Culinaire tip van de week
Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt
Gepubliceerd: 11 oktober 2024
Shepherd’s Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd’s Pie. Toch was dit nog niet de Shepherd’s Pie zoals we deze vandaag de dag kennen. In de 14e Eeuw waren er in Europa nog geen aardappelen. In de 16e Eeuw werd de aardappel ontdekt door de Spanjaarden. Rond de 18e Eeuw is waarschijnlijk in het noorden van Engeland (Schotland) werd de originele Shepherd’s Pie bedacht. Het waren de schapenhouders die het recept met lamsvlees bedacht hebben.
Ik heb een fijn recept voor u.
Wat heb je nodig:
1 kg kruimige aardappels
50 g roomboter
50 ml volle melk
500 g lamsgehakt of rundergehakt
1 ui fijngesnipperd
1 grote winterpeen in kleine blokjes gesneden
2 stelen bleekselderij in kleine blokjes gesneden
150 g diepvries doperwtjes
1 laurierblad
2 takjes tijm alleen de blaadjes
1 glas rode wijn
3 tl worcestersaus
1 flinke el tomatenpuree
1 blikje tomatenblokjes
1 kopje runderbouillon
1 el maïzena
zout / peper
nootmuskaat
olijfolie
1 ovenschaal
Aan de slag:
Schil de aardappels, snijd ze in grote stukken en kook ze in ruim kokend water in 18-20 minuten gaar.
Giet de aardappels af en laat ze 1 minuut uitstomen, doe ze terug in de pan, doe de melk en de boter erbij en stamp de aardappels tot een mooie gladde puree, maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat, houdt apart.
Bak in een goed verwarmde koekenpan het lamsgehakt rul en bruin, voeg de ui, selderij, wortel, knoflook, tomatenpuree toe en bak dit voor zo’n 5 minuten mee, blus af met rode wijn en laat 1 minuut goed doorkoken.
Roer 1 el water door de maïzena maak er een papje van, en roer dit door het gehaktmengsel, dit zorgt voor een lichte binding.
Voeg de tomatenblokjes, bouillon, tijm laurierblad en worcestersaus bij het gehaktmengsel, roer om doe de deksel op de pan zet op vlamverdeler en laat het gedurende 30 minuten sudderen, voeg de laatste 5 minuten van het sudderen de doperwten toe, zo voorkom je dat ze te lang doorkoken en behouden ze een lekkere bite.
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet alvast de ovenschaal klaar.
Besmeer de ovenschaal licht met olijfolie, verdeel het gehaktmengsel over de bodem en schep hier bovenop de aardappelpuree Voor ribbeleffect even de vork erdoorheen halen, of doe net als ik de puree in een spuitzak, en spuit leuke toefjes aardappelpuree op het gehakt.
Bak de schotel nu nog 25 à 30 minuten in de oven.
Haal na baktijd uit de oven, laat 5 minuten rusten, en bestrooi eventueel met vers gehakte peterselie.
Eet smakelijk
H.S