HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Mysterybox

Column: Sico de Moel

Mysterybox

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Even later stond zijn vrouw Ellen op de stoep met een hele grote doos. Ze wist eigenlijk ook niet zo goed wat er allemaal in zat. Maar al die oude wijnmaak spullen, die kunnen het beste naar Domein Bergen, vonden ze.

We liepen samen nog een rondje over de wijngaard, kletsen wat en namen nog een kijkje bij de vaten waar onze premièrewijnen nu rustig in ontwikkeling zijn.

Ellen ging er weer vandoor en ik ging naar binnen, want ik was ik toch wel bijzonder nieuwsgierig geworden. Een verhuisdoos, niet bijzonder zwaar. Voorzichtig maakte ik ‘m open. Het leek inderdaad een bonte verzameling met oude wijnmaak spullen. Sommige items waren zorgvuldig ingepakt in witte linnen doeken.

Het eerste dat opviel was een handgeblazen bolfles van 5 liter. Deze werden vroeger wel gebruikt voor de vergisting van kleine hoeveelheden wijn. Een paar watersloten, waarmee je vergistingsvaten zo kunt afsluiten het co2 wel door het water in het slot kan ontsnappen, maar er geen zuurstof bij kan. Een hydrometer voor het meten van suiker/alcohol. En het klassieke Vinbrite Mk3 Wijnfilter (The New One), inclusief de grote ronde witte pads nog in de verpakking.

Ik kon geen data vinden op de verpakkingen, maar de slangen waren inmiddels wel poreus en de half open doosjes chemicaliën duidelijk over de datum, die er dus niet op stond.

Er zat ook opvallend groen boekje in de doos. Hoewel het boekje ongebruikt leek, waren de pagina’s zo vergeeld dat ze bijna bruin waren. Het was het Groene Kitzinger Wijnboek, handleiding voor het zelf maken van vruchtenwijn. Een vertaling uit 1975 van het origineel uit 1969 door de Duitse wijnmaker Paul Arauner. Tussen de pagina’s vond ik ook nog wat krantenknipsels uit die tijd.

De eerste Nederlandse wijnbouw was ooit bij de overblijfselen van het Middeleeuwse klooster Slavante in Zuid-Limburg. Hier oogste de Amsterdamer Frits Bosch, die ook wijnhandelaar was in Maastricht, in 1969 zijn eerste druiven, van de wijnranken die hij daar 2 jaar eerder had aangeplant. Hiermee werden in 1970 de eerste 60 flessen Nederlandse wijn gebotteld in de recente geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw.

Er zitten nog allerlei andere raadselachtige items in de doos. Ik zie een paar klemmen en een buisje met daarin een soort electrode. Het lijkt me geen goed idee om deze stekker nu in het stopcontact te steken. Maar ik ben wel nieuwsgierig.

Ik zal er nog wat foto’s van maken. Wellicht kunnen onze leden meespeuren en iets meer duiding geven. Heerlijk inspirerend om jezelf op een regenachtige namiddag onder te dompelen in het jonge verleden van de pioniers van de wijnbouw in ons land.

Jos en Ellen, bedankt voor deze inspirerende mysterybox.

 

Sico de Moel


Domein Bergen

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

14 juni 2024

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

Culinaire tip van de week: een klassieke Wiener schnitzel

14 juni 2024

Ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht

Veldsla met bramen, appel, avocado, geitenkaas en hazelnoten

7 juni 2024

Recept van May Anema

Met deze salade zul je succes oogsten! Niet alleen een lust voor het oog met de prachtige kleuren, maar ook werkelijk een smaakexplosie in je mond! De heerlijke nootachtige smaak

Quality time

7 juni 2024

Column: Jack de Feyter

Hij ging met zijn dochter fietsen op Texel. Quality-time heet dat in sommige kringen. Feitelijk is je hele leven quality-time, maar dat is weer een ander onderwerp.

