HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Bio…? Logisch!

Friso Stilma

Bio…? Logisch!

Enorm vereerd voel ik mij dat ik op deze plek mag vertellen over mijn grote passie: (biologische) wijn. Hier dan ook mijn eerste column van hopelijk vele.

De wijndruif heeft eigenlijk alles in zich om zonder enige hulp, op geheel natuurlijke wijze, te ‘veranderen’ in wijn. Suiker zit in het sap en gistcellen op de schil. Komen deze bij elkaar dan begint de vergisting waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Eigenlijk is hiermee de wijn al geboren! Oke, het plukken van de druiven, kneuzen, (eventueel) filteren, bottelen etc. blijft natuurlijk mensenwerk, maar het product wijn kan heel natuurlijk zijn.

Waarom chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken of toevoegingen doen aan de wijn? Dat klinkt toch niet logisch? Klopt, en zo denken biologische wijnmakers er ook over.

Biologisch is een wettelijk beschermde term binnen de Europese Unie. Dit houdt in dat wijnen die biologisch claimen te zijn streng worden gecontroleerd voordat deze in Europa verkocht mogen worden. Wanneer een biologische wijn is goedgekeurd, dan mag deze het Europees Biologisch keurmerk op het etiket voeren.

Het biologische keurmerk vormt de garantie dat biologische wijn dus ook écht bio is. Voor wijnmakers is dit keurmerk natuurlijk niet een doel op zich, maar een manier van leven, denken en werken.

Voor de uitdagingen die je in elke wijngaard tegenkomt zal de biologische wijnmaker dan ook natuurlijke oplossingen proberen te vinden. Een biologische wijngaard is wat dat betreft vaak makkelijk te herkennen. Van najaar tot voorjaar worden er in de biologische wijngaarden vaak schapen ingezet om het onkruid in toom te houden.

Sowieso zie je, in vergelijking met een conventionele (netjes aangeharkte) wijngaard, veel meer begroeiing op de wijngaard. Een grote diversiteit aan bloemen en planten tussen de wijnstokken verhoogd de complexiteit van de wijn en daarnaast worden nuttige vogels en insecten naar de wijngaard gelokt.

Veel aandacht gaat ook naar de bodem. Om ervoor te zorgen dat de grond luchtig blijft, wordt het gebruik van tractoren beperkt. Sta dus ook niet raar te kijken als je een paard met ploeg door de wijngaard ziet gaan. En vanzelfsprekend worden de druiven met de hand geoogst.

Heel onlogisch, maar tot 2011 mocht je officieel niet spreken over biologische wijn, maar alleen over ‘wijn gemaakt van biologische druiven’. Alleen het telen van druiven viel onder biologische regelgeving; het vinifiëren, oftewel het maken van de wijn, niet. Gelukkig is het vinificatieproces nu ook onderdeel van het biologisch keurmerk. Dus ook het maken van de wijn gebeurt met zo min mogelijk toevoegingen.

En nu de logische vraag: ‘Is biologische wijn lekker(der)’?

Het gaat ver om te stellen dat álle biologische wijnen beter smaken dan conventionele wijn. Uit een onderzoek met zo’n 74.000 wijnen, gepubliceerd in het Journal of Wine Economics, is overigens wel gebleken dat wijnen met een biologisch keurmerk gemiddeld 4 punten hoger werden beoordeeld (op een schaal van 100). Volgens de onderzoekers heeft de biologische werkwijze ‘een klein, maar significant positief effect op de kwaliteit van de wijn’.

Neem eens de proef op de som en laat je verrassen door een van de vele prachtige biologische wijnen die tegenwoordig te krijgen zijn. Geniet van je weekend!

Friso Stilma

Friso Stilma is importeur van biologische wijnen van kleinschalige wijnmakers in Europa. Deze ‘wijnen met een verhaal’ verkoopt hij in zijn eigen winkel WIJN. aan de Laat 50 in Alkmaar. Tevens organiseert hij volledig verzorgde proeverijen op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op met Friso: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bio…? Logisch! Bio…? Logisch! Bio…? Logisch! Bio…? Logisch!
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

1 december 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning

Pompoen hassleback met feta crumble 

1 december 2023

Recept van May Anema

Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…

24 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek

Ai, ai, wat nu?!

24 november 2023

Column: Gerard Walters

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk

Cabaret Noir

24 november 2023

Column: Sico de Moel

Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we

Tietenbier

24 november 2023

Column: Jack de Feyter

Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

17 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

17 november 2023

Recept van May Anema

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen

De eerste proefoogst is binnen

10 november 2023

Column: Sico de Moel

Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk

Mooie momenten

10 november 2023

Column: Gerard Walters

Wat leuk, een uitnodiging van het Gastronomisch Gilde om een workshop bij te wonen bij Koppert Cress in Monster . Onder het mom van: “Ga met ons mee op een Koppert Cress tour door

Gevulde flespompoen met parelcouscous en spinazie

3 november 2023

Recept van May Anema

Buiten is het echt herfstweer, binnen brand de haard. Straks lekker op de bank neerploffen met een bordje comfort food, eten waar je blij van wordt!

Welke wijn bij uiensoep?

3 november 2023

Ga je voor harmonie of contrast?

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend

Wild

27 oktober 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant

Help!

27 oktober 2023

Column: Gerard Walters

Ik schrik wakker met een bonzend hart. Neem even de tijd, loop naar de badkamer en neem een glas water. Wat was dat nou voor een rare gedachte? Iets met reclame over

Open lasagne met geroosterde pompoen en walnoot-salie pesto

20 oktober 2023

Recept van May Anema

Het is weer pompoenentijd! Naast dat je er een leuke decoratie voor Halloween van kunt maken, kun je ze ook eten! Er bestaan vele soorten en in dit recept heb

Het Klankdiner

20 oktober 2023

Beleef een reis door de zintuigen

Alkmaarders worden uitgenodigd aan tafel. Hier vindt de eerste reis door onze zintuigen, onze beleving, de wonderlijke wereld van onze eetgewoontes

10 tips voor het motiveren van horecapersoneel

20 oktober 2023

Hoe motiveer je op een simpele manier je team?

Het ideaalbeeld is een team medewerkers dat elke dag vol goede moed en met een brede glimlach op het gezicht aan het werk is. Geen enkele klus is te veel… Maar we zijn allemaal

Tafel Tien – samen eten is veel leuker

20 oktober 2023

Samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65

Eet je ‘s avonds vaak alleen? Saai hè? Schuif eens aan bij Tafel Tien, het samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65 jaar die vaak alleen eten

Culinaire tip van de week: Andijviestamppot met spekjes

13 oktober 2023

Herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het

‘Verrot gezond’

13 oktober 2023

Column: Gerard Walters

We leven snel, alles moest gisteren al klaar zijn en we willen niet met de trein of bus, dus is onze auto weer hét vervoermiddel. Ik hoorde vanochtend op de radio dat de speed

Zuurkool met een Spaanse twist

6 oktober 2023

Recept van May Anema

Komende dagen herdenken en vieren wij de victorie op de Spanjaarden in 1573 en de vrijheid waarin we leven: het Alkmaars Ontzet. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

6 oktober 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding. Dat het lang op het vuur moet staan klopt

Amusetour 90% uitverkocht!

6 oktober 2023

Er zijn nog een paar kaartjes over...

Wil je op zondag 15 oktober meewandelen in het heerlijke Alkmaar? Wacht dan niet te lang met het kopen van jouw kaartje! Deze tour is 90% uitverkocht.  Tijdens deze tour geniet je van

”Kijken”

29 september 2023

Column: Gerard Walters

Ik ben lid van een mannenclub waarvan de leden de 65 jaar al lang achter zich hebben gelaten. De meesten kijken terug op een lang werkzaam leven in zeer

Parijs

29 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij enkele weken in Parijs en hij gaat u vertellen hoe hij daar even de deur uitging voor een boodschap. Eerst naar de Monoprix voor soep, melk en koffie

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug