Rosé all day
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 23 april 2021
Volgens mij gaat het nu toch echt gebeuren: het wordt beetje bij beetje wat warmer, het echte voorjaar gaat wel zo’n beetje beginnen. Zodra de zon een beetje begint te schijnen moet ik mijn voorraad rosé toch wel op peil hebben, willen de Nederlanders niet misgrijpen.
Wat gebeurt er toch in onze koppies dat we bij zonneschijn opeens rosé willen drinken? Wat maakt deze wijn toch tot het meest populaire drankje van de zomer?
Ik denk de kleur! En laat daar nou veel over te zeggen zijn. In de jaren zestig en zeventig dronken we ons helemaal suf aan de zoete rosé uit Portugal, Mateus genaamd. Kennen jullie hem nog? Donker van kleur en een licht prikkeltje! Nog steeds wordt deze wijn geproduceerd, maar heeft inmiddels wel zijn plaats weggeven aan de rosé uit Zuid-Frankrijk. Met name die uit de Provence met zijn kenmerkende lichte kleur is nu wel de ‘benchmark’. Op de wijnkaarten van de beste restaurants staan grote namen uit dit gebied en wordt er inmiddels goed voor betaald.
De trend van de rosé met de lichte kleur, droge smaak en een niet al te hoog alcoholpercentage sluit nu goed aan op de steeds veranderende wijnbehoefte van de consument. Maar ook wakkert deze wijn dus een ultiem zomergevoel aan! Maar hoe komt deze wijn nu aan de kleur?
De wijnen krijgen hun kleur door inweking met hun schillen. En de ene druif geeft nou eenmaal meer kleur af dan de andere. Ga je voor een rosé uit Spanje, die gemaakt wordt van Tempranillo of Cabernet Sauvignon, dan zal deze veel meer kleur hebben dan de wijnen gemaakt van Cinsault of Grenache uit de Provence. Deze druiven geven veel minder kleur af en bereiken dus een meer bleekroze kleur! Nu zijn er een boel hippe en trendy rosé merken. Vaak erg goede kwaliteit, maar behoorlijk aan de prijs. Kijk eens in het segment tussen de €8 en de €12 en dan het meest uit ZuidFrankrijk, want hoe je het went of keert, hier komt de beste rosé vandaan, dan zit je altijd goed!
Rosé is ook zeer goed te combineren met eten. Natuurlijk bij heerlijke salades, maar ook zeker bij gerechten met wat meer oosterse tinten. Maar ik denk dat wij als Nederlanders toch het liefst een glas rosé drinken op een zonovergoten terras en dan bij voorkeur aan onze Noord-Hollandse kust, toch?
Mocht je door het grote aanbod rosé door de bomen het bos niet meer zien, loop dan je lokale wijnspeciaalzaak binnen voor al je vragen. Zij beantwoorden die maar al te graag. En wellicht staat er wat open om te proeven! Bij mij in De Gouden Ton in Bergen bijvoorbeeld, daar hebben we de altijd goede Corette Rosé gemaakt van 100% Cinsault of de rosé van Domaine Triennes uit de Var. Een prachtige droge en zachte rosé gemaakt door top wijnmakers.
Maar ook natuurlijk de alom bekende rosé van Brad Pitt en Angelina Joli, Miraval! Prachtige wijn en prachtige uitmonstering.
Afijn komen jullie snel weer eens langs?
Santé!
Sander Rijke
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies, Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.