Friesland
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 23 augustus 2024
Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op de terugweg een auto ophalen in Leeuwarden en die moet naar Amsterdam en dan kun je met de trein weer naar huis. Nou, oké vandaag verder toch niks te doen en strandweer is het ook niet.
Dus ik op pad met een volautomatische VW Tiguan, al rijdend door de kop van Noord- Holland over de afsluitdijk naar Makkum. Koninklijke Jachtwerf de Vries was het afleveradres. Gemeld bij de receptie en de auto overgedragen. Onder het genot van een kopje uitstekende koffie keek ik mijn ogen uit. Vitrines vol met model jachten die zij in de loop der tijd hebben gebouwd. De een nog mooier dan de ander. Prachtig om te zien en je proefde ook de trots bij de medewerkers die ik daar over sprak. Schitterend zo’n Hollands bedrijf met internationale faam.
Al lopend door het dorp op zoek naar een bus viel het mij op dat er erg veel grijze koppen, lopend of fietsend in Makkum rond gingen. Terrassen werden goed bezocht waar de “vette” hap grif aftrek vond. Toch zag ik ook aardig wat mensen die langs de dijk of aan een picknicktafel hun eigengemaakte bammetjes opaten, een appeltje of een eitje erbij en een koppie uit de thermoskan. Gezond en minder kostbaar want de prijzen liegen er niet om tegenwoordig op een terras of uitspanning.
Maar al kuierend door het leuke Makkum kwam ik via de buurtbus in Workum en reed Arriva mij met een slakkengangetje via IJlst en Sneek naar Leeuwarden. Prachtig om nu eens op een andere manier door Friesland verplaatst te worden. In de vorige eeuw heb ik 6 maal de Elfstedentocht op de racefiets gereden, 210 km door Friesland, start en finish in Bolsward maar dan zat je diep in de beugels en had je geen oog voor al het moois in de natuur.
Nu werd ik verrast door het zicht op schitterende ”hals romp” boerderijen, prachtig om dit aan je voorbij te zien gaan. Wuivend riet langs vaart en meer, opvliegende wilde eenden en ganzen. Verdwaasde koeien die al grazend opkeken naar al dat vogelgeluid, hier en daar een haas. Het water liep me in de mond om als het zo uitkomt een eend of gans in de pan te doen en er een feestmaal van te bereiden, de hazen moeten nog even wachten maar na 15 oktober kunnen we daar weer van genieten.
Kortom, het voorspel is al begonnen zo kijkend over het groene Friese Land denk ik al aan wat er zoal aan groente is tegen die tijd. Heerlijk om te bedenken wat we bij die wilde eend gaan eten en welke saus daarbij aansluit.
Maar eerst, neem een wilde eend, het liefst een kooi eend, daar zit geen hagel in. Snijd de boutjes eraf en konfijt ze op lage temperatuur in 6 -8 uur. zet weg. Peper en zout de eend ook aan de binnenkant en bak mooi bruin aan in de braadpan zet vervolgens in een voorverwarmde oven van 150 graden celsius ongeveer 40 min, haal de eend uit de pan en houd warm. Deglaceer de braadpan met wat kersensap en voeg 5 dl gevogeltefond toe en 2 volle eetlepels kersen. Laat inkoken tot de juiste dikte en monteer met 25 gr koude roomboter. Bak de boutje even kort krokant in een hete pan en snijd de
eendenborsten van het karkas, trancheer en dien op.
Heerlijke rode kool met appel en een nieuwe aardappel erbij en het feest kan beginnen.
Gerard Walters