HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Zachte Snoei

Column: Sico de Moel

Zachte Snoei

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

De zachte snoei methode is een revolutionaire manier van snoeien. Hierbij wordt de gezondheid en vitaliteit van de wijnstokken bevorderd. Twee Italiaanse wijnbouwers, Marco Simonit en Pierpaolo Sirch hebben deze methode de afgelopen jaren doorontwikkeld verkondigen hun evangelie nu wereldwijd.

De methode is niet eenvoudig, en zelfs een stuk complexer dan traditionele snoei. Maar de resultaten zijn verbluffend. Het zorgt voor gezondere wijnstokken, hogere druivenkwaliteit en een langere levensduur van de wijnstokken.

In Nederland zijn Ard Brummel en Henk Breugem de experts op dit gebied. Ze zijn opgeleid in Italië, officieel gecertificeerd en geven trainingen aan Nederlandse en Vlaamse wijnbouwers die willen investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van hun wijngaard.

We kennen elkaar al wat langer. Henk is ook eigenaar van Aan de Breede Beek in Nijkerk, hij is van de beste wijngaardeniers van Nederland. Ik verkocht zijn wijnen altijd al in mijn restaurant in Amsterdam en kom nog steeds af en toe op zijn wijngaard ter inspiratie. Vandaag kwam hij voor de eerste keer bij mij op Domein Bergen. Heel fijn.

Het belangrijkst bij de zachte snoei is het optimaliseren van de sapstromen. Dit doe je door het respecteren van de kroonogen en het minimaliseren van de snoeiwonden die die sapstromen kunnen hinderen. Belangrijk is dat je een wijnrank kunt ‘lezen’ en goed inzicht hebt in de fysiologie van die wijnstok.

Toch is het uiteindelijk net als fietsen: je kunt eindeloos boeken lezen en filmpjes kijken, maar alleen in de praktijk kun je het pas echt onder de knie krijgen.

Dus gaan we samen de wijngaard in.

We beginnen onderaan bij de ent met het wegsnoeien van het dode hout, dat is alleen maar een belemmering voor nieuwe groei. Dan volgen we de stam naar boven: saptrekker links, saptrekker rechts, continuïteitsoog voor volgend jaar, vruchtoog voor dit jaar. Boven de eerste draad kiezen we de vruchtrank die het beste in de sapstroom ligt, deze buigen we horizontaal langs de draad. De rest snoeien we weg. Het snoeihout blijft op de wijngaard.

Het lezen van een wijnrank is mooi. In de praktijk is elke wijnrank weer uniek. Sommigen zijn wat achtergebleven in de groei, soms zit het continuïteitsoog op een onhandige plek of mist er een saptrekker. Je moet blijven opletten (en natuurlijk niet in je vingers knippen). Het is heerlijk werk. Een middagje snoeien; daar knapt niet alleen de wijngaard, maar ook de wijngaardenier van op.

Deze maand kunnen de leden van Domein Bergen die dat willen een paar uurtjes helpen bij de wintersnoei. Eerst een kop koffie met wat laatste aandachtspunten en instructies en dan gaan we samen wijngaard in.

De wintersnoei duurt nog de hele maand februari. Als we klaar zijn, kunnen we eigenlijk al voorspellen wat de oogst voor dit jaar zal zijn. Daarbij leggen we hiermee deze winter al de basis voor het groeiseizoen van volgend jaar.

 

Sico de Moel

Domein Bergen

advertentie

Meer 'Food & Wine':

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

14 juni 2024

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

Culinaire tip van de week: een klassieke Wiener schnitzel

14 juni 2024

Ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht

Veldsla met bramen, appel, avocado, geitenkaas en hazelnoten

7 juni 2024

Recept van May Anema

Met deze salade zul je succes oogsten! Niet alleen een lust voor het oog met de prachtige kleuren, maar ook werkelijk een smaakexplosie in je mond! De heerlijke nootachtige smaak

Quality time

7 juni 2024

Column: Jack de Feyter

Hij ging met zijn dochter fietsen op Texel. Quality-time heet dat in sommige kringen. Feitelijk is je hele leven quality-time, maar dat is weer een ander onderwerp.

Culinaire tip van de week

31 mei 2024

Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan

De Belangrijkste Maand voor de Jonge wijngaard

31 mei 2024

Column: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid

Sperziebonen-krieltjes salade met romige dressing

24 mei 2024

Recept van May Anema

BBQ tijd is aangebroken! Naast vlees, vis, kip en stokbrood is het natuurlijk ook heerlijk om wat groente erbij te hebben. Ik maakte van de boodschappen die ik nog in huis had

Rondje Horeca #32

24 mei 2024

Polonio Bar & Bistro

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Alkmaars laatste culinaire aanwinst: Polonio Bar & Bistro! Chef-kok en eigenaar José Polonio, onder andere bekend van Nero Bergen

Doe het zelf: Pornstar Martini

17 mei 2024

Dé cocktail van dit moment

Het is er tijd voor, de Pornstar Martini. Een van de meest populaire vodka cocktails van dit moment. En niet voor niets, de tropische smaak van de passievrucht en de vanille

Harry’s kitchen… een heerlijke zomerse koude pasta-tonijn salade

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

Of voor een mooie lentedag!

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke

Spinazie-omelet met zalm en roomkaas

10 mei 2024

Recept van May Anema

Zondag is het Moederdag en is het weer het juiste moment om je moeder eens extra te verwennen met deze heerlijke omelet!

Culinaire tip van de week

3 mei 2024

Salade caprese

Het leek (zeer plotseling) wel zomer! En dan plukken we met zijn allen meteen de korte broeken en rokjes van zolder, gaan naar het strand, eindeloos terrassen en last, but not

Afvallennnnnnn…!

3 mei 2024

Column: Gerard Walters

Wat een positiviteit in de kranten j.l woensdag. “ We willen allemaal gezond worden en - blijven én langer leven”. Geweldig zou je denken. Maar als ik dan de koppen voorbij ben

Koningsdag Pasta!

26 april 2024

Recept van May Anema

Omdat je op deze dag nooit weet met hoeveel eters je thuis eindigt, is dit een ideaal gerecht voor Koningsdag: snel, makkelijk en zeer smaakvol! Pasta met 'Nduja saus en burrata Dit klinkt misschien heel moeilijk, maar is het niet. 'Nduja is een gedroogde smeerbare, pittige worst uit Calabrië, Italië en koop je tegenwoordig gewoon bij bijna elke supermarkt in een potje. Heerlijk om in sauzen te gebruiken en zelfs om op een broodje te smeren als je van pittig houdt. Ingrediënten: - 500 gram rigatoni (soort pasta) - 2 blikken à 400 gr Petti kerstomaten - 4 tenen knoflook - scheut witte wijn - half potje 'Nduja (bij supermarkt) - citroen - kookroom - pecorino - basilicum - olijfolie, zout en zwarte peper uit de molen - 1 bol burrata Kook de pasta zoals op de beschrijving staat en houd bij het afgieten 1 mok met pastawater apart. Bak de fijngesneden plakjes knoflook in flink wat olijfolie in een wokpan of andere grote koekenpan waar je later de saus en pasta samen in kunt mengen. Voordat de knoflook bruin wordt (dat moet NIET), giet je de 2 blikken kerstomaten erbij en prak je deze in de pan fijn. Voeg hierbij een flinke scheut witte wijn, een eetlepel citroensap en doe er daarna een half potje 'Nduja bij met ongeveer 150 ml kookroom. Laat dit even zachtjes 10 min koken, voeg daarna grof gemalen zwarte peper toe en eventueel zout. Voeg de pasta bij de saus in de pan en giet er nog wat pastawater bij om de saus weer meer vloeibaar te maken. Maak een riante schaal op met de pasta erin en strooi hier de verse basilicum, geraspte pecorino en nog wat grof gemalen peper over. Leg de burrata hierop en strooi dan over de hele schaal geraspte citroenschil, dit maakt het geheel iets frisser en minder zwaar. En dan: geniet ruim! May Anema

Schade

26 april 2024

Column: Sico de Moel

Ik werd dinsdag wakker en zag tot mijn schrik dat het ’s nachts gevroren had. Voor normale filerijders die even moeten krabben is dit geen probleem, maar voor wijngaardeniers

Culinaire tip van de week

19 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Kookles…

19 april 2024

Column: Gerard Walters

Mijn mobiel piept. Ik lees het bericht “Gerard ik heb je naam doorgekregen en wil graag met 7 mannen en mijzelf een kookles met elkaar doen, gaat dat lukken''? Oeps, dat heb ik al een tijd niet meer gedaan

Lentequiche met groene asperges en serranoham

12 april 2024

Recept van May Anema

De lente is er toch echt, zelfs het weer lijkt het te geloven! En dus zijn we klaar met boerenkool, andijviestamppot en andere winterse gerechten. Daarom heeft May Anema een heerlijk lentegerecht voor ons! Lentequiche met groene asperges en serranoham Ingrediënten: - bladerdeeg voor in een quichevorm (ik gebruikte 6 plakjes) - groene asperges - 100 gram serranoham - 4 eieren - 4 eetlepels melk - 50 gram grana pardano - 70 gram pittige kaas - zout, peper, knoflookpoeder, oregano - oregano olijfolie Snijd de asperges in stukjes van ong 2cm en blancheer deze, behalve de kopjes, 4 minuten. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Doe ondertussen het bladerdeeg in een vorm en prik gaatjes in de bodem. Mix de eieren met de 2 soorten kaas, melk, zout, peper, knoflookpoeder en oregano en giet deze in de quichevorm. Verdeel hierover de asperges en de serranoham en zet dit in de oven op 190 graden voor ongeveer 30 minuten. Als hij mooi bruin ziet en goed gaar is, haal je hem uit de oven en schenk je er nog wat oregano olijfolie over. Laat het ruim smaken!! May Anema

Zwart meisje

12 april 2024

Column: Jack de Feyter

Vanaf Eindhoven vertrok hij naar Cluj-Napoca in Roemenië; land van weidse vergezichten, mooie wijnen en…Vlad Dracula, wie kent hem niet…? De plaatselijke wijnen kwamen dit keer zijdelings op

Culinaire tip van de week

5 april 2024

Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten. Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn, maar

Leven

5 april 2024

Column: Gerard Walters

De 1e lente dag ligt al weer 2 weken achter ons. Er waren momenten dat het behaaglijk was, een zonnetje, temperaturen boven de 10 graden maar als je dacht “ik ga een terrasje

Hilarius

29 maart 2024

Column: Sico de Moel

Om 8.30 uur stond de oranje Opel Corsa al op de brug. Sjoerd Hilarius, de razende reporter van Radio Noord-Holland kwam enthousiast zwaaiend aangelopen. Koptelefoon, zender

Mini quiches met zalm en asperges

29 maart 2024

Recept van May Anema

Bij een fijne borrel met vrienden of familie horen natuurlijk ook hapjes. Stiekem wil het oog natuurlijk ook wat en dan zit je met dit recept voor overheerlijke mini quiches helemaal goed! Mini quiches met zalm en asperges Ingrediënten voor 6 mini quiches: - 6 plakjes bladerdeeg - 8 groene asperges - 2 ons gerookte zalm - 2 eieren - half bakje roomkaas met kruiden - eetlepel Griekse yoghurt - zout, peper en knoflookpoeder - bieslook - roomboter Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvormpjes in met roomboter. Vul de bakvormpjes met het bladerdeeg en snijd de randen eraf. Blancheer de asperge stukjes enkele minuten en spoel deze af met koud water. Maak ondertussen een mengsel van de eieren, roomkaas, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt en voeg hier naar smaak zout, peper en knoflookpoeder aan toe. Vul de bladerdeeg bakjes met stukjes asperge, gerookte zalm en het eiermengsel en zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten. Heerlijk gerechtje voor bij de brunch! Geniet er ruim van! May Anema

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug