HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Als nieuw raadslid in Alkmaar kom je er eigenlijk niet tussen

Column: Corina Garcia

Als nieuw raadslid in Alkmaar kom je er eigenlijk niet tussen

Met veel energie en nieuwsgierigheid ben ik begonnen aan het nieuwe avontuur als raadslid in Alkmaar vorig jaar maart. Niet helemaal “nat achter de oren”, want als strategisch beleidsambtenaar en fractie-assistent had ik al wat kunnen proeven van het werk. Als raadslid was mijn verwachting dat ik eindelijk echt wat kon vinden van het voorgestelde beleid en mijn politieke kleur bekennen.

Met goede moed ben ik dus begonnen. Eerst het spel meegemaakt van de vorming van de coalitie, en grote vreugde dat het ons gelukt is om in een coalitie te komen met partijen die ook vooruit willen! Het akkoord lag er al snel en ook daar heb ik mijn bescheiden rol mogen spelen.

Daarna begon het spel van compromissen en meloenen slikken. En ach, dat was in het grotere geheel prima en ook goed uit te leggen. Zelfs de meloen over de coffeeshops was in het grotere geheel te doen. Ik ben gewend om zaken toch plat te slaan en waar ging het uiteindelijk over? In het licht van de opvang van vluchtelingen in Alkmaar en het armoedebeleid, diversiteitsbeleid en woonvisie was het een klein offer.

Tot zover allemaal voor mijzelf en onze achterban goed uit te leggen en het goed-gevoel-verhaal.

Natuurlijk zag ik en voelde ik behoorlijk wat spanning tussen de “hoofdrolspelers” in de gemeenteraad. Dit begon al snel nadat een vertrekkend commissielid van het CU een boekje open deed over de sfeer in de raad. Woorden als “discriminatie”, “racisme” en “intimidatie” werden hierin gebruikt. Dus al snel waren de messen geslepen met alle reacties die daarop werden geuit. De pers werd natuurlijk niet gemeden en goed bespeeld.

En het was wel duidelijk dat het vooral om de “hoofdrolspelers” ging. De kans of de tijd om deze mensen te leren kennen had ik nog niet eens gehad. Daarom had ik geen mening hierover, want ik had het zelf niet meegemaakt en/of gezien, hoe erg en vervelend het ook is als je hier wel mee te maken hebt.

Ondertussen waren de wethouders voortvarend aan de slag. Dit zag ik gebeuren in mijn werk als beleidsadviseur voor de gemeente Dijk en Waard, maar ook in de raadsvoorstellen die ter stemming in de raad kwamen te liggen. Best trots was ik op ons Alkmaar met een team wethouders die zoveel energie hadden en die ook niet bang waren om de bekende “lijken uit de kast” aan te pakken. Het leek er zomaar op dat mijn ideale Alkmaar werd gerealiseerd. Het was te mooi om waar te zijn.

De sfeer in de gemeenteraad leek wel wat te verbeteren. Zo waren er moties die unaniem of bijna unaniem werden aangenomen. Er waren zelfs raadsvoorstellen die een bijzondere stemming kregen tussen oppositie en coalitie.

Achter de coulisse kreeg ik wel mee dat de oppositie ondertussen de organisatie bombardeerde met vele vele vragen. Er werd gezegd dat er ook bepaalde wethouders als mikpunt werden genomen en dat de vragen vooral op hen werden gericht. Ambtenaren die vrijwel fulltime bezig waren met het beantwoorden van vragen (waarvan vermoedelijk niks met het antwoord gedaan zou worden) dan met het werk voor de gemeente. Maar ook hier kon ik niks mee als raadslid. Vragen stellen en informatie ophalen is een belangrijk recht van raadsleden. Erg jammer vind ik het wel als het als instrument gebruikt wordt om een college lam te proberen te leggen. Hier snap ik als mens niks van.

En toen kwam het bericht van onze fractievoorzitter Maaike dat Ben Bijl via de app bekend had gemaakt uit de coalitie te stappen. Dit kwam niet helemaal uit de heldere hemel vallen. Het voorstel om de COL (soort AZC) te openen in Alkmaar moest al veelvuldig aan hem uitgelegd worden en dat dit ook in het voordeel is van Alkmaar. Daarbij was het voorstel al een absoluut compromis. Want als het aan ons had gelegen was het hele pand een AZC geworden. Maar voor BAS is bijna de helft van het pand toegeschreven aan spoedzoekers: Alkmaarders die om welke reden dan ook direct woonruimte nodig hebben zoals mensen die gescheiden zijn en die geen andere woonruimte kunnen vinden.

Deze gesprekken heb ik allemaal niet meegemaakt. Als “gewoon” raadslid stond ik hier totaal buiten. Dit wordt namelijk dor de “hoofdrolspelers” gedaan. Onze Maaike heeft onze fractie zoveel als zij kon meegenomen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Meenemen en input ophalen en daarna dealen en wealen.

Ondertussen werd er uiteraard door andere “hoofdrolspelers” behoorlijk getrokken aan Ben. Hun uiterste best werd er gedaan om scheurtjes in de coalitie te brengen. Niet in het belang van de gemeente, maar in het belang van hunzelf. Het compromis was blijkbaar nog steeds lastig voor Ben om uit te leggen, hoeveel de coalitie ook probeerde om hem hiervoor handvatten te bieden.

En weet je, dit begrijp ik echt totaal niet. Mijn politieke pet staat zoveel anders dan het niet willen bieden van opvang aan kwetsbare mensen. Wellicht heb ik een bord voor mijn kop, maar een mens is voor mij een mens. Waar diegene ook vandaan komt. Al is het van de maan, voor mijn part.

De schamele keren dat ik als raadslid iets kon doen in de raadsvergadering zelf of een samenwerking met anderen stond in een zeer zwak licht. En ik geef direct toe dat ik het vak van raadslid nog lang niet onder de knie heb. Maar ik heb toch vaak een kortere inwerkperiode meegemaakt. Het gevoel dat anderen mij overdonderen en dat ik vrijwel geen ruimte voel om ook iets echts te vinden heb ik vrijwel nooit in mijn professionele leven meegemaakt.

Corina Garcia

Raadslid GroenLinks Alkmaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Waarom het vieren van Keti Koti belangrijk is voor Alkmaar

21 juni 2024

Column: David Rubio Borrajo

Op 1 juli herdenken we Keti Koti, de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Deze herdenking, en het vieren van de vrijheid, is van groot belang voor heel Nederland en ook in Alkmaar moeten we deze dag omarmen. Keti

Samen naar een veilige en feestelijke jaarwisseling

21 juni 2024

Column: Fanny Schuijt

De uitslag van het vuurwerkreferendum in Alkmaar heeft een duidelijk signaal afgegeven: onze gemeente wil een verbod op consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling. Maar hoe nu verder? Bij Status Quo Alkmaar willen we graag de

Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

14 juni 2024

Column: John van der Rhee

Terwijl het maar geen zomer lijkt te willen worden, barst de natuur uit zijn voegen. Groeizaam weer, noemden wij dat vroeger bij ons thuis. Als ik kijk naar onze kleine Vinex-tuin

Pretpark Nederland

14 juni 2024

Column: Beanca de Goede

Zo’n twintig jaar geleden woonde ik met mijn lief aan een gezellig grachtje. We hadden er een bootje liggen en regelmatig tuften we over het water door het centrum en dan de stad uit. Heerlijk waren die tochtjes, ik verbaasde me er altijd over hoe

Asielbeleid

7 juni 2024

Column: Mieke Biesheuvel

We hebben (bijna) een nieuwe regering. Een uiterst rechtse coalitie die als een van de speerpunten heeft om de asielinstroom stevig te verminderen. Om dat te bereiken is een van de

Alkmaarse bestuurders: wees geen ezel! 

