20 Vragen aan…
Friso Stilma van Wijn. & Pop-Up Proeven
Gepubliceerd: 18 juni 2021
Elke week een andere ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Friso Stilma, eigenaar van Wijn. & Pop-Up Proeven.
1. Vertel eens iets over jezelf?
Mijn naam is Friso Stilma, 43 jaar oud. Ben opgegroeid in de kop van Noord-Holland en via Amsterdam en Haarlem sinds 5 jaar neergestreken in het mooie Alkmaar. Ik zit graag op de racefiets, maar ook net zo lief in ons bootje over de Alkmaarse grachten. Genietend van een goed glas wijn en eten met vrienden.
2. Vertel eens iets over het ontstaan van je winkel?
Het is eigenlijk allemaal begonnen met het verzorgen van wijnproeverijen. Voornamelijk met de wijnen van vrienden van mij uit Zuid-Frankrijk aangevuld met wat bevriende wijnmakers daar uit de buurt. Op een bepaald moment groeit de vraag naar proeverijen, maar ook de wijnen zelf, letterlijk je eigen huis uit. Kortom, het werd tijd voor een ruimte waar ik alle activiteiten kon onderbrengen. Sinds 2 april is de winkel aan Laat 50c een feit!
3. Waarom ben jij jouw winkel in Alkmaar begonnen?
Ik denk in de eerste plaats omdat ik hier woon. Hoe heerlijk is het om in je eigen stad te kunnen werken?! Dit heb ik mijn hele werkende leven nog niet gedaan. Altijd gereisd voor werk en nu ben ik na het sluiten van de winkel in 5 minuten thuis. Een verademing! Daarnaast zie ik dat steeds meer mensen bewuster bezig zijn met eten en drinken, ook in Alkmaar. Niet alleen gericht op eigen gezondheid, maar ook een stuk nieuwsgierigheid als het gaat om de oorsprong van eten en drinken. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat is het verhaal erachter? Met WIJN. probeer ik op het gebied van wijn aan deze nieuwsgierigheid tegemoet te komen.
4. Wat trekt jou aan in Alkmaar?
Mijn werk en leven heeft zich (tot 5 jaar geleden) altijd afgespeeld in de Randstad. De ruimte en gemoedelijkheid die ik nu ervaar in Alkmaar heb ik gemist. Het is enorm cliché, maar mensen zeggen elkaar nog gedag hier. Het is allemaal net iets minder gehaast. Daar houd ik van. Ook de charme van de historische binnenstad is iets waar mijn vrouw en ik echt voor zijn gevallen. De grachten, prachtig! Maar ook zee en strand om de hoek.
5. Speelt jouw privéleven zich ook af in Alkmaar?
Jazeker, mijn vrouw en ik wonen nu bijna 5 jaar met onze kat Guus aan het mooie Verdronkenoord in Alkmaar.
6. Waarom ben je deze winkel gestart?
Al jaren speel ik met het idee om ‘iets’ of ‘meer’ met wijn te gaan doen. Wat en hoe, waren altijd de grote vragen. Door het verliezen van mijn werk tijdens de corona pandemie heb ik besloten de stap te wagen, voor mijzelf te beginnen en mijn passie voor wijn te gaan delen met anderen.
7. Waarom heb je ervoor gekozen om biologisch en biodynamische wijnen te gaan verkopen?
Wijn is in essentie niets anders dan vergist druivensap, en een hoop liefde. Biologische en biodynamische wijnen komen hierbij het meest in de buurt door gering of geen gebruik van allerhande toevoegingen. Dit wil ik mensen graag laten proeven. Daarnaast zijn de biologische en dynamische productieprocessen gewoon beter voor het milieu en je gezondheid. Uiteraard is te veel wijn drinken niet goed maar af en toe een heerlijk glaasje kan dan prima.
8. Je koopt in bij kleine wijnmakers, waarom heb je juist daarvoor gekozen?
De combinatie van biologisch en kleinschalig is wat mij betreft de sleutel. Deze wijnmakers maken met zoveel liefde en passie, maar ook met respect voor het land en de omgeving, de meest prachtige wijnen. Eerlijke wijnen voor een eerlijke prijs. Daarnaast haal ik ontzettend veel plezier en kennis uit het persoonlijk contact met deze wijnmakers.
9. Kun je iets meer vertellen over het concept pop-up proeven?
Pop-Up Proeven is een wijnproeverij op iedere gewenste locatie. Ik ‘pop op’ waar je dat maar wil: thuis, in de tuin, op het werk, op de gracht, het maakt niet uit. Online (virtueel) kan ook. Ik regel alles, van glazen tot aromawielen en proefformulieren.
De wijnproeverijen zijn altijd laagdrempelig; geen moeilijke termen en dikdoenerij. Ik neem je wel graag mee in het ontdekken en activeren van jouw geur en smaak. Daarnaast is een introductie over (het maken van) wijn ook altijd een vast onderdeel. Achtergronden en bijzondere verhalen over de wijnen die worden geproefd zullen ook niet ontbreken.
10. Kun je iets vertellen over hoe jouw inkoop verloopt?
De selectie van wijnen vindt bij voorkeur plaats bij de wijnmakers op locatie. Voor onze wijnen uit de Cévennes is dat goed gelukt afgelopen september. De eerste bestelling heb ik ook persoonlijk opgehaald bij alle wijnmakers in het zuiden van Frankrijk. Een geweldige field-trip van drie dagen, samen met mijn vader. Het kost jammer genoeg wel te veel tijd om dit altijd te doen dus de volgende bestelling is per transporteur gekomen.
Onze Duitse en Italiaanse wijnmakers hebben we door alle corona maatregelen nog niet persoonlijk kunnen ontmoeten. De eerste kennismaking was op een grote digitale bio wijnbeurs. Gelukkig hebben zij ons wel wat proefflessen toe willen sturen om een selectie te kunnen maken. Vervolgens heeft onze transporteur ervoor gezorgd dat er van hen ook een selectie wijnen staat te pronken in de winkel. We hopen in augustus in ieder geval onze wijnmakers in Duitsland te bezoeken, om écht kennis te maken.
11. Heb je een relevante opleiding genoten?
De Hogere Hotelschool in Leeuwarden is de plek waar mijn passie voor wijn en gastvrijheid is begonnen. Daarnaast heb ik via diverse cursussen meer kennis opgedaan en ben ik in het bezit van het zogenaamde Wijnbrevet (SDEN3).
12. Wie zijn jouw klanten?
Eigenlijk iedereen die van een goed glas wijn houdt. Op dit moment komen mijn klanten vooral uit de directe omgeving van de winkel maar ook uit andere delen van Alkmaar en omstreken. Sinds kort komen er ook weer wat toeristen bij ons langs.
13. Heb je een webshop?
Jazeker: https://www.popupproeven.com/popupshop
14. Waarin onderscheid jij je van je collega’s?
Ik importeer bijna alles zelf, direct van de wijnmakers. Dus zonder tussenhandel. Hierdoor krijgt de wijnmaker een eerlijke prijs voor zijn harde werk. Ik onderhoud persoonlijk contact met alle wijnmakers. Zodoende begrijp ik precies wat ze doen en waarom ze dat doen, en vertel ik hier in de winkel natuurlijk graag over. Alle wijnen zijn biologisch of biodynamisch en afkomstig van kleinschalige (familie) bedrijven met maximaal zo’n 30ha wijngaard. Unieke wijnen die nagenoeg nergens anders in Nederland te krijgen zijn.
15. Wat is jouw specialisme?
Op dit moment ben ik het meeste thuis in wijnen uit Les Cévennes, een klein gebied in Zuid-Frankrijk op de grens van Côte du Rhône en Languedoc. Dit is waar het voor mij ook allemaal begonnen is. De Cévennes is ontzettend interessant, omdat hier veel verschillende druivenrassen staan aangeplant. Dit levert veel creativiteit en daardoor grote diversiteit op.
Verder wil ik vooral van de gebaande paden af. Op zoek naar wijnen uit minder bekende Europese wijnstreken en van minder gangbare druivensoorten. Altijd biologisch.
16. Ben je aangesloten bij een ondernemersverenging?
Ja, sinds kort bij Alkmaars Bolwerk.
17. Je bent tijdens corona gestart met je nieuwe onderneming, kun je daar meer over vertellen?
Tja, op een of andere manier leek de tijd gewoon rijp om de sprong te wagen. Corona of niet. Of misschien juist wel door corona. Bij de voorbereidende fase heb ik nagenoeg geen hinder ondervonden van de pandemie, maar het is wel raar als je een (‘essentiële’) winkel opent op 2 april terwijl alles om je heen is gesloten. Je krijgt dan ook niet meteen de loop erin en een knallende opening behoorde ook niet tot de mogelijkheden. Wat dat betreft is het langzaam groeien.
18. Hoe zie je de toekomst van je onderneming?
Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Alkmaar groeit enorm en de vraag naar verantwoorde producten met een goed verhaal neemt alleen maar toe. Veel mensen moeten ons nog wel leren kennen en dat heeft tijd nodig. De (plannen tot) herinrichting van de Laat zal de aantrekkingskracht van de Alkmaarse binnenstad ook zeker verder vergroten.
19 Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
Het Bolwerk is de favoriete plek voor onze dagelijkse ochtendwandeling (sinds corona) door de stad. Ook op het water in en rond de stad komen we graag. d’Oude Stad is voor mij de plek voor shopping, zowel de dagelijkse boodschappen als de ‘fun’. Ik denk dat ondertussen mijn hele garderobe bij de twee winkels van Charlie & Sons vandaan komt. Oké, voor kaas en vers gebrande noten, die vaak tijdens proeverijen voorbijkomen, moet ik wel even de brug over naar Robert Weerman in de Magdalenenstraat. Maar aan het einde van het rondje heb je wel alles in huis: groente, fruit, kaas, brood, vlees. Dit vind ik zo mooi aan Alkmaar, dat ook deze kleine middenstand met persoonlijk en attente service nog te vinden is in de historische binnenstad.
20. Waar ga jij persoonlijk het liefst iets drinken of eten, nu de horeca weer open is?
Nog steeds haal ik mijn corona-ochtend-wandeling-koffietjes afwisselend bij Luttik en Soepp.
Voor de borrel staat het terras van De Koning met stip op 1.
Voor een ontspannen diner schuiven w e graag aan bij Turfmarkt in de avondzon of voor iets lekkers aan de bar bij de Koperen Pot.
Ook het bankje in onze ‘voortuin’ met uitzicht over het prachtige Verdronkenoord leent zich heel goed voor diner en een lekker glas WIJN.!
Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected].
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.