Bio…? Logisch!
Friso Stilma
Gepubliceerd: 9 juli 2021
Enorm vereerd voel ik mij dat ik op deze plek mag vertellen over mijn grote passie: (biologische) wijn. Hier dan ook mijn eerste column van hopelijk vele.
De wijndruif heeft eigenlijk alles in zich om zonder enige hulp, op geheel natuurlijke wijze, te ‘veranderen’ in wijn. Suiker zit in het sap en gistcellen op de schil. Komen deze bij elkaar dan begint de vergisting waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Eigenlijk is hiermee de wijn al geboren! Oke, het plukken van de druiven, kneuzen, (eventueel) filteren, bottelen etc. blijft natuurlijk mensenwerk, maar het product wijn kan heel natuurlijk zijn.
Waarom chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken of toevoegingen doen aan de wijn? Dat klinkt toch niet logisch? Klopt, en zo denken biologische wijnmakers er ook over.
Biologisch is een wettelijk beschermde term binnen de Europese Unie. Dit houdt in dat wijnen die biologisch claimen te zijn streng worden gecontroleerd voordat deze in Europa verkocht mogen worden. Wanneer een biologische wijn is goedgekeurd, dan mag deze het Europees Biologisch keurmerk op het etiket voeren.
Het biologische keurmerk vormt de garantie dat biologische wijn dus ook écht bio is. Voor wijnmakers is dit keurmerk natuurlijk niet een doel op zich, maar een manier van leven, denken en werken.
Voor de uitdagingen die je in elke wijngaard tegenkomt zal de biologische wijnmaker dan ook natuurlijke oplossingen proberen te vinden. Een biologische wijngaard is wat dat betreft vaak makkelijk te herkennen. Van najaar tot voorjaar worden er in de biologische wijngaarden vaak schapen ingezet om het onkruid in toom te houden.
Sowieso zie je, in vergelijking met een conventionele (netjes aangeharkte) wijngaard, veel meer begroeiing op de wijngaard. Een grote diversiteit aan bloemen en planten tussen de wijnstokken verhoogd de complexiteit van de wijn en daarnaast worden nuttige vogels en insecten naar de wijngaard gelokt.
Veel aandacht gaat ook naar de bodem. Om ervoor te zorgen dat de grond luchtig blijft, wordt het gebruik van tractoren beperkt. Sta dus ook niet raar te kijken als je een paard met ploeg door de wijngaard ziet gaan. En vanzelfsprekend worden de druiven met de hand geoogst.
Heel onlogisch, maar tot 2011 mocht je officieel niet spreken over biologische wijn, maar alleen over ‘wijn gemaakt van biologische druiven’. Alleen het telen van druiven viel onder biologische regelgeving; het vinifiëren, oftewel het maken van de wijn, niet. Gelukkig is het vinificatieproces nu ook onderdeel van het biologisch keurmerk. Dus ook het maken van de wijn gebeurt met zo min mogelijk toevoegingen.
En nu de logische vraag: ‘Is biologische wijn lekker(der)’?
Het gaat ver om te stellen dat álle biologische wijnen beter smaken dan conventionele wijn. Uit een onderzoek met zo’n 74.000 wijnen, gepubliceerd in het Journal of Wine Economics, is overigens wel gebleken dat wijnen met een biologisch keurmerk gemiddeld 4 punten hoger werden beoordeeld (op een schaal van 100). Volgens de onderzoekers heeft de biologische werkwijze ‘een klein, maar significant positief effect op de kwaliteit van de wijn’.
Neem eens de proef op de som en laat je verrassen door een van de vele prachtige biologische wijnen die tegenwoordig te krijgen zijn. Geniet van je weekend!
Friso Stilma
Friso Stilma is importeur van biologische wijnen van kleinschalige wijnmakers in Europa. Deze ‘wijnen met een verhaal’ verkoopt hij in zijn eigen winkel WIJN. aan de Laat 50 in Alkmaar. Tevens organiseert hij volledig verzorgde proeverijen op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op met Friso: 06 – 119 131 90
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.