HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

Wat betekent het toch allemaal?

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards
Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

1. Aards

Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens gevel door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:

Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.


Bron: www.vini-vino.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

Culinaire tip van de week: een klassieke Wiener schnitzel

14 juni 2024

Ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht

Veldsla met bramen, appel, avocado, geitenkaas en hazelnoten

7 juni 2024

Recept van May Anema

Met deze salade zul je succes oogsten! Niet alleen een lust voor het oog met de prachtige kleuren, maar ook werkelijk een smaakexplosie in je mond! De heerlijke nootachtige smaak

Quality time

7 juni 2024

Column: Jack de Feyter

Hij ging met zijn dochter fietsen op Texel. Quality-time heet dat in sommige kringen. Feitelijk is je hele leven quality-time, maar dat is weer een ander onderwerp.

Culinaire tip van de week

31 mei 2024

Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan

De Belangrijkste Maand voor de Jonge wijngaard

31 mei 2024

Column: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid

Sperziebonen-krieltjes salade met romige dressing

24 mei 2024

Recept van May Anema

BBQ tijd is aangebroken! Naast vlees, vis, kip en stokbrood is het natuurlijk ook heerlijk om wat groente erbij te hebben. Ik maakte van de boodschappen die ik nog in huis had

Rondje Horeca #32

24 mei 2024

Polonio Bar & Bistro

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Alkmaars laatste culinaire aanwinst: Polonio Bar & Bistro! Chef-kok en eigenaar José Polonio, onder andere bekend van Nero Bergen

Doe het zelf: Pornstar Martini

17 mei 2024

Dé cocktail van dit moment

Het is er tijd voor, de Pornstar Martini. Een van de meest populaire vodka cocktails van dit moment. En niet voor niets, de tropische smaak van de passievrucht en de vanille

Harry’s kitchen… een heerlijke zomerse koude pasta-tonijn salade

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

Of voor een mooie lentedag!

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke

Spinazie-omelet met zalm en roomkaas

10 mei 2024

Recept van May Anema

Zondag is het Moederdag en is het weer het juiste moment om je moeder eens extra te verwennen met deze heerlijke omelet!

Culinaire tip van de week

3 mei 2024

Salade caprese

Het leek (zeer plotseling) wel zomer! En dan plukken we met zijn allen meteen de korte broeken en rokjes van zolder, gaan naar het strand, eindeloos terrassen en last, but not

Afvallennnnnnn…!

3 mei 2024

Column: Gerard Walters

Wat een positiviteit in de kranten j.l woensdag. “ We willen allemaal gezond worden en - blijven én langer leven”. Geweldig zou je denken. Maar als ik dan de koppen voorbij ben

Koningsdag Pasta!

26 april 2024

Recept van May Anema

Omdat je op deze dag nooit weet met hoeveel eters je thuis eindigt, is dit een ideaal gerecht voor Koningsdag: snel, makkelijk en zeer smaakvol! Pasta met 'Nduja saus en burrata Dit klinkt misschien heel moeilijk, maar is het niet. 'Nduja is een gedroogde smeerbare, pittige worst uit Calabrië, Italië en koop je tegenwoordig gewoon bij bijna elke supermarkt in een potje. Heerlijk om in sauzen te gebruiken en zelfs om op een broodje te smeren als je van pittig houdt. Ingrediënten: - 500 gram rigatoni (soort pasta) - 2 blikken à 400 gr Petti kerstomaten - 4 tenen knoflook - scheut witte wijn - half potje 'Nduja (bij supermarkt) - citroen - kookroom - pecorino - basilicum - olijfolie, zout en zwarte peper uit de molen - 1 bol burrata Kook de pasta zoals op de beschrijving staat en houd bij het afgieten 1 mok met pastawater apart. Bak de fijngesneden plakjes knoflook in flink wat olijfolie in een wokpan of andere grote koekenpan waar je later de saus en pasta samen in kunt mengen. Voordat de knoflook bruin wordt (dat moet NIET), giet je de 2 blikken kerstomaten erbij en prak je deze in de pan fijn. Voeg hierbij een flinke scheut witte wijn, een eetlepel citroensap en doe er daarna een half potje 'Nduja bij met ongeveer 150 ml kookroom. Laat dit even zachtjes 10 min koken, voeg daarna grof gemalen zwarte peper toe en eventueel zout. Voeg de pasta bij de saus in de pan en giet er nog wat pastawater bij om de saus weer meer vloeibaar te maken. Maak een riante schaal op met de pasta erin en strooi hier de verse basilicum, geraspte pecorino en nog wat grof gemalen peper over. Leg de burrata hierop en strooi dan over de hele schaal geraspte citroenschil, dit maakt het geheel iets frisser en minder zwaar. En dan: geniet ruim! May Anema

Schade

26 april 2024

Column: Sico de Moel

Ik werd dinsdag wakker en zag tot mijn schrik dat het ’s nachts gevroren had. Voor normale filerijders die even moeten krabben is dit geen probleem, maar voor wijngaardeniers

Culinaire tip van de week

19 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Kookles…

19 april 2024

Column: Gerard Walters

Mijn mobiel piept. Ik lees het bericht “Gerard ik heb je naam doorgekregen en wil graag met 7 mannen en mijzelf een kookles met elkaar doen, gaat dat lukken''? Oeps, dat heb ik al een tijd niet meer gedaan

Lentequiche met groene asperges en serranoham

12 april 2024

Recept van May Anema

De lente is er toch echt, zelfs het weer lijkt het te geloven! En dus zijn we klaar met boerenkool, andijviestamppot en andere winterse gerechten. Daarom heeft May Anema een heerlijk lentegerecht voor ons! Lentequiche met groene asperges en serranoham Ingrediënten: - bladerdeeg voor in een quichevorm (ik gebruikte 6 plakjes) - groene asperges - 100 gram serranoham - 4 eieren - 4 eetlepels melk - 50 gram grana pardano - 70 gram pittige kaas - zout, peper, knoflookpoeder, oregano - oregano olijfolie Snijd de asperges in stukjes van ong 2cm en blancheer deze, behalve de kopjes, 4 minuten. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Doe ondertussen het bladerdeeg in een vorm en prik gaatjes in de bodem. Mix de eieren met de 2 soorten kaas, melk, zout, peper, knoflookpoeder en oregano en giet deze in de quichevorm. Verdeel hierover de asperges en de serranoham en zet dit in de oven op 190 graden voor ongeveer 30 minuten. Als hij mooi bruin ziet en goed gaar is, haal je hem uit de oven en schenk je er nog wat oregano olijfolie over. Laat het ruim smaken!! May Anema

Zwart meisje

12 april 2024

Column: Jack de Feyter

Vanaf Eindhoven vertrok hij naar Cluj-Napoca in Roemenië; land van weidse vergezichten, mooie wijnen en…Vlad Dracula, wie kent hem niet…? De plaatselijke wijnen kwamen dit keer zijdelings op

Culinaire tip van de week

5 april 2024

Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten. Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn, maar

Leven

5 april 2024

Column: Gerard Walters

De 1e lente dag ligt al weer 2 weken achter ons. Er waren momenten dat het behaaglijk was, een zonnetje, temperaturen boven de 10 graden maar als je dacht “ik ga een terrasje

Hilarius

29 maart 2024

Column: Sico de Moel

Om 8.30 uur stond de oranje Opel Corsa al op de brug. Sjoerd Hilarius, de razende reporter van Radio Noord-Holland kwam enthousiast zwaaiend aangelopen. Koptelefoon, zender

Mini quiches met zalm en asperges

29 maart 2024

Recept van May Anema

Bij een fijne borrel met vrienden of familie horen natuurlijk ook hapjes. Stiekem wil het oog natuurlijk ook wat en dan zit je met dit recept voor overheerlijke mini quiches helemaal goed! Mini quiches met zalm en asperges Ingrediënten voor 6 mini quiches: - 6 plakjes bladerdeeg - 8 groene asperges - 2 ons gerookte zalm - 2 eieren - half bakje roomkaas met kruiden - eetlepel Griekse yoghurt - zout, peper en knoflookpoeder - bieslook - roomboter Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvormpjes in met roomboter. Vul de bakvormpjes met het bladerdeeg en snijd de randen eraf. Blancheer de asperge stukjes enkele minuten en spoel deze af met koud water. Maak ondertussen een mengsel van de eieren, roomkaas, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt en voeg hier naar smaak zout, peper en knoflookpoeder aan toe. Vul de bladerdeeg bakjes met stukjes asperge, gerookte zalm en het eiermengsel en zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten. Heerlijk gerechtje voor bij de brunch! Geniet er ruim van! May Anema

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug