Culinaire tip van de week
Hoogste tijd voor malse mosselen
Gepubliceerd: 26 juli 2024
De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste ingrediënt is chorizo. En geloof mij… echt heel fijn en je hebt verder geen sausje nodig.
Wat heb je nodig:
2 kg verse mosselen in de schelp, schoongemaakt
Koop een plak chorizo bij de slager (3-4 centimeter dik) en snij die helemaal aan kleine stukjes. Zodat het mooi kan smelten in de pan.
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, zonder zaadjes en fijngesneden
1-2 knoflookteen, gesnipperd
1 takje tijm
1 takje oregano, fijngesneden
1 laurierblad
1 theelepel cayennepeper
200 gram gepelde tomaten uit blik
200 ml droge witte wijn
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
Peper uit de molen
Zout
Aan de slag:
Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui, rode peper en knoflook toe. Zet dit alles goed aan, maar zorg ervoor dat de ingrediënten niet bruin worden. Roer gedurende 3 minuten goed door met de pollepel.
Voeg nu de chorizo, tijm, oregano, laurier, cayennepeper en gepelde tomaten toe en laat alles op zacht vuur zo’n 4 minuten sudderen. Breng op smaak met een beetje zout. Blijf zo nu en dan roeren, zodat alle ingrediënten goed samenkomen. Blus dit geheel af met de witte wijn. Zodra alles gaat koken, voeg je de mosselen toe.
Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan wat water toe. Doe het deksel op de pan en schep na elke minuut de mosselen goed om. Voeg na ongeveer 3 minuten de peterselie toe aan de mosselen en schud deze er goed doorheen. Na nog eens 3 tot 4 minuten zijn de mosselen klaar. Spanjaarden laten de mosselen rustig op een laag vuur zachtjes nagaren. Dus je kunt zelf heel relaxed zijn. Schelpen die dicht zijn gebleven, wegdoen.
Serveer de mosselen in de tomatensaus op een schaal en giet de saus eroverheen. Erg lekker met stevig (boeren)brood.