HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Zachte Snoei

Column: Sico de Moel

Zachte Snoei

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

De zachte snoei methode is een revolutionaire manier van snoeien. Hierbij wordt de gezondheid en vitaliteit van de wijnstokken bevorderd. Twee Italiaanse wijnbouwers, Marco Simonit en Pierpaolo Sirch hebben deze methode de afgelopen jaren doorontwikkeld verkondigen hun evangelie nu wereldwijd.

De methode is niet eenvoudig, en zelfs een stuk complexer dan traditionele snoei. Maar de resultaten zijn verbluffend. Het zorgt voor gezondere wijnstokken, hogere druivenkwaliteit en een langere levensduur van de wijnstokken.

In Nederland zijn Ard Brummel en Henk Breugem de experts op dit gebied. Ze zijn opgeleid in Italië, officieel gecertificeerd en geven trainingen aan Nederlandse en Vlaamse wijnbouwers die willen investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van hun wijngaard.

We kennen elkaar al wat langer. Henk is ook eigenaar van Aan de Breede Beek in Nijkerk, hij is van de beste wijngaardeniers van Nederland. Ik verkocht zijn wijnen altijd al in mijn restaurant in Amsterdam en kom nog steeds af en toe op zijn wijngaard ter inspiratie. Vandaag kwam hij voor de eerste keer bij mij op Domein Bergen. Heel fijn.

Het belangrijkst bij de zachte snoei is het optimaliseren van de sapstromen. Dit doe je door het respecteren van de kroonogen en het minimaliseren van de snoeiwonden die die sapstromen kunnen hinderen. Belangrijk is dat je een wijnrank kunt ‘lezen’ en goed inzicht hebt in de fysiologie van die wijnstok.

Toch is het uiteindelijk net als fietsen: je kunt eindeloos boeken lezen en filmpjes kijken, maar alleen in de praktijk kun je het pas echt onder de knie krijgen.

Dus gaan we samen de wijngaard in.

We beginnen onderaan bij de ent met het wegsnoeien van het dode hout, dat is alleen maar een belemmering voor nieuwe groei. Dan volgen we de stam naar boven: saptrekker links, saptrekker rechts, continuïteitsoog voor volgend jaar, vruchtoog voor dit jaar. Boven de eerste draad kiezen we de vruchtrank die het beste in de sapstroom ligt, deze buigen we horizontaal langs de draad. De rest snoeien we weg. Het snoeihout blijft op de wijngaard.

Het lezen van een wijnrank is mooi. In de praktijk is elke wijnrank weer uniek. Sommigen zijn wat achtergebleven in de groei, soms zit het continuïteitsoog op een onhandige plek of mist er een saptrekker. Je moet blijven opletten (en natuurlijk niet in je vingers knippen). Het is heerlijk werk. Een middagje snoeien; daar knapt niet alleen de wijngaard, maar ook de wijngaardenier van op.

Deze maand kunnen de leden van Domein Bergen die dat willen een paar uurtjes helpen bij de wintersnoei. Eerst een kop koffie met wat laatste aandachtspunten en instructies en dan gaan we samen wijngaard in.

De wintersnoei duurt nog de hele maand februari. Als we klaar zijn, kunnen we eigenlijk al voorspellen wat de oogst voor dit jaar zal zijn. Daarbij leggen we hiermee deze winter al de basis voor het groeiseizoen van volgend jaar.

 

Sico de Moel

Domein Bergen

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug