Geen wind? Geen vuur!
Column: Kıvılcım Pinar
Gepubliceerd: 4 oktober 2024
Oktober: de blaadjes vallen van de bomen en de houtkachels en open haarden gaan massaal aan. Maar niet in Amersfoort dit jaar, want daar heeft de gemeente een stookverbod ingesteld na meldingen over rook van houtstook die ook de huizen van niet-stokers binnendringt. Mensen met longaandoeningen zoals COPD en astma kunnen daar, in hun eigen huis, enorm last van krijgen. Het RIVM meldde jaren geleden al dat houtkachels en open haarden in Nederland meer fijnstof uitstoten dan het wegverkeer.
Hoe gezellig het ook is, zo’n knapperend haardvuurtje, het plezier van de een mag niet de gezondheid van de ander schaden. Om die reden vroeg Partij voor de Dieren het Alkmaarse college de afgelopen jaren regelmatig om hier werk van te maken. Inventariseer de stookoverlast en neem maatregelen. Als gemeente heb je daarin een verantwoordelijkheid die je niet moet afschuiven op burgers zelf. De boodschap lijkt nu te zijn: ‘Regel het zelf maar met je buren’. Maar dat is ongeveer vrágen om een bezoek van de Rijdende Rechter. Zolang de regels rondom houtstook niet zijn geformaliseerd, is het niet makkelijk om daar een goed gesprek over te hebben met je buren.
In Amersfoort hanteren ze nu een ‘stookwijzer’. Als die op code rood of oranje staat, is stoken verboden. Wanneer de stookwijzer op geel staat, kun je wél de houtkachel aansteken. De stookwijzer gaat op rood of oranje bij vochtig weer of wanneer er weinig wind is, waardoor de kans groot is dat rook in de lucht blijft hangen. Bij typisch herfstig weer dus.
Stook je op dat moment tóch en krijgt de gemeente een melding binnen van iemand die daar last van heeft, dan komt er een handhaver op bezoek. Stook je bij code oranje of rood maar heb je daar afspraken over gemaakt met je buren, dan handhaaft de gemeente niet. Deze maatregel is vooral bedoeld om mensen te helpen als ze er onderling niet uitkomen en niet om houtstokers met boetes om de oren te slaan.
We vinden het een mooie eerste stap in Amersfoort en zouden graag zien dat Alkmaar óók werk maakt van de houtstook-overlast. Met een paar simpele maatregelen, zoals een verplicht filter in het rookkanaal en een stookalarm op windluwe of vochtige dagen, laat je als gemeente zien dat je de gezondheidsklachten van je inwoners serieus neemt. Met alleen een verwijzing naar de landelijke stookwijzer op de gemeentelijke website kom je er wat ons betreft niet.
Omdat het ongetwijfeld nog even duurt voordat er in Alkmaar maatregelen genomen worden, moeten houtstokers zelf kritisch zijn. Wees je bewust van de gevolgen die jouw brandende houtkachel heeft voor anderen. Het RIVM heeft het bij stookoverlast over ‘buurtblootstelling’. Dat betekent dat niet alleen je directe buren last hebben van jouw houtkachel of open haard, maar de hele buurt. Dus kijk vóórdat je de kachel aansteekt op de website van het RIVM, die dagelijks aangeeft of er een stookalert is. Geen wind? Geen vuur!
Kıvılcım Pinar is raadslid voor de Partij voor de Dieren Alkmaar