HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

Wat betekent het toch allemaal?

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards
Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards

Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.


Bron: www.vini-vino.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

Culinaire tip van de week: een klassieke Wiener schnitzel

14 juni 2024

Ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug