Vieringen voor iedereen: laat de jeugd niet buiten staan
Column: Devon Zwierenberg
Gepubliceerd: 18 oktober 2024
De viering van Alkmaars Ontzet is altijd een hoogtepunt in de stad, een feest vol traditie, samenhorigheid en plezier. Voor veel jongeren eindigde de viering van 8 oktober dit jaar buiten de hekken, letterlijk en figuurlijk. Zoals een verontwaardigde ouder het treffend beschreef op sociale media: “Mijn 16-jarige zoon kwam boos thuis. Geen Alkmaars Ontzet voor hem en zijn vrienden.” Voor hen geen feest, alleen
frustratie over het niet mogen deelnemen. Dit is niet alleen een probleem van Alkmaars Ontzet, maar een breder issue dat speelt bij veel grote evenementen.
Bij Status Quo horen we dat jongeren steeds vaker buitengesloten worden van deze vieringen. Of het nu om Alkmaars Ontzet gaat, Koningsdag of een WK-wedstrijd: de feesten zijn steeds meer gericht op 18+. Jongeren, die volop bezig zijn hun plek in de maatschappij te vinden, worden aan de kantlijn geplaatst. Status Quo maakt zich hier zorgen over.
In een tijd waarin we zien dat jongeren die veel online zijn, sociale interacties missen en eenzaam zijn, lijken we met onze regels het tegenovergestelde te bereiken van wat we willen. Jongeren moeten juist gestimuleerd worden om deel te nemen aan het openbare leven, nieuwe mensen te ontmoeten, grenzen op te zoeken en – ja, soms iets stoms te doen waar je later om kunt lachen. Maar hoe kunnen ze dat doen als ze niet mee kunnen doen?
Het idee van verschillende polsbandjes voor leeftijdsgroepen, zoals sommigen al hebben geopperd, lijkt een simpele en effectieve oplossing. Een groen bandje voor 18+ zodat zij alcohol kunnen drinken en een rood bandje voor 15-17 jaar, waardoor jongeren wel naar binnen kunnen en mee kunnen feesten. Dit zou niet alleen de controle vereenvoudigen, maar ook zorgen voor minder willekeur, waar jongeren zich
nu zo over opwinden.
De willekeur is aanwezig. Jongeren snappen deze behandeling niet, en eerlijk gezegd: wij ook niet. Waarom zouden ze geen deel mogen uitmaken van de feestvreugde, zonder dat alcohol daar een hoofdrol in speelt?
In andere gemeenten, zoals Hoorn, worden al stappen gezet om jongere groepen te betrekken bij evenementen. In Alkmaar blijven we achter. Wat ons betreft, is het tijd voor verandering. De jeugd is niet alleen de toekomst – ze zijn ook het heden. Het is aan de gemeente en organisatoren om te kijken naar hun behoeften. Als we willen dat jongeren zich onderdeel voelen van de maatschappij, moeten we ze juist
betrekken op momenten waarop saamhorigheid centraal staat.
Laten we ervoor zorgen dat Alkmaars Ontzet, Koningsdag en andere grote vieringen gezamenlijke feesten worden. Bij Status Quo pleiten we voor oplossingen die jongeren betrekken en niet afstoten. De vieringen van de toekomst zijn inclusief – voor jong en oud. Het echte feest, dat vieren we samen!
Devon Zwierenberg
Status Quo