Woningnood
Column: Mieke Biesheuvel
Gepubliceerd: 1 november 2024
Het is algemeen bekend: in Nederland heerst al jaren een enorme krapte op de woningmarkt, en die wordt steeds benauwder. In alle segmenten en voor alle doelgroepen is de nood hoog. Er moet bijgebouwd worden, en snel en veel ook. Maar hoe, en waar, en op welke schaal; daarover kan de politiek nogal eens van mening verschillen. Bovendien hebben alle nieuwbouwprojecten te maken met stikstofregels, natuur- en milieuregelgeving, verschillende belangen van commerciële partijen en woningcorporaties en participerende omwonenden.
Er moeten nieuwe woningen bij komen voor starters, voor doorstromers en voor senioren. Allen hebben andere woonbehoeften en wensen. Een startende student kan genoeg hebben aan een studio, terwijl een gescheiden ouder meer kamers wenst zodat de kinderen die parttime daar wonen ook eigen slaapkamers hebben. En senioren willen best wel kleiner wonen, maar niet inboeten op wooncomfort en te maken krijgen hogere huurlasten voor een kleinere woning.
Ik zie het in mijn privéleven op kleine schaal.
Mijn dochter, 26 jaar en werkend, woont nog thuis. Ze kan als alleenstaande geen woning kopen en komt niet in aanmerking voor vrije sector huur. Ze staat ze sinds haar 18e ingeschreven als woningzoekende voor een sociale huurwoning. Inmiddels is ze de studentenfase voorbij en wil ze niet meer genoegen nemen met een studiootje waar woon- en slaapvertrek in een ruimte gevestigd is. Wetende dat ze weer onderaan de wachtlijst terechtkomt als ze zulke woonruimte wél zou accepteren en dus minimaal acht jaar in zo’n kleine woonruimte zou moeten blijven wonen voor ze dan zou kunnen doorstromen naar een meer volwaardige woning. Dan zou ze rond de 35 jaar zijn!
Dus blijft ze noodgedwongen nog wat langer thuis wonen in afwachting van een twee- of driekamerwoning waarin ze de komende tien jaar wel gelukkig kan zijn. Toch is ze er wel aan toe om op zichzelf te gaan wonen en dat is ook een gezonde en normale gang van zaken. Wij kunnen goed samen, maar we kijken beiden wel uit naar de tijd dat we niet meer samen wonen. Vooralsnog is ze echter nog niet aan de beurt. Iedere week kijken we op de site van de SVNK, maar meestal zit ze nog ruim boven de 20. Minimaal nog 20 wachtenden voor haar dus.
Als zij – hopelijk binnenkort – wel eigen woonruimte heeft, dan woon ik alleen in een eengezinswoning. Dan zou ik best kleiner willen gaan wonen. Toch heb ik ook wensen en bedenkingen. Kleiner wonen tegen een hogere huur, dat ga ik niet doen. Kleiner wonen op een plek waar ik niet gelukkig ben, dat ga ik ook niet doen. Een etagewoning zonder lift is met het oog op de toekomst niet verstandig. Zo klein wonen dat er geen ruimte meer is voor een logé (denk aan kleinkinderen op termijn?), dat wil ik ook niet.
Ik woon namelijk heel prettig in een leuke omgeving en met fijne buren. Ik móet niet weg, dus wil ik pas verhuizen als ik er ook iets leuks voor terug krijg. En die woningen zijn schaars, heel schaars. Gevolg is dat ik een mooie gezinswoning bezet hou waardoor een gezin dat een woning als de mijne zoekt niet kan doorstromen.
Er moeten dus heel veel woningen bij komen, en vooral ook in de sociale huursector. Voor diverse doelgroepen met ieder hun eigen woonwensen.
Nu helpt het niet mee dat het huidige Alkmaarse college de norm van 30% sociale huur bij nieuwbouw heeft losgelaten. Zij hebben gesteld dat het 15% sociale huur en 15% sociale koop mag zijn wat projectontwikkelaars moeten bouwen. Dat klinkt prima, totdat je je realiseert dat sociale koop slechts eenmaal (en alleen casco opgeleverd) in de markt staat als ‘sociaal’. Dakkapel erop en de verkoopprijs stijgt naar ruim boven de maximale sociale koopgrens en komt daar nooit meer onder terug. Deze norm is dus een holle term en heeft niets met sociale nieuwbouw te maken.
Zelfs de woningcorporaties van Alkmaar dringen er nu bij het college op aan om terug te gaan naar de afspraken die met hen en met de regio gemaakt zijn: bouw in elk nieuwbouwproject minimaal 30% sociale huur. Daar zijn de woningzoekenden van Alkmaar pas écht mee geholpen.
Mieke Biesheuvel
Leefbaar Alkmaar
Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/MiekeBiesheuvelLA