HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Rosé all day

Column: Sander Rijke

Rosé all day

Volgens mij gaat het nu toch echt gebeuren: het wordt beetje bij beetje wat warmer, het echte voorjaar gaat wel zo’n beetje beginnen. Zodra de zon een beetje begint te schijnen moet ik mijn voorraad rosé toch wel op peil hebben, willen de Nederlanders niet misgrijpen.

Wat gebeurt er toch in onze koppies dat we bij zonneschijn opeens rosé willen drinken? Wat maakt deze wijn toch tot het meest populaire drankje van de zomer?

Ik denk de kleur! En laat daar nou veel over te zeggen zijn. In de jaren zestig en zeventig dronken we ons helemaal suf aan de zoete rosé uit Portugal, Mateus genaamd. Kennen jullie hem nog? Donker van kleur en een licht prikkeltje! Nog steeds wordt deze wijn geproduceerd, maar heeft inmiddels wel zijn plaats weggeven aan de rosé uit Zuid-Frankrijk. Met name die uit de Provence met zijn kenmerkende lichte kleur is nu wel de ‘benchmark’. Op de wijnkaarten van de beste restaurants staan grote namen uit dit gebied en wordt er inmiddels goed voor betaald.

De trend van de rosé met de lichte kleur, droge smaak en een niet al te hoog alcoholpercentage sluit nu goed aan op de steeds veranderende wijnbehoefte van de consument. Maar ook wakkert deze wijn dus een ultiem zomergevoel aan!  Maar hoe komt deze wijn nu aan de kleur?

De wijnen krijgen hun kleur door inweking met hun schillen. En de ene druif geeft nou eenmaal meer kleur af dan de andere. Ga je voor een rosé uit Spanje, die gemaakt wordt van Tempranillo of Cabernet Sauvignon, dan zal deze veel meer kleur hebben dan de wijnen gemaakt van Cinsault of Grenache uit de Provence. Deze druiven geven veel minder kleur af en bereiken dus een meer bleekroze kleur! Nu zijn er een boel hippe en trendy rosé merken. Vaak erg goede kwaliteit, maar behoorlijk aan de prijs. Kijk eens in het segment tussen de €8 en de €12 en dan het meest uit ZuidFrankrijk, want hoe je het went of keert, hier komt de beste rosé vandaan, dan zit je altijd goed!

Rosé is ook zeer goed te combineren met eten. Natuurlijk bij heerlijke salades, maar ook zeker bij gerechten met wat meer oosterse tinten. Maar ik denk dat wij als Nederlanders toch het liefst een glas rosé drinken op een zonovergoten terras en dan bij voorkeur aan onze Noord-Hollandse kust, toch?

Mocht je door het grote aanbod rosé door de bomen het bos niet meer zien, loop dan je lokale wijnspeciaalzaak binnen voor al je vragen. Zij beantwoorden die maar al te graag. En wellicht staat er wat open om te proeven! Bij mij in De Gouden Ton in Bergen bijvoorbeeld, daar hebben we de altijd goede Corette Rosé gemaakt van 100% Cinsault of de rosé van Domaine Triennes uit de Var. Een prachtige droge en zachte rosé gemaakt door top wijnmakers.

Maar ook natuurlijk de alom bekende rosé van Brad Pitt en Angelina Joli, Miraval! Prachtige wijn en prachtige uitmonstering.

Afijn komen jullie snel weer eens langs?

Santé!

Sander Rijke

Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies, Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.

 

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Rosé all day Rosé all day Rosé all day Rosé all day
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

14 juni 2024

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

Culinaire tip van de week: een klassieke Wiener schnitzel

14 juni 2024

Ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht

Veldsla met bramen, appel, avocado, geitenkaas en hazelnoten

7 juni 2024

Recept van May Anema

Met deze salade zul je succes oogsten! Niet alleen een lust voor het oog met de prachtige kleuren, maar ook werkelijk een smaakexplosie in je mond! De heerlijke nootachtige smaak

Quality time

7 juni 2024

Column: Jack de Feyter

Hij ging met zijn dochter fietsen op Texel. Quality-time heet dat in sommige kringen. Feitelijk is je hele leven quality-time, maar dat is weer een ander onderwerp.

Culinaire tip van de week

31 mei 2024

Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan

De Belangrijkste Maand voor de Jonge wijngaard

31 mei 2024

Column: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid

Sperziebonen-krieltjes salade met romige dressing

24 mei 2024

Recept van May Anema

BBQ tijd is aangebroken! Naast vlees, vis, kip en stokbrood is het natuurlijk ook heerlijk om wat groente erbij te hebben. Ik maakte van de boodschappen die ik nog in huis had

Rondje Horeca #32

24 mei 2024

Polonio Bar & Bistro

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Alkmaars laatste culinaire aanwinst: Polonio Bar & Bistro! Chef-kok en eigenaar José Polonio, onder andere bekend van Nero Bergen

Doe het zelf: Pornstar Martini

17 mei 2024

Dé cocktail van dit moment

Het is er tijd voor, de Pornstar Martini. Een van de meest populaire vodka cocktails van dit moment. En niet voor niets, de tropische smaak van de passievrucht en de vanille

Harry’s kitchen… een heerlijke zomerse koude pasta-tonijn salade

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

Of voor een mooie lentedag!

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug