HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Importeren kun je leren

Column: Friso Stilma

Importeren kun je leren

Dit weekend, precies een jaar geleden, ben ik begonnen met zelf wijn importeren. De start was in het zuiden van Frankrijk: de Cevennen. Nu denk je misschien, hoe moeilijk kan het zijn? Je rijdt naar Frankrijk, koopt wijn, laadt het in en rijdt weer terug naar Nederland. Vrij verkeer van goederen en zo…

Zo dacht ik er in het begin ook over. Gewoon lekker zelf doen, ergens ook wel wat romantisch en hoe leuk is het om de wijn persoonlijk op te halen bij alle kleine wijnboeren waar je zaken mee doet?

Als particulier mag je zonder problemen 90 liter (!) wijn mee naar huis nemen. Met 120 flessen zit je kofferbak dan wel meteen opgetopt. De 1200 flessen (2 europallets vol) die ik voor ogen had, passen helaas niet in mijn eigen auto. Een bestelbus moest geregeld  worden die ook nog eens dit gewicht aan kon. Mag ik met zoveel gewicht eigenlijk wel deze bus besturen met alleen een B rijbewijs? Vast wel…

Vervolgens wil de douane ineens van alles van je, want bij deze aantallen dien je voor elke fles wijn wel 66 cent accijns te betalen. Verkoop en transport moeten dan ook door de verzender (de wijnboer in dit geval) nauwkeurig geregistreerd worden in een Europees online systeem. Die kleinschalige wijnboeren waar ik mee werk doen dit natuurlijk niet iedere dag, ik doe het ook voor het eerst en mijn Frans is niet echt je-van-het. Als dat maar goedkomt…

Het laatste weekend van oktober was het dan zover! Met een Franse lockdown hijgend in onze nek, stapte ik met mijn vader om 4 uur ‘s ochtends in de geleende bestelbus van mijn broer (het wordt bijna een familiebedrijf), op weg naar het zuiden van Frankrijk. Na een dag cruisen kwamen we aan het einde van de middag aan bij de eerste wijngaard.

Hier ging het dus niet helemaal lekker met de paperassen, maar gelukkig konden we, nadat we onze bestelling in de auto hadden geladen, nog wat nieuwe wijnen proeven om het wachten te verzachten. Niet te lang, want om 20u moesten we wel op de overnachtingsplek zijn in verband met de toen geldende avondklok. Als een dief in de nacht slopen we uiteindelijk door verlaten straatjes na een heerlijk diner bij vrienden…

De dag erna werden de overige wijnbedrijven bezocht, waar we overal even hartelijk werden ontvangen en toch vooral de nieuwste aanwinsten even moesten proeven. Vervelend, maar iemand moet het doen. Met een bestelbus vol wijn keren we de dag erop weer huiswaarts: ruim 1300 km naar het noorden.

Super natuurlijk, zo’n roadtrip met mijn vader en het live contact met al deze enthousiaste wijnmakers. Het is wel een hoop gedoe en kost veel tijd. Gelukkig zijn er transporteurs gespecialiseerd in wijntransport, die dit veel efficiënter kunnen. Sindsdien maak ik dan ook graag gebruik van ze. Met uitzondering van 1x per jaar, want het persoonlijke contact moet ook onderhouden worden.

Houd ik in ieder geval weer wat tijd over om zo’n heerlijke fles zelf geïmporteerde wijn open te trekken. Proost en een fijn weekend!

Friso Stilma


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Importeren kun je leren Importeren kun je leren Importeren kun je leren Importeren kun je leren Importeren kun je leren Importeren kun je leren Importeren kun je leren
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug