Culinaire tip van de week
Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn
Gepubliceerd: 5 april 2024
Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten. Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn, maar kip is natuurlijk helemaal prima om hiervoor te gebruiken. Het is een stoofgerecht en je kunt het makkelijk bereiden door het in de oven te zetten en zo rustig te laten garen. Op het vuur is zeker ook een optie maar hou het dan wat beter in de gaten om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt en je pan droogkookt.
Welke kip je gaat gebruiken voor deze Franse stoof is een beetje afhankelijk van jouw voorkeuren. Ik heb hier kippenbouten gebruikt. Met vel en met de dijen eraan. Dus niet van die kleine drumsticks, maar echt de hele bouten. Als je per persoon één bout aanhoudt, zit je goed.
Je kunt er ook voor kiezen om dit te maken met kippendij. In dat geval – even afhankelijk van het formaat van de dijen – zou ik twee kippendijen aanhouden per persoon. Minder vlees kan uiteraard ook. Gebruik dan een dij per persoon. Het formaat van kippendijen wil nog wel eens wisselen dus gebruik gewoon wat je zelf goed vindt. Iets kleiner of groter maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit.
Je begint het maken van de coq au vin met het aanbraden van de kippenbouten. Daarna haal je de kip weer uit de pan en je bakt de spekjes goed uit. Zet het vuur dan lager en voeg de groente toe. Je kunt er optioneel een paar eetlepels whiskey aan toevoegen maar dat is absoluut niet noodzakelijk.
Voeg de bloem toe en laat die even meebakken. De bloem zorgt ervoor dat de saus straks lekker stevig wordt en indikt.
Doe nu de kip terug in de pan en voeg de wijn en de bouillon toe. De 450 ml bouillon is een richtlijn en ligt aan het formaat van je pan. Je hebt zoveel nodig om de kip grotendeels onder het vocht te zetten. Zet de pan nu in de oven en laat dit rustig pruttelen voor ongeveer 1,5 uur.
Ik vind het lekker om de coq au vin te serveren met extra paddenstoelen maar dat is absoluut geen must. Die bak ik extra stevig op in een apart pannetje met boter en serveer die met de coq au vin.
Deze stoofschotel is het lekkerste met aardappelpuree of knolselderijpuree, maar doet het ook goed met krokant gebakken aardappeltjes.
Ingrediënten
4 stuks kippenbouten (met dij eraan) met vel
zout en vers gemalen zwarte peper
15 g boter
2 el olijfolie
150 g ontbijtspek in blokjes
6 charlotjes
2 winterpeen schoongemaakt en in blokjes
2 stengels bleekselderij in stukjes
2 stuks sjalotjes gesnipperd
35 g bloem
3 takjes verse tijm
200 g gemengde paddenstoelen kleintjes heel, grote doormidden
450 ml kippenbouillon (Maggi)
750 ml rode wijn
3 laurierblaadjes
Zet een flinke braadpan (het is een eenpansgerecht dus alles moet in de pan passen) op medium vuur. Bestrooi de kip met peper en zout. Zodra de pan goed heet is, voeg je de olijfolie en de boter toe. Braad de stukken kip nu aan in het vet tot mooi goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
Voeg de ontbijtspek toe en bak deze tot goudbruin. Zet het vuur nu iets lager en voeg de ui, sjalotjes, wortel en de bleekselderij toe en bak dit even mee.
Als je de whiskey gebruikt doe je dit nu in de pan en je roert goed alle stukjes van de bodem los. Voeg nu de bloem toe en laat dit even meebakken. Hierdoor creëer je een soort roux. Bak dit even mee. Om klontjes te voorkomen, kun je de bloem eerst even losroeren met wat vocht.
Doe nu de kip terug in de pan en voeg de tijm toe, de paddenstoelen en de laurierblaadjes.
Giet de rode wijn erbij en vul aan met de bouillon tot de kip net onder staat. Dek nu af en zet in de oven voor ongeveer 1,5 uur of tot de kip goed gaar is.
Je kunt het rechtstreeks uit de pan serveren. Heerlijk met aardappelgratin of aardappelpuree.
Eet sma(k)kelijk.