Is het drinken van rode wijn gezond?
Hoe zit het nu echt?
Gepubliceerd: 15 november 2024
De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie van rode wijn de bloedvaten kan versterken en bloeddrukverlagend werkt.
Gezondheidsvoordelen van rode wijn
Een studie gepubliceerd in de *American Heart Journal* suggereerde dat matig wijngebruik geassocieerd is met een verlaagd risico op hartziekten. De antioxidanten helpen ook om cholesterolafzettingen in de bloedvaten te verminderen.
Bloeddruk
Polyfenolen in wijn helpen de bloedvatwand gezond te houden. Een gezond endotheel bevordert de bloedcirculatie en voorkomt bloeddrukproblemen.
De polyfenolen in rode wijn kunnen daarbij de aanmaak van stikstofmonoxide verhogen, wat de bloedvaten helpt ontspannen en verwijden. Dit draagt bij aan een lagere bloeddruk en een verbeterde bloedcirculatie.
Hart
Antioxidanten in rode wijn helpen de bloedvaten soepel te houden en te beschermen tegen de vorming van bloedklonters. De polyfenolen in wijn kunnen ook helpen bij het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol, dat het hart beschermt.
Insuline
Studies wijzen uit dat matige wijnconsumptie de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat betekent dat cellen beter reageren op insuline en suiker efficiënter worden verwerkt. Dit kan het risico op type 2 diabetes verminderen.
Ontstekingsremmend
Polyfenolen, zoals resveratrol, hebben een ontstekingsremmende werking. Chronische ontsteking speelt een grote rol bij veel ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.
Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen (instabiele moleculen die celschade kunnen veroorzaken) te neutraliseren. Wanneer we eten, ademhalen, of zelfs sporten, produceren onze cellen vrije radicalen als bijproduct. In kleine hoeveelheden kunnen vrije radicalen nuttig zijn, maar een teveel kan leiden tot oxidatieve stress en schade aan DNA, eiwitten en lipiden.
Wat zegt de wetenschap over resveratrol?
Rode wijn bevat een hoge concentratie aan polyfenolen, waaronder resveratrol, anthocyaninen, en flavonoïden. Deze verbindingen hebben een krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking.
Resveratrol is een van de meest onderzochte stoffen in rode wijn en staat bekend om zijn uitgebreide gezondheidsvoordelen. Het kan onder andere de levensduur verlengen (bij diermodellen) en de gezondheid van bloedvaten en het brein ondersteunen. Bij mensen is resveratrol echter lastiger effectief te doseren vanwege de variërende absorptie. Resveratrol is een van de meest onderzochte polyfenolen in wijn. Resveratrol komt voor in de schillen van druiven en heeft aantoonbare effecten op de gezondheid van het hart, bloedvaten, en het metabolisme.
Resveratrol bevordert de endotheliale functie (de binnenwand van de bloedvaten), verlaagt het slechte LDL-cholesterol en helpt om bloedstolsels te voorkomen. Celstudies laten zien dat resveratrol helpt bij het herstel van DNA en het kan de activiteit van bepaalde genen verbeteren die geassocieerd zijn met een langere levensduur. Dit is vooral in dierstudies aangetoond, maar er is nog meer onderzoek nodig bij mensen. Resveratrol kan de vorming van plaques in de hersenen helpen voorkomen, wat mogelijk beschermend werkt tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Andere antioxidanten in rode wijn zijn anthocyaninen en flavonoïden. Ze zijn verantwoordelijk zijn voor de rode kleur van wijn en verminderen oxidatieve stress in het lichaam en beschermen zo cellen tegen schade. Dit kan ook helpen bij het verlagen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.
