Culinaire tip van de week
Heerlijke romige aspergesoep
Gepubliceerd: 19 april 2024
Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.
Wat heb je nodig voor 4 personen
1 kg asperges (ongeschild. want de schillen gebruik je voor de bouillon)
3 sjalotjes
10 g boter
6 el bloem
2 kippen bouillonblokjes
zout
versgemalen peper
1 bosje bieslook
nootmuskaat (optioneel)
2 eidooiers
een flinke scheut kookroom
Aan de slag:
Schil de asperges. Snijd de kopjes van de witte asperges en de rest in stukken. Kook de stukjes voor 5 minuten en laat voor 10 minuten nagaren in het water.
Pel en snipper de sjalotten.
Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten. Strooi de bloem erover. Roer door elkaar tot alle bloem is opgenomen. Gaar de roux nog voor enkele minuten.
Blus de sjalotten en stukjes asperges met het kookvocht van de asperges. Vul aan tot de pan is gevuld met 1,5 liter water. Voeg de bouillonblokjes toe.
Roer de bouillon met asperges goed door en laat zo’n drie minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Meng de eidooiers met de kookroom. Voeg toe aan de soep en roer door. Verwarm nog voor 5 minuten maar laat niet meer koken.
Snijd de bieslook fijn. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de bieslook. Je kunt er eventueel nog een gesnipperd ei en wat ham aan toevoegen.
Zo simpel is het. Eet smakelijk.