Gebotteld!
Column: Sico de Moel
Gepubliceerd: 21 juni 2024
Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein Bergen erop en de eerste proefflesjes van Domein Bergen zijn gebotteld.
Ik ben best een beetje trots. Onze leden van het eerste uur zijn geduldig geweest. In 2021 hebben we de ranken aangeplant, in 2023 een kleine proefoogst en nu zijn de eerste wijnen gebotteld. Voor iedereen een klein flesje van een kwart liter; Wit en Rosé.
We hebben nog geen etiketten, die worden nog gedrukt, maar de eerste leden wilden toch al hun flesjes komen ophalen. We willen het proeven!
Want het is een proefwijn. We hebben nog niet kunnen blenden, niets getweakt of verbeterd, alles is puur zo van het veld in de fles. Op de wijngaard kiezen we voor langzame groei, zonder meststoffen, zonder gewasbescherming en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De wijnen zijn ook vegan, dus geproduceerd zonder dierlijke hulpstoffen.
We hadden één doel: geen wijnfouten in onze eerste wijnen. Verder is het resultaat één grote verrassing. Spannend.
De eerste proefnotities van de leden druppelen dagelijks mijn mailbox binnen. De leden zijn eigenlijk allemaal heel enthousiast, maar natuurlijk ook bevooroordeeld. Het is immers de eerste wijn van hun eigen wijnranken.
Voor mij was deze eerste keer vooral ook heel leerzaam. De Rosé heeft een prima alcoholpercentage van 11,5%, maar de wit blijft achter op 9,5%. Dat is eigenlijk te laag. De wit is wel mooi zacht en fruitig, maar het wijnsteenzuur mag wat hoger om de wijn wat extra karakter te geven.
Het avontuur is nog maar net begonnen en ik ben supertrots op deze bijzondere nieuwe mijlpaal.
Sico