Deel

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

Wat betekent het toch allemaal?

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards
Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards

Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.


Bron: www.vini-vino.nl

Meer 'Food & Wine':

Wijn, muziek en gezelligheid

14 maart 2025

Vini Amici in de Grote Kerk

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2025 wordt de Grote Sint Laurenskerk omgetoverd tot een sfeervol wijnparadijs. Een weekend vol heerlijke wijnen, smakelijke hapjes en swingende muziek.

Marina’s Kitchen

14 maart 2025

Zelf gemaakte pitabroodjes

Bij het vorige recept van de romige humus horen natuurlijk pitabroodjes. Deze typische platte, ronde broodjes voor “shoarma” kunnen traditioneel gevuld worden met vlees en salade. Of dip ze...

Bottarga en meer…….!

28 februari 2025

Column: Gerard Walters

De restaurantorganisatie Dutch Cuisine promoot 80% plantaardig en 20% dierlijk, een prima initiatief. Toch...

Wintersnoei

28 februari 2025

Ruimte voor nieuwe groei

De grond knispert onder mijn laarzen, een ijle nevel hangt nog over de velden. De wijngaarden in diepe winterslaap. Prachtig.

Marina’s Kitchen

28 februari 2025

Maak in een handomdraai Hummus

Eten verbindt, hummus is daar een voorbeeld van. Vandaar een heerlijk recept van dit veelzijdige gerecht. Eet het ook een keer als ontbijt, het houdt je suikerspiegel op peil en verzadigt heel goed. Of als gezond tussendoortje. Lekker met een warm pitabroodje.

Culinaire tip van de week

20 december 2024

Het ultieme kerstgerecht

Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om

Franse Investeerder in Wijndomein Bergerweg

20 december 2024

Column: Sico de Moel

Ze wilden heel graag komen kijken met een paar vrienden. Ze kwamen uit Frankrijk en hadden serieuze interesse om te investeren in Wijndomein Bergen. Christoph en zijn

Wijngek

20 december 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Eten met………!

6 december 2024

Column: Gerard Walters

Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast

Is het drinken van rode wijn gezond?

15 november 2024

Hoe zit het nu echt?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?

1 november 2024

Column: Gerard Walters

HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door

Flatbread met harissa, aioli, filet d’Ardenne en gegrilde groente

1 november 2024

Recept van May Anema

Flatbread oftewel platbrood wordt voornamelijk gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Plat is het doordat het kort of niet gerezen is. Het deeg wordt gemaakt van meel

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

Terug