Maakt schoolzwemmen een comeback?
Column: Boran Bilbal
Gepubliceerd: 9 februari 2024
Steeds meer kinderen hebben geen zwemdiploma. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in de afgelopen jaren snel gestegen, van 6 procent in 2018 naar 13 procent in 2022. Vooral in gezinnen met een laag inkomen en in gezinnen met een migratieachtergrond daalt het aantal kinderen met een zwemdiploma. Het aantal doden stijgt ook: in 2022 overleden 73 mensen in Nederland door verdrinking.
Een plan om dit tij te keren, is het terug invoeren van schoolzwemmen. De fractie van Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) pleit al jaren voor het opnieuw invoeren van schoolzwemmen. De Nationale Raad Zwemveiligheid en de Reddingsbrigade Nederland zijn ook voorstander van het plan. De meeste ouders staan ook positief tegenover de eventuele herinvoering van schoolzwemmen. De verantwoordelijkheid om kinderen te leren zwemmen ligt in eerste instantie bij de ouders, wij zijn het verplicht aan onze kinderen om de zwemcultuur eigen te maken, maar BAS ziet ook in dat dit niet voor alle ouders financieel haalbaar is.
In 1985 werd schoolzwemmen afgeschaft, en sindsdien bepalen scholen zelf of ze het aanbieden. Schoolzwemmen is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van gemeenten, scholen en ouders samen en BAS vindt dat zwemlessen ontzettend belangrijk zijn. In 1990 bood nog 90 procent van de scholen zwemlessen aan, maar in 2021 was dat slechts 26 procent. Afnemende zwemvaardigheid is een trend die we helaas al jaren zien, evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen. Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken. Daar maken wij als BAS ons best zorgen over.