Culinaire tip van de week

31 mei 2024

Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan

De Belangrijkste Maand voor de Jonge wijngaard

31 mei 2024

Column: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid

Sperziebonen-krieltjes salade met romige dressing

24 mei 2024

Recept van May Anema

BBQ tijd is aangebroken! Naast vlees, vis, kip en stokbrood is het natuurlijk ook heerlijk om wat groente erbij te hebben. Ik maakte van de boodschappen die ik nog in huis had

Rondje Horeca #32

24 mei 2024

Polonio Bar & Bistro

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Alkmaars laatste culinaire aanwinst: Polonio Bar & Bistro! Chef-kok en eigenaar José Polonio, onder andere bekend van Nero Bergen

Doe het zelf: Pornstar Martini

17 mei 2024

Dé cocktail van dit moment

Het is er tijd voor, de Pornstar Martini. Een van de meest populaire vodka cocktails van dit moment. En niet voor niets, de tropische smaak van de passievrucht en de vanille

Harry’s kitchen… een heerlijke zomerse koude pasta-tonijn salade

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

Of voor een mooie lentedag!

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke

Spinazie-omelet met zalm en roomkaas

10 mei 2024

Recept van May Anema

Zondag is het Moederdag en is het weer het juiste moment om je moeder eens extra te verwennen met deze heerlijke omelet!

Culinaire tip van de week

3 mei 2024

Salade caprese

Het leek (zeer plotseling) wel zomer! En dan plukken we met zijn allen meteen de korte broeken en rokjes van zolder, gaan naar het strand, eindeloos terrassen en last, but not

Afvallennnnnnn…!

3 mei 2024

Column: Gerard Walters

Wat een positiviteit in de kranten j.l woensdag. “ We willen allemaal gezond worden en - blijven én langer leven”. Geweldig zou je denken. Maar als ik dan de koppen voorbij ben

Koningsdag Pasta!

26 april 2024

Recept van May Anema

Omdat je op deze dag nooit weet met hoeveel eters je thuis eindigt, is dit een ideaal gerecht voor Koningsdag: snel, makkelijk en zeer smaakvol! Pasta met 'Nduja saus en burrata Dit klinkt misschien heel moeilijk, maar is het niet. 'Nduja is een gedroogde smeerbare, pittige worst uit Calabrië, Italië en koop je tegenwoordig gewoon bij bijna elke supermarkt in een potje. Heerlijk om in sauzen te gebruiken en zelfs om op een broodje te smeren als je van pittig houdt. Ingrediënten: - 500 gram rigatoni (soort pasta) - 2 blikken à 400 gr Petti kerstomaten - 4 tenen knoflook - scheut witte wijn - half potje 'Nduja (bij supermarkt) - citroen - kookroom - pecorino - basilicum - olijfolie, zout en zwarte peper uit de molen - 1 bol burrata Kook de pasta zoals op de beschrijving staat en houd bij het afgieten 1 mok met pastawater apart. Bak de fijngesneden plakjes knoflook in flink wat olijfolie in een wokpan of andere grote koekenpan waar je later de saus en pasta samen in kunt mengen. Voordat de knoflook bruin wordt (dat moet NIET), giet je de 2 blikken kerstomaten erbij en prak je deze in de pan fijn. Voeg hierbij een flinke scheut witte wijn, een eetlepel citroensap en doe er daarna een half potje 'Nduja bij met ongeveer 150 ml kookroom. Laat dit even zachtjes 10 min koken, voeg daarna grof gemalen zwarte peper toe en eventueel zout. Voeg de pasta bij de saus in de pan en giet er nog wat pastawater bij om de saus weer meer vloeibaar te maken. Maak een riante schaal op met de pasta erin en strooi hier de verse basilicum, geraspte pecorino en nog wat grof gemalen peper over. Leg de burrata hierop en strooi dan over de hele schaal geraspte citroenschil, dit maakt het geheel iets frisser en minder zwaar. En dan: geniet ruim! May Anema

Schade

26 april 2024

Column: Sico de Moel

Ik werd dinsdag wakker en zag tot mijn schrik dat het ’s nachts gevroren had. Voor normale filerijders die even moeten krabben is dit geen probleem, maar voor wijngaardeniers

Culinaire tip van de week

19 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Kookles…

19 april 2024

Column: Gerard Walters

Mijn mobiel piept. Ik lees het bericht “Gerard ik heb je naam doorgekregen en wil graag met 7 mannen en mijzelf een kookles met elkaar doen, gaat dat lukken''? Oeps, dat heb ik al een tijd niet meer gedaan

Lentequiche met groene asperges en serranoham

12 april 2024

Recept van May Anema

De lente is er toch echt, zelfs het weer lijkt het te geloven! En dus zijn we klaar met boerenkool, andijviestamppot en andere winterse gerechten. Daarom heeft May Anema een heerlijk lentegerecht voor ons! Lentequiche met groene asperges en serranoham Ingrediënten: - bladerdeeg voor in een quichevorm (ik gebruikte 6 plakjes) - groene asperges - 100 gram serranoham - 4 eieren - 4 eetlepels melk - 50 gram grana pardano - 70 gram pittige kaas - zout, peper, knoflookpoeder, oregano - oregano olijfolie Snijd de asperges in stukjes van ong 2cm en blancheer deze, behalve de kopjes, 4 minuten. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Doe ondertussen het bladerdeeg in een vorm en prik gaatjes in de bodem. Mix de eieren met de 2 soorten kaas, melk, zout, peper, knoflookpoeder en oregano en giet deze in de quichevorm. Verdeel hierover de asperges en de serranoham en zet dit in de oven op 190 graden voor ongeveer 30 minuten. Als hij mooi bruin ziet en goed gaar is, haal je hem uit de oven en schenk je er nog wat oregano olijfolie over. Laat het ruim smaken!! May Anema

Zwart meisje

12 april 2024

Column: Jack de Feyter

Vanaf Eindhoven vertrok hij naar Cluj-Napoca in Roemenië; land van weidse vergezichten, mooie wijnen en…Vlad Dracula, wie kent hem niet…? De plaatselijke wijnen kwamen dit keer zijdelings op

Culinaire tip van de week

5 april 2024

Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten. Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn, maar

Leven

5 april 2024

Column: Gerard Walters

De 1e lente dag ligt al weer 2 weken achter ons. Er waren momenten dat het behaaglijk was, een zonnetje, temperaturen boven de 10 graden maar als je dacht “ik ga een terrasje

Hilarius

29 maart 2024

Column: Sico de Moel

Om 8.30 uur stond de oranje Opel Corsa al op de brug. Sjoerd Hilarius, de razende reporter van Radio Noord-Holland kwam enthousiast zwaaiend aangelopen. Koptelefoon, zender

Mini quiches met zalm en asperges

29 maart 2024

Recept van May Anema

Bij een fijne borrel met vrienden of familie horen natuurlijk ook hapjes. Stiekem wil het oog natuurlijk ook wat en dan zit je met dit recept voor overheerlijke mini quiches helemaal goed! Mini quiches met zalm en asperges Ingrediënten voor 6 mini quiches: - 6 plakjes bladerdeeg - 8 groene asperges - 2 ons gerookte zalm - 2 eieren - half bakje roomkaas met kruiden - eetlepel Griekse yoghurt - zout, peper en knoflookpoeder - bieslook - roomboter Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvormpjes in met roomboter. Vul de bakvormpjes met het bladerdeeg en snijd de randen eraf. Blancheer de asperge stukjes enkele minuten en spoel deze af met koud water. Maak ondertussen een mengsel van de eieren, roomkaas, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt en voeg hier naar smaak zout, peper en knoflookpoeder aan toe. Vul de bladerdeeg bakjes met stukjes asperge, gerookte zalm en het eiermengsel en zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten. Heerlijk gerechtje voor bij de brunch! Geniet er ruim van! May Anema

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug