Meer, meer, meer…
Column: Friso Stilma
Gepubliceerd: 26 november 2021
In de krant kom ik steeds vaker artikelen tegen waarin het nut van de immer voortdurende (economische) groei ter discussie wordt gesteld. Ook een aflevering van Tegenlicht besteedde hier onlangs aandacht aan. Hebben we altijd meer nodig? Moet het altijd groter? Of hebben we op bepaald moment genoeg?
Zonder al te filosofisch te worden, ben ik hier eens over na gaan denken. In mijn eigen micro-economie, lees ons huishouden, is de (economische) groei aardig gestagneerd sinds ik voor mezelf ben begonnen. Sterker nog, er is sprake van forse krimp! Iedere startende ondernemer zal dit herkennen; er moet eerst flink geïnvesteerd worden in tijd en geld voordat het iets oplevert. Zijn we er slechter van geworden? Nee. Moeten we dingen laten? Soms. Is dat erg? Nee…
Natuurlijk is dit een weloverwogen keuze geweest en is er de ambitie dat deze winkel dusdanig (jawel) groeit, dat er ook geld overblijft om van te leven. “Maar wat nu als de winkel heel succesvol is?” “Ga je dan meerdere filialen openen?” “Een franchiseformule misschien?” Het zijn echt vragen die mij al eens worden gesteld.
Waarom zou ik dit willen? Nog los van het feit dat dit een enorme ver-van-mijn-bed-show is. Deze voorgestelde grootte van groei zal er voor zorgen dat ik niet meer kan werken met de kleine biologische wijnboeren die ik allemaal persoonlijk ken. Ze zullen niet aan de verhoogde vraag kunnen voldoen. Het plezier en de verhalen zullen dan toch deels verloren gaan.
Neem nou Mathieu Manifacier, eigenaar en 3e generatie wijnmaker van Domaine de Berguerolles. Vorige week nog te gast bij ons in de winkel, waar hij tussen het wijnproeven met onze klanten door, zonder het zelf te weten, ook zijn licht even liet schijnen over dit groei vraagstuk.
Robert, Mathieu’s opa, verwierf de ‘Clos de Berguerolles’ in 1967 in uiterst deplorabele staat. Vijftig jaar later, in 2017, neemt Mathieu het goedlopende bedrijf met ruim 30ha wijngaard officieel over van zijn vader. Gedreven door ambitie vergroot hij dat jaar de wijngaarden naar 48 hectare en worden plannen gemaakt om uitsluitend nog biologisch te werken.
Twee jaar later wordt 16 hectare wijngaard al weer afgestoten. Het bleek teveel. In die orde van grootte konden ze niet werken op de manier die ze willen en een product maken waar ze achter staan. Alle energie kan nu naar het perfectioneren van de biologische teelt en ontwikkeling van nieuwe wijnen. En dat hebben we geproefd!
Een aantal prachtige nieuwe natuurwijnen passeerden de revue. Natuurwijnen zijn puur, zonder toevoegingen en ongefilterd. Mathieu produceert deze wijnen op bio-dynamische wijze en hoopt binnen twee jaar hier het Demeter certificaat voor te ontvangen.
Bij Domaine de Berguerolles dus niet per se groei in volume, maar groei in toekomstbestendigheid. Dat smaakt absoluut naar meer, meer, meer…
Fijn weekend!
Friso Stilma
Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.