakt. Kleinschalige woningbouw, kleine woningen met zo min mogelijk prikkels in een prikkelarme omgeving. Op diverse plekken in het land zijn zulke Skaeve Huse al gerealiseerd en een succes gebleken.
De mensen zullen er onder intensieve begeleiding wonen en er zal 24/7 toezicht en beheer aanwezig zijn. Op termijn zullen de bewoners, wanneer hun gedrag het toelaat, terugkeren naar reguliere woonruimte in de wijken. Het wonen op de Skaeve Huse is in beginsel geen eindstation.
Nu heeft bijna de voltallige gemeenteraad het college opgeroepen om te onderzoeken waar in de gemeente Alkmaar zo’n Skaeve Huse straatje gerealiseerd kan worden. Het zal niet te dicht bij omwonenden, maar wel in de omgeving van voorzieningen moeten komen. Dat is natuurlijk een uitdaging, want er zullen weinig mensen zijn die deze overlastgevers als naaste buur zullen willen verwelkomen. Het is nu aan het college om te zoeken naar een plek waar deze mensen wel terechtkunnen.
Ervaringen van gemeenten waar het Skaeve Huse project al een poosje bestaat, wijzen uit dat, wanneer de huisvesting op een juiste plek is gerealiseerd, de overlast van het onbegrepen gedrag tot 0 gereduceerd kan worden.
Zo is te lezen op de website van Rotterdam, waar het Skaeve Huse project al een aantal jaar succesvol draait: “Het vragen- en klachtennummer (..) dat 24 uur per dag bereikbaar is voor bewoners uit de omgeving, wordt bijna nooit gebeld.”
(bron: Skaeve Huse | rotterdam.nl)
De kosten die met het project vergezeld gaan staan niet in verhouding staan tot het keer op keer inschakelen van politie en crisiszorg wanneer deze mensen op straat verblijven. Daarnaast geven zorginstanties aan dat het onbegrepen gedrag zelf kan verminderen wanneer deze mensen een eigen plekje hebben waar ze rust ervaren en zichzelf kunnen zijn zonder continu boze reacties uit te lokken.
Bovendien haal je de overlast die zij veroorzaken van de straat en verminder je een deel van het daklozenprobleem.
Kortom, een Skaeve Huse project kan een win-win situatie zijn voor alle betrokkenen.
Mieke Biesheuvel
Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/MiekeBiesheuvelLA