Eten met………!
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 6 december 2024
Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast kom je in een neerwaartse spiraal terecht die steeds donkerder wordt.
December is bij uitstek een maand waar je verbinding kunt zoeken met anderen, zo aan het eind van het jaar maak je misschien wel een beetje de rekening op hoe het is geweest de afgelopen maanden. Hoeveel leuke-fijne momenten er waren, maar ongetwijfeld waren er ook minder leuke situaties en om die weg te “poetsen” was een gesprek met een hapje en een drankje dikwijls genoeg om weer met een positieve blik verder te gaan.
Samen eten verbindt mensen en maakt het waard om te leven . We worden overspoeld met náár nieuws op tv, radio, en vooral social media, het één is nog erger dan het ander.
Een paar weken geleden mocht ik mijn 1e optreden doen in de Alkenaer, een uitverkocht huis luisterde naar een verhaal over eten en mijn vak. Luisterde naar muziek én zat smakelijk te smikkelen van heerlijke hapjes. De sfeer was ontspannen en gezellig. Mensen spraken met elkaar en er werden nieuwe contacten gelegd onder het genot van een goed glas wijn en een lekker ‘ganzen gehaktballetje’. Heerlijk om dit vanaf de bühne te kunnen aanschouwen.
Dit zo bekijkend kwam er een gedachte bij me op; Wat zou het toch leuk zijn om 1 x in de week een alleenstaand iemand uit te nodigen voor aan tafel bij je thuis. Volgens mij verbreed het je blik, ben je met elkaar in gesprek en is er een mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Niet een hele avond, maar gewoon samen een maaltijd gebruiken, uiteraard wel met eerlijk eten en misschien wel samen gekookt. Gezellig toch?
Als opstapje hier een voorzetje;
Stamppot boerenkool, alle ingrediënten van biologische herkomst Neem 3 middelgrote vastkokende aardappelen p.p 400 gr gesneden boerenkool 1 dl volle melk, 25 gr roomboter, nootmuskaat, zout en peper naar smaak.
Schil de aardappelen, snij in kleine stukken, zet op in ruim water. Als ze half gaar zijn doen je boerenkool erop en kook alles in 15 à 20 minuten gaar.
Doe er de laatste 10 minuten een biologische rookworst bij met het deksel op de pan. houd de rookworst warm ( in heet water). Giet het meeste kookvocht weg, doe de melk erdoor met de boter en stamp alles tot een mooie stamppot. Snijdt de worst in plakjes en leg op de stamppot. Serveren en eten maar. Heerlijk, snel klaar, 1 pan in de afwas.
Wie doet je wat. Heerlijk toch om zo’n gezonde maaltijd met iemand te delen?
Gerard Walters