Gebruik AI, maar wees kritisch
Column: Kelly Meijers
Gepubliceerd: 30 augustus 2024
In mijn omgeving gebruiken veel mensen ChatGPT of Copilot, voor velen is dat al AI – kunstmatige intelligentie. Is dat het echt? En waarom is er nieuwe AI-wetgeving nodig?
AI is technologie die machines in staat stelt om te leren en beslissingen te nemen zoals mensen dat doen. Denk aan de manier waarop je telefoon automatisch foto’s ordent, je antwoord krijgt ChatGPT, hoe je spraakassistent vragen beantwoordt, of je spamfilter in je email box. AI is overal om ons heen, vaak zonder dat we het doorhebben.
AI kan ons leven makkelijker maken, maar het heeft ook invloed op de samenleving. AI kan helpen om verkeersstromen te regelen, afvalbeheer te verbeteren of energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld, slimme stoplichten kunnen ervoor zorgen dat verkeer soepeler verloopt en dat auto’s minder uitstoot produceren. Dit helpt om onze gemeente duurzamer te maken.
Door AI te gebruiken, kunnen we energie efficiënter inzetten en zo onze ecologische voetafdruk verkleinen. Bovendien kan AI ervoor zorgen dat iedereen in de samenleving beter wordt bediend, ongeacht leeftijd, achtergrond of taal. Echter, AI gebruikt ook veel energie, water en data, wat weer invloed kan hebben op het milieu en discriminatie. 1 vraag aan ChatGPT verbruikt 100X meer energie dan iets zoeken bij Google search (quote van Sam Altman, CEO OpenAI). Stel dus in één keer de juiste vraag (prompt engineering). Je kan ook niet altijd van de data uitgaan, de uitkomst is zo goed als wat je erin stopt. En data is bevooroordeeld, denk maar eens aan de zorg waar het vrouwelijk lichaam nog onderbelicht is, laat staan als je een migratie-achtergrond hebt. Hier moeten we dus een balans in vinden. Beleid en wetgeving voor maken en toetsen.
Europa is het eerste gebied in de wereld waar regels voor AI zijn opgesteld. De AI Act is een Europese wetgeving die regels stelt voor het gebruik van AI. Het doel is om ervoor te zorgen dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn en dat ze geen schade veroorzaken. De wet zorgt er bijvoorbeeld voor dat AI niet discrimineert en dat privacy van burgers wordt beschermd. De camera’s in China zorgen voor een politiestaat en is een verhoogd-risico en mag dus niet in Europa.
Camera’s met AI worden gebruikt in onze gemeente het opsporen van incidenten. Dit kan alleen als het aan strenge regels voldoet. Het is belangrijk dat we privacy respecteren en dat er duidelijke afspraken zijn over wie toegang heeft tot de gegevens en hoe lang deze worden bewaard. Het gebruik van camera’s die door AI worden aangestuurd kan nuttig zijn voor de veiligheid, maar we moeten wel voorzichtig zijn. De AI Act stelt strenge regels voor zulke toepassingen. We moeten zorgen dat de AI niet discrimineert en dat de privacy van burgers wordt beschermd. Het is belangrijk dat we transparant zijn over hoe deze technologie wordt gebruikt en dat er toezicht is.
Als gemeente kunnen we ervoor zorgen dat AI op een verantwoorde manier wordt ingezet. Ethische en juridische kaders, menselijke betrokkenheid, risicobeoordeling, transparantie, maar ook het minimaliseren van energie- en watergebruik en cyber-security. AI moet beheersbaar blijven, er is eigenaarschap nodig. Wat AI doet en de impact ervan is noodzakelijk voor de samenleving om daar bewust van te zijn. AI gaat niet weg, het wordt een onderdeel van ons leven. Laten we dan samen leren hoe we er op een verantwoorde manier gebruik van kunnen maken en er mee kunnen innoveren om duurzame waarde te creëren voor de gemeente en de regio.
We moeten als gemeente kritisch blijven op het gebruik van AI. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat AI eerlijk, duurzaam en energie-efficiënt is. Dit betekent dat we bij elke toepassing goed moeten nadenken over de impact op de samenleving en het milieu. Door dit goed te doen, kan AI ons helpen om een groenere, eerlijkere en duurzamere gemeente te worden. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor toekomstige generaties.
Geschreven door Kelly Meijers – Commissielid van GroenLinks, met input vanuit ChatGPT (1x een vraag gesteld)