Voor ons is elke dag Dierendag
Column: Sarah Pesie
Gepubliceerd: 20 september 2024
Over krap twee weken is het Dierendag. Voor de Partij voor de Dieren is dat een uitgelezen moment om de aandacht te vestigen op al die dieren die geen liefdevol vertroeteld huisdier zijn, maar een ellendig bestaan hebben in de vee-industrie. We zijn al jaren fan van het Eet Geen Dierendag-initiatief van Wakker Dier, omdat elke dag waarop je géén vlees eet telt. We eten in Nederland dagelijks 600.000 dieren; dat is een rij koeien, varkens en kippen van Amsterdam tot Brussel. Hoe bizar is dat?
Verreweg de meeste van die dieren zijn kippen. Vleeskuikens, maar ook legkippen, die zodra ze minder gaan leggen, naar de slacht gaan om te eindigen als soepkip. Dat die kippen een afschuwelijk bestaan hebben voordat ze veel te jong worden gedood, wordt maar al te graag verdoezeld. Let maar eens op de doosjes eieren in de supermarkt, waarop je doorgaans een lekker scharrelende kip ziet die goed in de veren zit. Niets is minder waar.
Op Stadsboerderij De Hout hebben ze sinds kort vijf geredde legkippen, afkomstig uit de scharreleieren industrie. Die kipjes worden gekocht van de boer vóórdat ze naar de slacht gaan. De boer krijgt het bedrag dat hij zou krijgen als hij ze zou laten slachten en de kippen worden herplaatst bij particulieren of, in dit geval, een kinderboerderij, zodat ze nog een paar mooie jaren in vrijheid kunnen meemaken.
Wat opvalt aan geredde kippen is allereerst dat ze over hun hele lijf veren missen. In kippenschuren zitten legkippen in zulke grote aantallen op elkaar dat ze door de stress elkaar kaalplukken. Kijk je iets langer, dan zie je dat ze geen natuurlijk gedrag vertonen. Ze hebben nog nooit daglicht ervaren en ze scharrelen niet, want ze weten niet hoe dat moet. Het is prachtig om te zien hoe ze dat, in navolging van andere kippen, binnen de kortste keren onder de knie hebben.
Dankzij de scherpe inbreng van de Partij voor de Dieren heeft de stadsboerderij onlangs het Keurmerk voor Dierenwelzijn gekregen. Dat keurmerk geeft aan dat de dieren hier leven in een omgeving die past bij hun behoeften. Varkens kunnen in de modder wroeten, geiten kunnen klimmen en alle dieren hebben plekken om zich terug te trekken als ze rust willen. Dieren krijgen hier geen kleintjes meer. In plaats daarvan komen dieren uit bijvoorbeeld een opvang of uit de vee-industrie naar De Hout.
We zijn er trots op en hopen dat de overige kinderboerderijen in Alkmaar volgen. Daar zetten we ons voor in op vele fronten, onder andere via de Dierenwelzijnsnota die eind dit jaar op de agenda staat. Als het aan ons ligt, is elke dag Dierendag en kun je elke dag opnieuw iets doen om het leven van dieren aangenamer of dragelijker te maken. Bijvoorbeeld door geen vlees te eten, door te kiezen voor biologische eieren van boeren waar de kippen écht buiten kunnen lopen en misschien zelfs door een kip te adopteren.
Sarah Pesie is raadslid voor de Partij voor de Dieren Alkmaar