Afvallennnnnnn…!
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 3 mei 2024
Wat een positiviteit in de kranten j.l woensdag. “ We willen allemaal gezond worden en – blijven én langer leven”. Geweldig zou je denken. Maar als ik dan de koppen voorbij ben en verder lees, dan willen we dat door middel van voedselsupplementen en het wondermiddel ozempic bereiken. De supers hebben ruimte over doordat er nauwelijks meer mogelijkheden zijn om tabak aan de ‘mens’ te brengen. Vakken vol met voedselsupplementen waarop de marges groot zijn komen ervoor in de plaats. Deze zijn ervoor om extra energie te krijgen tijdens fanatiek sporten, maar doen we dat allemaal?
1 op de 14 mensen heeft diabetes. In 2040 is de verwachting dat dit opgelopen is tot 1,5 miljoen mensen. Er is een toename van Ozempic, een semaglutide. “Dit hormoon zorgt ervoor dat de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd en de maag minder snel leeg raakt. Het heeft ook effect op de receptoren van de hersenen. Dit alles samen zorgt ervoor dat je langer een gevoel van verzadiging hebt en op de momenten dat je wél trek hebt dat niet in vetrijk eten is”, aldus internist -endocrinoloog Sanne Westra. De toename van dit, voor vele diabetespatiënten, belangrijke geneesmiddel is verontrustend, maar bizar is het dat influencers de oorzaak zijn van een tekort van dit geneesmiddel voor diabetespatiënten. Zij zien er een zeer lucratief verdienmodel in.
Het lijkt wel of de wereld op zijn kop staat. “Te weinig bewegen, je vol vreten met fout voedsel, merken dat je te zwaar wordt en dan maar een pilletje nemen om je zwaarlijvigheid op te lossen”.
Ga eens bij jezelf te rade of je enkele vastgeroeste gewoontes kunt bijstellen, vraag je af of je misschien meer de fiets kunt nemen om een boodschap te doen. Ben je een zaalsporter? Geweldig, maar misschien kun je een onderdeel van je conditietraining ook buiten doen zodat er meer aandacht voor de natuur om je heen ontstaat. Wel eens nagedacht als je op de fiets door bijvoorbeeld de Schermer, behoort ook tot de gemeente Alkmaar, rijdt dat aan de ene kant van de weg de koeien grazen. Als je daarna naar de andere kant kijkt en het graan prachtig ziet wuiven in de wind, dat dat zomaar een broodje rosbief kan zijn uit je naaste omgeving?
Nee, dan liever een verhaal van m’n vriendin Petra. Als fervent “Herenboer” aan de Groeneweg tussen Alkmaar en Bergen is zij actief op een paar hectare grond met het telen van biologische groenten, kruiden en fruit. Ook lopen er wat varkens en koeien rond die zeker een 5 ***** label verdienen.
Als je daar op zaterdagochtend eens op de fiets naartoe rijdt, kijk je je ogen uit. Fantastisch hoe iedereen met elkaar schoffelt, wiedt en oogst. Als lid kun je elke zaterdag, onder het genot van goede praat en koffie, een tas superverse groenten meenemen. Als je wilt kun je meehelpen en leer je veel over het telen van ons dagelijks voedsel. Van mijn buurvrouw, ook een “Herenboer”, kreeg ik de vraag of je van de steeltjes van verse spinazie nog iets kunt maken. “ jazeker, ik zal er soep van maken” , zo gezegd, zo gedaan.
Een grote pan voor 8 l. soep opgezet met wat olie, 3 flinke uien gesneden en even aangezet, de stelen, ruim 1 kilo, erop en goed aanzweten, 4 liter water erbij en 4 blokjes biologische groentebouillon. Even kort laten koken en dan goed met de staafmixer pureren. Eventueel licht binden met maizena. Breng op smaak met wat nootmuskaat. Voor het serveren een lepel geslagen slagroom erop scheppen en eten maar. Lekker volkoren getoast, bruin boerenbrood erbij en je dag kan niet meer stuk, helemaal als ik deze zin lees in het boek van Carolyn Steel:
“ Waarom voedsel? Omdat voedsel verreweg het krachtigste beschikbare medium is op basis waarvan we samen kunnen nadenken en samenwerken om de wereld ten goede te kunnen veranderen”.
Veel eetplezier.
Gerard Walters