Leven
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 5 april 2024
De eerste lentedag ligt al weer 2 weken achter ons. Er waren momenten dat het behaaglijk was, een zonnetje, temperaturen boven de 10 graden maar als je dacht “ik ga een terrasje pikken” werd je direct teruggeworpen naar een extra sjaal, hoed en dikke jas en vroeg je aan de bediening warme chocomel met slagroom, als de klok 5 x sloeg, misschien met een mooie rum erbij.
Vrienden van ons hebben een leuk appartement in Oostenrijk waar we een weekje mochten verblijven eind februari, qua tijd echt in de winter maar aangekomen was het erg groen tot 800 m hoogte. Maar sportief als we zijn gingen we lopend de berg op en genoten volop met als beloning een onvervalste echte wiener schnitzel van boeren kalfsvlees, goed bereid en super lekker, een goed glas Blaufränkisch erbij en de dag kon niet meer stuk. Bij terugkomst in Nederland afgesproken dat ik voor ze zou koken, ”nodig nog een stel goede vrienden uit dan hebben we een prima avond” riep ik ze nog toe.
En dat werd het, eerst al het plezier van het menu bedenken, dan de boodschappen doen en vervolgens mise en place maken thuis. Bij Arenthals superverse kabeljauwrug gehaald voor de ceviche, bij Ekoplaza bio bietjes en de eerste asperges gehaald en bij de groene slager prachtig Hollands lamsvlees, 6 koteletten en ruim een pond bovenbil uit de achterbout. Koteletten eerst netjes kuisen en de bout uitsnijden tot mooie biefstukjes, asperges schillen en gratin maken van aardappel en knolselderij. Van de afsnijdsels een bouillonnetje getrokken als basis voor de saus.
Over de bietjes wil ik toch nog wat meer vertellen. Ik kook ze zelf “beetgaar”, maak een crème van biologische geitenkaas, snij de biet in plakken van 1 cm dik, spuit er de geitenkaascrème tussen, maak ze warm in de oven. Tik een echte bearnaise saus, maak wat rucola sla aan bearnaise, geen vlees en geen vis maar super lekker. En als toet “hemelse modder” (chocolademousse), met sinaasappel bavarois en kersensaus.
Naast het water waren er natuurlijk ook enkele wijnen zoals Sauvignon blanc 2021 van Sicilië, Weissburgunder 2022 van Lorenz en bij het lam een heerlijke GSM 2020, gedronken op een temperatuur van zo’n 14 graden celcius. Voeg daar “goede praat” bij en een ieder voelt, proeft, ruikt, hoort en ziet dat hij/zij leeft. Een paar dagen later krijg ik via de app een overlijdens bericht van een maatje van me, z’n zoon is overleden. Verschrikkelijk om als ouder een kind te verliezen. Het roept herinneringen op, bovenal aan de vader, iemand die het leven heeft geleefd en dat gelukkig nog steeds doet. Als uitbater van een sociale huiskamer in de vorige eeuw vermaakte hij zijn gasten en zorgde dat iedereen, misschien voor een moment, groots kon leven.
Thomas Berge zingt
“Leef, alsof het je laatste dag is” .
Laten we dat met z’n allen voor ogen houden.
Gerard Walters