De Ultieme gezonde wijn: Tannat
Een interessante wetenschappelijk studie (Corder, 2006) heeft aangetoond dat de schil van de Tannat-druif, die heel dik is, een hoge concentratie pro-cyanidines bevat. Daarnaast blijkt dat de inwoners van gebieden waar deze druif veel voorkomt, in Zuid-West Frankrijk en een deel van Sardinië, een hoge levensverwachting hebben. Dat kan natuurlijk toevallig zijn (dat wil zeggen al dan niet mede afhankelijk van andere, niet onderzochte factoren), maar de onderzoekers hebben nog stap verder gekeken. Ze hebben namelijk onderzocht wat het directe effect is van verschillende druivensoorten, inclusief de Tannat-druif, op gekweekte menselijke bloadwandcellen. Uit deze studie bleek dat de Tannat-druif een drie keer zo positief effect heeft op de bloedwandcellen als andere andere druivensoorten. Bij blootstelling aan de Tannat-druif producerende vaatwandcellen veel Nitric Oxide. Dat heeft naast vaatverwijdering ook een sterke anti-oxidante werking. De hoge levensverwachting van de inwoners van de gebieden waar de Tannat-druif veel voorkomt komt waarschijnlijk door dit gunstige effect op de bloedvaten.
Vergelijkbare druivenrassen
Andere druiven die qua gezondheidsvoordelen vergelijkbaar zijn met de Tannat-druif zijn bijvoorbeeld de Petit Verdot en de Sagrantino, maar ook nieuwe druivenrassen, Een belangrijke factor in de groei van de Nederlandse wijnbouw is de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen zoals de Satin Noir De Satin noir druivenrank heeft grote, compacte trossen en ronde, middelgrote bessen. De schil van de druif is donkerrood van kleur, wat resulteert in wijnen met een intense kleur en pigmentatie. De druif gedijt goed… En Cabaret Noir. Deze laatste 2 druivenrassen staan ook aangeplant op Domein Bergen.
Veelgestelde vragen over rode wijn en gezondheid
Wat is de Franse Paradox?
Rode wijn wordt vaak beschouwd als een drank met potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen, vooral wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Het “Franse paradox”-concept, dat verwijst naar de lagere incidentie van hart- en vaatziekten in Frankrijk ondanks een vet- en cholesterolrijk dieet, heeft bijgedragen aan het idee dat rode wijn gunstig kan zijn. Veel van de voordelen van rode wijn worden toegeschreven aan bioactieve stoffen zoals polyfenolen, antioxidanten, en resveratrol.
Verhoogt wijn het risico op kanker?
Overmatige wijnconsumptie verhoogt inderdaad het risico op bepaalde kankers, vooral borstkanker. Overmatig alcoholgebruik kan ook de risico’s op leverziekten, verslaving en hoge bloeddruk aanzienlijk verhogen. Dit risico lijkt echter minder groot bij matige consumptie, waarbij de voordelen voor het hart bij de meeste volwassenen de nadelen opwegen. Het vinden van een balans is essentieel.
Hoe staat het met witte wijn?
Hoewel witte wijn ook enkele antioxidanten bevat, zijn deze meestal minder geconcentreerd dan in rode wijn omdat witte wijn zonder druivenschillen wordt gefermenteerd. Rode wijn heeft over het algemeen meer polyfenolen, die in de schil en zaden van druiven zitten. Andere soorten alcohol, zoals bier en sterke drank, bevatten meestal geen of veel minder polyfenolen, waardoor hun potentiële gezondheidsvoordelen anders zijn of minder duidelijk. Echter, de ethanol in alcoholische dranken heeft op zichzelf enige invloed op HDL-cholesterolniveaus, wat enige bescherming voor het hart kan bieden, maar zonder de antioxidante voordelen van rode wijn.
Is biologische rode wijn gezonder?
Biologische wijn bevat minder resten van bestrijdingsmiddelen en kan mogelijk meer antioxidanten bevatten, hoewel dit afhankelijk is van de productiemethoden. Echter, wetenschappelijke studies geven tot nu toe geen doorslaggevend bewijs dat biologische wijn significant gezonder is dan conventionele rode wijn.
Resveratrol.
Kunnen niet-drinkers baat hebben bij de antioxidanten in wijn?
Ja, vergelijkbare antioxidanten kunnen ook worden verkregen uit niet-alcoholische bronnen zoals druiven, bessen, cacao, en noten. Rode druivensap bevat ook enkele van de antioxidanten in wijn, hoewel de concentratie lager is.
Conclusie
Rode wijn kan gezondheidsvoordelen bieden dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten, polyfenolen en resveratrol. Wanneer matig geconsumeerd, kunnen deze stoffen het hart en de bloedvaten beschermen, het risico op chronische ziekten verlagen en ontstekingen tegengaan.
Bron: Wijndomein Bergen