Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)
We namen een kijkje in de keuken...
Gepubliceerd: 15 december 2023
Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven!
Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis gehulde, bosrijke landgoed, prijkt het statige landhuis Het Hof in al haar glorie. De klassieke open poort heet ons welkom en nodigt ons uit de historische gracht te overbruggen en onze entree te maken voor een heerlijke avond in dit bijzondere pand.
Bij binnenkomst worden we ontvangen door gastvrouw Montana, een hartelijk welkom. Zij neemt de jassen aan en begeleidt ons naar de eetzaal op de begane grond (hoe heet die zaal?). Een vertrekt van bescheiden formaat, maar zeer sfeervol en klassiek ingericht, onder de prachtige schouw brand het haardvuur.
Klik hier voor het filmpje, een kijkje in de keuken.
Eenmaal aan tafel worden we getrakteerd op een glas heerlijke cava, ingeschonken door de vriendelijke kelner die zijn vak feilloos uitvoert. Tijd om te proosten! De gastvrouw presenteert ons de menukaart, een 4-gangendiner, met keuze uit drie gerechten per gang. Voor ieder wat wils dus.
Ondertussen komt de kelner met de door ons uitgekozen wijn, een Verdejo. Er wordt geproefd, goedkeurend gereageerd en de fles mag op tafel. Een mooie, complexe wijn, kruidig en toch licht.
Toegegeven, het is moeilijk kiezen, het een klinkt nog beter dan het ander. Uiteindelijk beginnen we het diner met een visterine van paling, zeewolf en prei, geserveerd met een gamba koekje, zoetzure groente en basilicumolie. Prachtig gepresenteerd en nog mooier van smaak en samenstelling.
De tweede gang kiezen we voor de gebakken tarbot met schorseneren, tomaten, beurre blanc, chorizo kaantjes en chorizo olie. Een perfect bereid stukje vis, aangemaakt met een luchtige beurre blanc, waarbij de aroma van chorizo dit gerecht zeer smaakvol maakt.
Reikhalzend kijken we uit naar het volgende gerecht: diamanthaas ingerold in katenspek met zuurkool gekonfijt in ganzenvet, bataatcrème, groente uit de hoftuin en port jus. Wederom een plaatje op het bord. De diamanthaas is zeer mals en een heerlijke combinatie met de port jus. Ook van de zuurkool is iets bijzonders gemaakt, beslist spannender en prikkelender dan we die gewend zijn in Nederland.
En zo genoten we van de betoverende sfeer, de warmte van het vuur, de fantastische bediening en expertise van het personeel en de overheerlijke, verfijnde gerechten die Het Hof te bieden heeft.
Eén ding is zeker, deze avond is niet gemakkelijk te evenaren. En dat is ons mooie Bergen.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.