Dankbaar ben ik…
Column: Fernando Jonker
Gepubliceerd: 23 december 2022
Het einde van het jaar nadert. Kerst staat voor de deur. Bij Fernando’s zijn we met de kerst gesloten. Alleen kerstavond zijn we nog geopend voor een mooie groep mensen. Daarna zijn we twee weken dicht. Dit jaar besloten we weer een kerstbox te doen op veler verzoek. Omdat het logistiek een aardige klus is om voor groot aantal boxen te koken, besloten we dit jaar een weekje voor de kerst niet open te gaan voor diner, zodat wij ons goed konden focussen op de kerstboxen. Het voordeel daarvan is dat we op tijd begonnen met de mise en place en einde van de dag klaar waren. Waardoor we dus in de avond lekker vrij waren. Heerlijk gevoel!
Als ik terug kijk naar afgelopen jaar dan verbaast het mij weer hoe ongelooflijk snel de tijd is gegaan. En wat is er weer een hoop gebeurd. Met mijn vriend Joey waagden wij de sprong om een bruin café om te toveren tot een (waarvan ik vind) een hip café met heerlijk eten en mooie wijntjes. Dankzij de mensen die wij om ons heen hadden verzameld is het tot iets heel mooi geworden. Af en toe denk ik nog wel eens terug aan die dagen. ‘s Ochtends vroeg slopen en ellendig puin verwerken en in de avond koken achter de pannen bij Fernando’s. Wat is de bouw toch fysiek werk! Er waren avonden bij dat mijn handen letterlijk verkrampten en ik mijn pannetje bijna niet meer kon vasthouden.
Met Mark heb ik Fernando’s alweer 5 jaar. De werkwijze met mark werkt ook al 5 jaar echt heel goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Met Joey was voor mij nieuw. Logisch ook, want Joey is Mark niet. Daar liepen wij allebei soms even tegen aan. Als vrienden weet je wat je aan elkaar hebt, maar als compagnon is dat nog maar afwachten. Nu, een aantal maanden verder, gaat het super goed. Ik ben super trots op Joey hoe hij het bij la Locanda doet. Ook zijn manier van werken heeft mij af en toe stof tot nadenken gegeven. Want zoals hij het doet is anders als Mark, maar het werkt ook super goed.
Blij zijn wij met onze nieuwste parel in het bedrijf, Lisa. Voor mijn gevoel werkt ze ook al jaren bij Fernando’s. Puur door de persoon en gastvrouw die zij is. En het is fijn om te horen van onze gasten dat ze ook super enthousiast over haar zijn.
Trots ben ik op mijn dochters. Die het super doen op school. En die ook werken voor hun centjes. Het is mooi om te zien wat voor ontwikkelingen zij maken als mens. Hoe cliché ook, van kleine speelse meiden, tot wat nu al jonge vrouwen blijken te worden. Ik ben benieuwd hoe zij later gaan eindigen. Een ding weet ik zeker en dat is dat het goed met ze gaat komen. Welke weg ze ook in zullen slaan. Ieder op hun eigen manier, maar ze gaan er komen, let op mijn woorden.
Trots ben ik op mijn vriendin. Die voor mij haar droom in eerste instantie heeft laten varen, zodat ik mijn dromen kon waarmaken. Ik heb het al eens eerder gezegd. Oprecht iemand iets gunnen. En trots ben ik op haar dat ze haar eigen droom nu gaat waarmaken. Ik ga haar vreselijk missen, maar ik gun het haar met alles wat ik heb.
Voor nu dank ik namens Fernando’s en La Locanda al onze gasten die altijd de moeite nemen om bij ons te komen eten en drinken. Zonder jullie hebben wij geen baan en kunnen wij niet onze passie uitoefenen. Dankbaar ben ik…
Ik wens iedereen veel liefde en geluk toe voor de komende feestdagen. En al het beste voor in het nieuwe jaar. Dat al jullie dromen mogen uitkomen…
Fernando Jonker