Deel

Het is er weer..!

Column: Gerard Walters

Het is er weer..!

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast de moedermelk smaakt het jonge voorjaarsgras heerlijk, als het niet opgevreten is door de ganzen, maar dat terzijde.

Lamsvlees is erg gezond, het bevat veel vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, zink en ijzer zodat vitaminepillen niet meer nodig zijn en het past prima in ons voedingspatroon. En er is genoeg van, er zijn ruim 1 miljoen lammeren in Nederland verdeeld over zo’n 300 bedrijven. Een lam dat aangeboden wordt voor de slacht geeft ongeveer 20 kg vlees, verdeeld over nekvlees, koteletten, het zadel met de 2 haasjes, schouders, bouten met de schenkels en prachtig stoofvlees. Dus voor elk wat wils. En dan ook nog van eigen bodem.

Veel van ons prachtige lamsvlees gaat voor de export naar België en Frankrijk, landen met een eetcultuur waar ze trots op zijn. Bij ons in de super is het nagenoeg allemaal geïmporteerd lamsvlees uit Nieuw Zeeland, Australië en Engeland. Allemaal met veel foodmiles en juist dat belast het milieu in grote mate. Terwijl het mooiste lamsvlees van dichtbij te koop is. Vraag dus bij je slager of het lamsvlees dat hij aanbied uit Nederland komt, zo niet , laat het liggen en zeg dat je alleen Hollands lamsvlees wilt eten. De lamsvlees consumptie bedraagt zo’n 700 gr p.p in Nederland en dat is inclusief het geïmporteerde vlees!

Waarom eten we zo weinig lamsvlees? Vinden we het ethisch misschien niet kunnen? “Lief beestje, kijk ze huppelen in de wei, dat ga je toch niet opeten”. Het is nog geen 2000 jaar geleden dat we naast wortelen, wilde plantensoorten en bessen op jacht gingen om een dier te doden om de dagelijkse maaltijd niet te eenzijdig te laten zijn. Wel wat hypocriet als we ongeveer 10 keer zoveel varkens, kippen en koeien eten die zeker dieronvriendelijk grootgebracht worden met voedsel supplementen (krachtvoer) voor meer melk en vlees.

Laat ik duidelijk zijn. Ik ben voor inkrimping van de totale veestapel in Nederland. En beesten, het liefst biologisch laten opgroeien, in een zo natuurlijk mogelijke habitat. Waardoor het mogelijk wordt om, als we een stukje vlees eten, het kwaliteitsvlees is en van het hele dier, dus ook de organen zoals lever, nier, hart en zwezerik.

We zijn als volk in ongeveer 60 jaar volkomen losgeweekt van eerlijk voedsel en laten ons (te) vaak inspireren door de ‘supers’ met hun, doordachte verkoopadviezen.

Beste mensen, laten we weer terug gaan naar zelf koken, doe product onderzoek en verrijk je met kennis over voedsel, laat je fantasie z’n gang gaan. Koop bij de familie Konijn in de Schermer op de boerderij ‘Natuurlijk genoegen’ een 1 kg van hun prachtig biologisch lamsvlees, of bij de groene slager bij Ekoplaza, of een buitenlandse slager, ook zij hebben meestal Hollands Lamsvlees.

Hier alvast een opzetje:

Neem voor 4 personen 500 gr nekvlees van het lam of lamspoulet, peper en zout, haal het door de bloem. Doe in een stoofpan wat braadolie en bak het vlees mooi bruin aan, samen met 2 gesneden uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels gerookte paprikapoeder en 3 eetlepels tomaten puree. Roer alles goed door en blus dan met 3 dl groentebouillon. Snijd 2 winterwortels in fijne stukken van ongeveer 1 cm in het vierkant.

Doe dat bij de stoof, roer het nog een keer om en laat op zacht vuur ongeveer 1 ½ uur zachtjes stoven. Roer 4 eetlepels kokosmelk door de stoof en voeg 1 eetlepel gehakte koriander toe. Proef het af. Kook 250 gr basmatirijst gaar en serveer.

Eet smakelijk.

Gerard Walters

Meer 'Food & Wine':

Wijn, muziek en gezelligheid

14 maart 2025

Vini Amici in de Grote Kerk

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2025 wordt de Grote Sint Laurenskerk omgetoverd tot een sfeervol wijnparadijs. Een weekend vol heerlijke wijnen, smakelijke hapjes en swingende muziek.

Marina’s Kitchen

14 maart 2025

Zelf gemaakte pitabroodjes

Bij het vorige recept van de romige humus horen natuurlijk pitabroodjes. Deze typische platte, ronde broodjes voor “shoarma” kunnen traditioneel gevuld worden met vlees en salade. Of dip ze...

Bottarga en meer…….!

28 februari 2025

Column: Gerard Walters

De restaurantorganisatie Dutch Cuisine promoot 80% plantaardig en 20% dierlijk, een prima initiatief. Toch...

Wintersnoei

28 februari 2025

Ruimte voor nieuwe groei

De grond knispert onder mijn laarzen, een ijle nevel hangt nog over de velden. De wijngaarden in diepe winterslaap. Prachtig.

Marina’s Kitchen

28 februari 2025

Maak in een handomdraai Hummus

Eten verbindt, hummus is daar een voorbeeld van. Vandaar een heerlijk recept van dit veelzijdige gerecht. Eet het ook een keer als ontbijt, het houdt je suikerspiegel op peil en verzadigt heel goed. Of als gezond tussendoortje. Lekker met een warm pitabroodje.

Culinaire tip van de week

20 december 2024

Het ultieme kerstgerecht

Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om

Franse Investeerder in Wijndomein Bergerweg

20 december 2024

Column: Sico de Moel

Ze wilden heel graag komen kijken met een paar vrienden. Ze kwamen uit Frankrijk en hadden serieuze interesse om te investeren in Wijndomein Bergen. Christoph en zijn

Wijngek

20 december 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Eten met………!

6 december 2024

Column: Gerard Walters

Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast

Is het drinken van rode wijn gezond?

15 november 2024

Hoe zit het nu echt?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?

1 november 2024

Column: Gerard Walters

HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door

Flatbread met harissa, aioli, filet d’Ardenne en gegrilde groente

1 november 2024

Recept van May Anema

Flatbread oftewel platbrood wordt voornamelijk gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Plat is het doordat het kort of niet gerezen is. Het deeg wordt gemaakt van meel

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

Terug