Het is er weer..!
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 22 maart 2024
Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast de moedermelk smaakt het jonge voorjaarsgras heerlijk, als het niet opgevreten is door de ganzen, maar dat terzijde.
Lamsvlees is erg gezond, het bevat veel vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, zink en ijzer zodat vitaminepillen niet meer nodig zijn en het past prima in ons voedingspatroon. En er is genoeg van, er zijn ruim 1 miljoen lammeren in Nederland verdeeld over zo’n 300 bedrijven. Een lam dat aangeboden wordt voor de slacht geeft ongeveer 20 kg vlees, verdeeld over nekvlees, koteletten, het zadel met de 2 haasjes, schouders, bouten met de schenkels en prachtig stoofvlees. Dus voor elk wat wils. En dan ook nog van eigen bodem.
Veel van ons prachtige lamsvlees gaat voor de export naar België en Frankrijk, landen met een eetcultuur waar ze trots op zijn. Bij ons in de super is het nagenoeg allemaal geïmporteerd lamsvlees uit Nieuw Zeeland, Australië en Engeland. Allemaal met veel foodmiles en juist dat belast het milieu in grote mate. Terwijl het mooiste lamsvlees van dichtbij te koop is. Vraag dus bij je slager of het lamsvlees dat hij aanbied uit Nederland komt, zo niet , laat het liggen en zeg dat je alleen Hollands lamsvlees wilt eten. De lamsvlees consumptie bedraagt zo’n 700 gr p.p in Nederland en dat is inclusief het geïmporteerde vlees!
Waarom eten we zo weinig lamsvlees? Vinden we het ethisch misschien niet kunnen? “Lief beestje, kijk ze huppelen in de wei, dat ga je toch niet opeten”. Het is nog geen 2000 jaar geleden dat we naast wortelen, wilde plantensoorten en bessen op jacht gingen om een dier te doden om de dagelijkse maaltijd niet te eenzijdig te laten zijn. Wel wat hypocriet als we ongeveer 10 keer zoveel varkens, kippen en koeien eten die zeker dieronvriendelijk grootgebracht worden met voedsel supplementen (krachtvoer) voor meer melk en vlees.
Laat ik duidelijk zijn. Ik ben voor inkrimping van de totale veestapel in Nederland. En beesten, het liefst biologisch laten opgroeien, in een zo natuurlijk mogelijke habitat. Waardoor het mogelijk wordt om, als we een stukje vlees eten, het kwaliteitsvlees is en van het hele dier, dus ook de organen zoals lever, nier, hart en zwezerik.
We zijn als volk in ongeveer 60 jaar volkomen losgeweekt van eerlijk voedsel en laten ons (te) vaak inspireren door de ‘supers’ met hun, doordachte verkoopadviezen.
Beste mensen, laten we weer terug gaan naar zelf koken, doe product onderzoek en verrijk je met kennis over voedsel, laat je fantasie z’n gang gaan. Koop bij de familie Konijn in de Schermer op de boerderij ‘Natuurlijk genoegen’ een 1 kg van hun prachtig biologisch lamsvlees, of bij de groene slager bij Ekoplaza, of een buitenlandse slager, ook zij hebben meestal Hollands Lamsvlees.
Hier alvast een opzetje:
Neem voor 4 personen 500 gr nekvlees van het lam of lamspoulet, peper en zout, haal het door de bloem. Doe in een stoofpan wat braadolie en bak het vlees mooi bruin aan, samen met 2 gesneden uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels gerookte paprikapoeder en 3 eetlepels tomaten puree. Roer alles goed door en blus dan met 3 dl groentebouillon. Snijd 2 winterwortels in fijne stukken van ongeveer 1 cm in het vierkant.
Doe dat bij de stoof, roer het nog een keer om en laat op zacht vuur ongeveer 1 ½ uur zachtjes stoven. Roer 4 eetlepels kokosmelk door de stoof en voeg 1 eetlepel gehakte koriander toe. Proef het af. Kook 250 gr basmatirijst gaar en serveer.
Eet smakelijk.
Gerard Walters