HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in de Bel Paese vertegenwoordigt deze periode een ritueel dat elk jaar wordt herhaald, vergezeld van oude tradities vol van antropologische betekenis en oogstfeesten! En zelfs als de zomer eindigt, wees niet bang, met de juiste labels kun je weer terugkeren op vakantie!

Het moment van de wijnoogst is zeker heel opwindend: na een jaar van hard werken in de wijngaarden worden de vruchten eindelijk geoogst. Hoewel de wijnoogst van Noord tot Zuid-Italië vaak samenvalt in de maand september, kan de oogstperiode toch variëren afhankelijk van verschillende factoren: het type wijn dat je wilt verkrijgen, de klimatologische omstandigheden en de mate van rijping van de druiven. Als je een wijn wilt verkrijgen die het zure uiterlijk verbetert, is dit het ideale moment voor de wijnoogst wanneer de druiven nog niet volledig gerijpt zijn: in dit geval spreken we over de vroege oogst.

Met het verstrijken van de tijd en met een langere rijping van de druiven dalen de niveaus van het zuur en nemen de suikergehaltes in de druiven toe: voor de meeste wijnen is dit de beste tijd voor de oogst en voor het succes van wijnbereiding. De zoete en passito wijnen, vanaf het einde van de maaltijd, geven in plaats daarvan de voorkeur aan zeer rijpe druiven, met een hoge suikerhoudend gehalte, daarom zal het rijpingsproces van de druiven worden verlengd, en blijven de druiven nog ‘even’ hangen aan de wijnstokken voor een late oogst, zoals de Montepulciano d’Abruzzo DOC “Collection”. Soms kunnen de klimatologische omstandigheden, in de wijnjaren gekenmerkt door een warm en droog klimaat, echter leiden tot een voortijdige rijping van de druiven, met een anticipatie op de oogst, zelfs eind juli – begin augustus. De druivenoogst heeft daarom een ​​variabele jaarlijkse oogst, die zich van juli tot november kan uitstrekken.

De juiste rijping van de druif
Vóór de komst van technologie moesten de wijnbouwers in staat zijn om zelf de juiste rijping van de druiven te begrijpen, enkel en alleen door hun ervaring en kennis in het veld, om niet alle inspanningen te doorkruisen en een wijn van een lagere kwaliteit te verkrijgen. Tegenwoordig zijn door wetenschappelijke en technologische vooruitgang tools en criteria aan wijnbouwers beschikbaar gesteld om de ideale rijping van de druiven te bepalen, die in drie types zijn te onderscheiden:

Technologische rijping: geeft het evenwichtsniveau aan tussen het zuur en suikers die aanwezig zijn in de druiven, ook rekening houdend met de concentratie van aroma’s en tannines en vertegenwoordigt het optimale moment voor de oogst.

Fenolische rijping: het treedt op wanneer de polyfenolen, die aanwezig in de schillen, hun maximale niveau bereiken, de hoeveelheid tannines in de druiven, de structuur van de wijnen en hun kleur bepalen. Al deze aspecten zijn fundamenteel, vooral met betrekking tot de grote rode wijnen, zoals de Barbaresco DOCG.

Aromatische rijping: het geeft aan wanneer de druiven de maximale accumulatie van aroma’s hebben bereikt, die kunnen afnemen bij een te langdurige rijping. Het aromatische aspect is het meest toepasbaar bij witte wijnen en bubbels.

De wijnmakers observeren daarom de rijpingscurven van de druiven en maken gebruik van professionele tools, zoals de refractometer, een optisch hulpmiddel dat via het licht de suikerwaarde in de druiven teruggeeft, waardoor de wijnmakers het ideale moment voor de oogst kunnen bepalen.

Hoe gebeurt het oogsten?
Zodra de druiven de ideale rijping hebben bereikt, begint de delicate fase van de oogst: er zijn veel voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden, om fermentatie van de druiven spontaan te voorkomen voordat ze in de wijnkelder arriveren. De oogst mag niet tijdens nat weer gebeuren en mag niet plaatsvinden op de heetste uren van de dag. Bovendien is ook een bepaalde voorzichtigheid nodig tijdens de oogst, om de druiven niet te beschadigen en hun sap te laten ontsnappen. Met deze veronderstellingen kan de oogst op twee manieren plaatsvinden: handmatig, zoals in het geval van de Chardonnay Puglia IGP Biologico of met behulp van speciale machines.

Handmatig oogsten
Zoals de naam al doet vermoeden, bedoelen we met handmatige oogst de druiven plukken met de hand. Mechanische hulpmiddelen worden niet gebruikt, maar we vertrouwen uitsluitend op de zorg van de wijnbouwers, die de druiven met een speciale schaar knippen, nadat ze zorgvuldig zijn onderzocht. De druiven worden vervolgens zachtjes geplaatst in speciale kleine bakken, die maximaal 15-20 kg druiven mogen bevatten, die de druivenoogsters vervolgens naar de wijnkelders transporteren om het wijnbereidingsproces te starten. De oogst begint meestal met de witte druiven, zoals in het geval van de Vermentino “Terre Siciliane” IGT, waarbij de oogst met de hand plaatsvindt vanaf half september. De handmatige oogst is de beste oplossing voor kleine wijngaarden, evenals de enige optie die wordt overwogen door de specificaties van sommige DOC en DOCG.

Mechanisch oogsten
De gemechaniseerde wijnoogstbenadering omvat het gebruik van speciale oogstmachines die, door “kloppers”, de wijnstokken schudden, waardoor de druiven van de steeltjes vallen. De druiven worden vervolgens, via opvangsystemen, overgebracht naar transportbanden en uiteindelijk naar de opslagplaats. Op de markt zijn er verschillende soorten oogstmachines, hulpmiddelen die nodig zijn om de werkkosten in de wijngaard te verlagen: ze kunnen worden getrokken of zelfrijdend zijn en verticaal of horizontaal schudden, gebaseerd op de methode om de druiven te plukken en de grootte van de wijngaarden in hectares. De meest geavanceerde oogstmachines kunnen zelfs doorgaan naar het volgende niveau van de oogst, het sorteren of de scheiding van de druiven van afval, zoals de bladeren of beschadigde druiven.

Zodra de oogst voorbij is, gaan de wijnbouwers verder met de daadwerkelijke vinificatie van de druiven, in staat om ons te verrassen met talloze kostbare wijnen.


Bron: www.giordanowijnen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Is het drinken van rode wijn gezond?

15 november 2024

Hoe zit het nu echt?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?

1 november 2024

Column: Gerard Walters

HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door

Flatbread met harissa, aioli, filet d’Ardenne en gegrilde groente

1 november 2024

Recept van May Anema

Flatbread oftewel platbrood wordt voornamelijk gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Plat is het doordat het kort of niet gerezen is. Het deeg wordt gemaakt van meel

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug