Zachte Snoei
Column: Sico de Moel
Gepubliceerd: 9 februari 2024
De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.
De zachte snoei methode is een revolutionaire manier van snoeien. Hierbij wordt de gezondheid en vitaliteit van de wijnstokken bevorderd. Twee Italiaanse wijnbouwers, Marco Simonit en Pierpaolo Sirch hebben deze methode de afgelopen jaren doorontwikkeld verkondigen hun evangelie nu wereldwijd.
De methode is niet eenvoudig, en zelfs een stuk complexer dan traditionele snoei. Maar de resultaten zijn verbluffend. Het zorgt voor gezondere wijnstokken, hogere druivenkwaliteit en een langere levensduur van de wijnstokken.
In Nederland zijn Ard Brummel en Henk Breugem de experts op dit gebied. Ze zijn opgeleid in Italië, officieel gecertificeerd en geven trainingen aan Nederlandse en Vlaamse wijnbouwers die willen investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van hun wijngaard.
We kennen elkaar al wat langer. Henk is ook eigenaar van Aan de Breede Beek in Nijkerk, hij is van de beste wijngaardeniers van Nederland. Ik verkocht zijn wijnen altijd al in mijn restaurant in Amsterdam en kom nog steeds af en toe op zijn wijngaard ter inspiratie. Vandaag kwam hij voor de eerste keer bij mij op Domein Bergen. Heel fijn.
Het belangrijkst bij de zachte snoei is het optimaliseren van de sapstromen. Dit doe je door het respecteren van de kroonogen en het minimaliseren van de snoeiwonden die die sapstromen kunnen hinderen. Belangrijk is dat je een wijnrank kunt ‘lezen’ en goed inzicht hebt in de fysiologie van die wijnstok.
Toch is het uiteindelijk net als fietsen: je kunt eindeloos boeken lezen en filmpjes kijken, maar alleen in de praktijk kun je het pas echt onder de knie krijgen.
Dus gaan we samen de wijngaard in.
We beginnen onderaan bij de ent met het wegsnoeien van het dode hout, dat is alleen maar een belemmering voor nieuwe groei. Dan volgen we de stam naar boven: saptrekker links, saptrekker rechts, continuïteitsoog voor volgend jaar, vruchtoog voor dit jaar. Boven de eerste draad kiezen we de vruchtrank die het beste in de sapstroom ligt, deze buigen we horizontaal langs de draad. De rest snoeien we weg. Het snoeihout blijft op de wijngaard.
Het lezen van een wijnrank is mooi. In de praktijk is elke wijnrank weer uniek. Sommigen zijn wat achtergebleven in de groei, soms zit het continuïteitsoog op een onhandige plek of mist er een saptrekker. Je moet blijven opletten (en natuurlijk niet in je vingers knippen). Het is heerlijk werk. Een middagje snoeien; daar knapt niet alleen de wijngaard, maar ook de wijngaardenier van op.
Deze maand kunnen de leden van Domein Bergen die dat willen een paar uurtjes helpen bij de wintersnoei. Eerst een kop koffie met wat laatste aandachtspunten en instructies en dan gaan we samen wijngaard in.
De wintersnoei duurt nog de hele maand februari. Als we klaar zijn, kunnen we eigenlijk al voorspellen wat de oogst voor dit jaar zal zijn. Daarbij leggen we hiermee deze winter al de basis voor het groeiseizoen van volgend jaar.
Sico de Moel
Domein Bergen