7 juni 2024

Column: Tineke Bouchier

In november 1958 liep er, voorafgaand aan de ledenvergadering van de Historische Vereniging Alkmaar, een ezel door de binnenstad. Op de borden die deze ezel met zich

Op reis naar Mekka en Madina

31 mei 2024

Column: Mohamed Ezhar

In Alkmaar wonen ongeveer 2000 Marokkanen met een Islamitisch geloof. In onze multiculturele samenleving zijn er meer Islamitische mensen uit veel verschillende landen. In de maand juni wordt de Hadj gedaan, de bedevaart naar Mekka. De bedevaart is een van de vijfzuilen van de Islam. Als men het lichamelijk aan kan en ook financieel kan bekostigen is het verplicht. Nu voel ik mij nog vitaal genoeg om dit te doen. Een klein deel van de Moslims gaat dit jaar op reis, uit Alkmaar zijn dat 22 mensen. Op 26 mei hebben wij gezamenlijk een etentje georganiseerd in de Moskee Bilal, waar heel veel mensen aanwezig waren uit Alkmaar en omgeving. Mijn vrouw en ik gaan van 6 juni tot 24 juni naar Saoedi- Arabië op bedevaart. Wij gaan met het vliegtuig via een bureau uit Saoedi Nusuk. We vliegen vanuit Amsterdam naar Caïro en vandaar naar Medina vervolgens per bus verder. In Medina zullen we 2 dagen verblijven om de Heiligdommen daar te bezoeken, onder andere het graf van de Profeet Mohamed (v.z.m.h.) en zijn metgezellen. In Mekka vinden de belangrijkste rituele plaats, we gaan eerst de Umrah doen, daarna volgt de Hadj. Het Offerfeest vindt op 16 of 17 juni plaats. We offeren een schaap, het slachten doen we niet zelf. Het vlees wordt verdeeld onder de armen in Saoedi-Arabië, is er te veel dan wordt het geëxporteerd naar andere landen. Het heeft veel moeite en veel geld gekost om hieraan deel te nemen. Vanaf jongs af aan heb ik in mijn hoofd dat, als ik 40 dienstjaren heb gewerkt bij Tatasteel ik naar Mekka ga. Om naar Mekka te gaan moet ik me goed voorbereiden. Onder andere het kopen van de witte doeken die we vier dagen dienen te dragen. Ik ben mij mentaal aan het voorbereiden en leer de regels hoe de Hadj gaat. Ons gedrag is ook erg belangrijk; geduld, verdragen, rustig blijven en niet snel kwaad worden. De duivel is aanwezig en daar moeten we weerstand aan bieden. In augustus werk ik 42 jaar. Ik ga het daarna rustiger aan doen. Ik ga meedoen met het generatiepact, dat betekent dat ik de per maand 8 - of 9 dagen per maand werk. Tatasteel is de beste werkgever die ik kan bedenken, zo blijf ik nog 5 jaar in loondienst. In mijn vrije tijd wil dan mij inzetten voor de Alkmaar en de wijk Overdie als gemeenteraadslid voor Leefbaar Alkmaar. Dit jaar ben ik 14 jaar gemeenteraadslid. Ook wil ik de sport Boules weer oppakken op het terrein van Hylas sport, waar ik jarenlang lid van ben geweest. Een vrij onbekende sport in Nederland met als enige vereniging in Alkmaar. Voetbal zit ook in mijn hart, mijn kinderen voetballen en hopelijk spelen mijn kleinkinderen later ook voetbal. Ik heb twee wensen, een ervan is ervoor te zorgen dat er een kunstgrasveld komt in de Melis Stokelaan waar nu tegels liggen. Ook dat de plannen worden uitgevoerd van het braakliggende terrein van de voormalige Don Boscokerk. Mohamed Ezhar

Koffie met kandidaat-Europarlementariërs Thijs Reuten en Femke Brouwer 

31 mei 2024

1 juni meert de campagneboot aan voor een goed gesprek over Europa

GroenLinks-PvdA Europarlementariër Thijs Reuten en kandidaat-Europarlementariër Femke Brouwer komen zaterdag 1 juni naar Alkmaar. Zij nodigen alle Alkmaarders van harte uit op de speciale GroenLinks-PvdA campagneboot voor koffie, koek

Gemeente Alkmaar start Seniorenpanel

24 mei 2024

De gemeente zoekt inwoners die willen meedenken over gezond ouder worden in Alkmaar

Gemeente Alkmaar start met een Seniorenpanel, waarbij het motto luidt: ‘Niet over senioren, maar met senioren’. De gemeente zoekt inwoners die willen meedenken over gezond ouder worden in Alkmaar

Status Quo: Een nieuwe stem voor Alkmaar

24 mei 2024

Column: Devon Zwierenberg

Mijn naam is Devon Zwierenberg. Met trots introduceer ik jullie aan Status Quo, de nieuwe politieke beweging, die klaarstaat om de stem van bewoners van de gemeente Alkmaar te

Het is de toon die de muziek maakt

17 mei 2024

Column: Mieke Biesheuvel

Onlangs heeft een door mij zeer gewaardeerde collega van PvdA de handdoek in de ring gegooid en afscheid genomen van haar raadszetel. De druppel was de raadsvergadering

Europa is dichterbij dan je denkt

17 mei 2024

Column: Steven Smit

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Regels vanuit Brussel, dat lijkt ver weg maar de Europese Unie is dichterbij dan je denkt. Want hoe belangrijk is

Houd het hart zacht

17 mei 2024

Column: John van der Rhee

Oorlog en polarisatie hebben invloed op hoe we met elkaar omgaan. Dat komt door onszelf, door wat we zien in onze media-bubbel, en hoe we het daar met elkaar over hebben

Het volk spreekt

17 mei 2024

Column: Kıvılcım Pınar

In Alkmaar is het referendum raadgevend en is het college niet verplicht om iets met de uitslag te doen. Dat maakt onze stem op 6 juni des te interessanter, want datzelfde

Politiek café over LHBTIQA+ rechten in Europa tijdens Alkmaar Pride Week

17 mei 2024

Deze staan in heel Europa onder druk

Tijdens de Alkmaar Pride Week organiseert GroenLinks-PvdA een politiek café over de rol van Europa bij het verdedigen van de rechten van LHBTIQA+ personen. Deze staan in heel Europa onder druk, maar in het bijzonder in landen waar radicaal-rechtse

Dankwoord – afscheid van mijn raadswerk

10 mei 2024

Column: Katinka Kerssens

Zoals u misschien gelezen heeft in de krant of op de socials: ik ben woensdag 24 april per direct gestopt als raadslid namens de PvdA Alkmaar. Dat was geen makkelijk besluit

Meer speeltuintjes!

10 mei 2024

Column: Erwin Bromlewe

Als politicus zit ik vaak stukken te lezen, zit ik stukken te schrijven of zit ik te overleggen. Ik zit dus veel en ben veel binnen met alle gevolgen van dien. Totdat mijn dochtertje

Uitnodiging

3 mei 2024

Column: Femke Flietstra

Bij iedere verkiezing zie je een uitslag waarvan je afleest dat de bevolking vindt dat het anders moet. Eerlijk gezegd telt dit ook voor mijzelf. Ik heb me verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraad

Voedselzekerheid zonder gif – Betaalbaar en beschikbaar

3 mei 2024

Grote opkomst GroenLinks – PvdA met lijsttrekker Bas Eickhout

Dinsdag 30 april was Bas Eickhout, lijsttrekker voor GroenLinks -PvdA bij de verkiezingen voor het Europese Parlement, in Heerhugowaard om met inwoners van Noord-Holland

Europa actueel lezing met quiz in de Mare

3 mei 2024

Alles wat je over de Europese verkiezingen moet weten

In juni zijn er Europese verkiezingen. In Nederland op 6 juni. Waar gaan deze verkiezingen over? Tijdens deze Dag van Europa-activiteit vertelt Liane Vissers ’t Hof tijdens

Word een voedselbank voor bijen

19 april 2024

Column: Sarah Pesie

Op weg naar het weiland waar mijn paarden staan, passeer ik bermen vol fluitenkruid, koolzaad en klaprozen. Iets verderop, in de polder, zie ik veldjes waar klaver, speenkruid en

De Keerlen God en mijn Oudorperpolder

19 april 2024

Column: John van der Rhee

Ik ben als geboren en getogen Alkmaarder een trotse kaaskop, en bovendien een liefhebber van geschiedenis. En dat geldt al helemaal voor de geschiedenis van de Alkmaarse regio

Lentekriebels

12 april 2024

Column: Mieke Biesheuvel

De afgelopen dagen was het heerlijk weer. De zon scheen in een prachtige blauwe lucht met hier en daar een lieflijk wit wolkje. En dan begint het in mij te kriebelen en te borrelen

Waarom worden non-binaire spelers buitenspel gehouden?

12 april 2024

Column: Luuk Balder

Stel je voor dat je non-binair bent en van voetballen houdt. Van de voetbalbond mag je niet meevoetballen in je team omdat er een M in je paspoort staat en geen X

Alle kleine bee(s)tjes helpen

22 maart 2024

Column: Beanca de Goede

Er komt een berichtje van de Paddenwerkgroep Noord-Kennemerland binnen: ze kunnen hulp gebruiken bij de paddentrek, die op het punt van losbarsten staat. Voor onze

Mannetjes met kleine pikkies

22 maart 2024

Column: John van der Rhee

U weet misschien nog dat ik exact 3 jaar geleden (maart 2021)  de vreselijke verhalen van mijn 3 dochters over seksuele straatintimidatie, “gewoon” in ons Alkmaar, tijdens een

Met de nachttrein naar Alkmaar, en dan?

15 maart 2024

Column: Mieke Biesheuvel

Er komt een proef van twee jaar met een nachttrein die van Amsterdam CS naar Alkmaar rijdt. Deze gaat op vrijdag/zaterdagnacht en op zaterdag/zondagnacht rijden, en (voorlopig)

Toekomstgerichte Bruggenbouwers

15 maart 2024

Column: Maaike Kardinaal

Al zestig (!) jaar wordt er gesproken over de Bestevaerbrug, de verbinding over het kanaal tussen Ouddorp en Overdie. En nu er ook in Alkmaar Zuid veel woningen worden

Hulplijn

8 maart 2024

Column: Ben Bijl

BAS zijn naam zegt het al: Belangen Alkmaarse Samenleving. We komen op voor belangen van de Alkmaarders en dat willen we nog extra kracht bij zetten door deze

Ministerie erkent Noord-Holland Noord officieel als landelijke cultuurregio

8 maart 2024

‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’

Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ hebben de 18 gemeenten in Noord-Holland Noord en lokale culturele instellingen het Ministerie van OCW (Onderwijs,

Kedeng kedeng

8 maart 2024

Column: Victor Kloos

Weet u het nóg, het nummer van Guus Meeuwis?  Nou, dat nummer zorgde altijd voor een feestje. En werd ook altijd met een trein geassocieerd. En deze maand stond de nachttrein

Vakmanschap

1 maart 2024

Column: Katinka Kerssens

Het voordeel van Raadslid zijn is dat ik veel mag zien en beleven in Alkmaar.  Dat is leuk, leerzaam en interessant. Terugblikkend in mijn agenda van 2024 springt het woord vakmanschap eruit.  

Subsidie voor maatregelen tegen hitte, droogte en wateroverlast

1 maart 2024

Enorme regenbuien of juist periodes van lange droogte komen vaker voor

Inwoners en bedrijven in de gemeente Alkmaar kunnen nu subsidie aanvragen voor klimaatadaptieve maatregelen. Dit zijn maatregelen die de omgeving helpen beter

Wolven

23 februari 2024

Column: John van der Rhee

Het is weer zover; het zijn die donkere dagen na Kerst. Januari, februari, het zijn donkere maanden waarin eigenlijk niets gebeurt, maar waarin gelukkig wel een weekje vakantie zit

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug