Deel

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

Recept van May Anema

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen, deze hebben van nature een lichte pepersmaak en geven vrij sterke geur af. Ze worden ook wel hanenkammen genoemd.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 2 biefstukjes
– doosje cantharellen
– 1 grote sjalot
– 50 gram gorgonzola
– kookroom
– peterselie
– zuurdesembrood
– olijfolie, boter, zout en peper

Maak de cantharellen schoon en snipper de sjalot. Bak de biefstukjes in roomboter aan beide kanten even bruin en wikkel ze in aluminium folie om warm te blijven. Doe de cantharellen en sjalot in deze gebruikte pan en bak ze gaar. Zet ondertussen een klein pannetje met wat kookroom op, ongeveer 50ml en voeg daar de gorgonzola aan toe zodat alles samen smelt. Bak in een andere pan de met olijfolie ingesmeerde plakken brood bruin en knapperig. Beleg deze plakken brood met in stukken gesneden biefstuk, het cantharellen mengsel en drizzle de gorgonzolasaus hier over. Top af met peterselie,  grof peper en zout naar smaak. Laat dit weer ruim smaken!

May Anema

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

Meer 'Food & Wine':

4e Bierproeverij in Koedijk

19 september 2025

Drinken, ontdekken, doorpraten

Op zaterdag 11 oktober verandert Ontmoetingscentrum De Rietschoot in een walhalla voor liefhebbers van speciaalbier. De 4e Bierproeverij Koedijk serveert niet alleen mooie bieren, maar ook verhalen: over het brouwproces, ingrediënten en de lokale geschiedenis achter het etiket. Proeven doe je samen — of je nu doorgewinterde hophead bent of nieuwsgierige starter.

Eerste vaatje Zuurkool

19 september 2025

Burgemeester Maarten Poorter overhandigt het eerste vaatje zuurkool aan zijn Alkmaarse collega Anja Schouten.

“Bij Alkmaar begon in 1573 de Victorie… en zuurkool hoort bij 8 oktober,” zegt Schouten. “Hoe mooi dat die zuurkool bij onze buren vandaan komt.” Poorter onderstreept de samenwerking: “We vieren niet alleen traditie, we werken ook op tal van dossiers samen.” Een klein vat, groot gebaar.

Topjaar voor de Nederlandse wijnbouw

12 september 2025

Waarom is 2025 zo’n bijzonder wijnjaar?

Een vroege pluk brengt uitdagingen. Dit jaar hangen er uitzonderlijk veel trossen, bijvoorbeeld bij de Rondo. Overtollige druiven worden met pijn in het hart verwijderd. Zo houden we de kwaliteit hoog en sparen we de wijnstokken.

Koffie met kop en staart in de Hortus

12 september 2025

Theater dat je ruikt, hoort én proeft

In KAHVE duiken makers Karla Isidorou en Alexandra Bellon (K&A) in de wereld achter het kopje: herkomst, rituelen, mythes en misverstanden. Niet in een zwarte doos, maar midden tussen de planten – in de kas van Hortus Alkmaar. Verwacht een zintuiglijke reis: de geur van pruttelende koffie, 3D-geluid via koptelefoon en natuurlijk een slok voor de smaak.

Kunst tussen de boodschappen

5 september 2025

Janna Wolters in de etalage bij Jumbo Monique

Van 3 september tot en met 15 oktober zijn de werken van beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Janna Wolters – ook bekend als Studio Raaf – te zien in de supermarkt.

10 september: Gratis verspillingsvrije lunch

5 september 2025

Minder verspillen? Alkmaar geeft het duwtje — mét gratis soep

Woensdag is er een ‘verspillingsvrije’ lunch bij Soepp (Hekelstraat). Gemaakt van minder-perfecte groenten: precies het soort product dat vaak sneuvelt, terwijl er niets mis mee is. “Wanneer u verspillingsvrij eet, bent u lekker bezig voor de planeet,” luidt het gemeentelijke motto.

Klaar voor de oogst…

29 augustus 2025

Column Wijngaardenier Sico de Moel

Niets is leuker dan helpen met de oogst. Maar wanneer gaan we eigenlijk oogsten in Nederland?

Wijnroulette op Domein Bergen

22 augustus 2025

mysterie én smaakvermaak

Op zaterdag 11 oktober staat Domein Bergen in het teken van een bijzondere wijnproeverij: Wijnroulette met vinoloog Margret Weijers.

Véraison

22 augustus 2025

Column Sico de Moel

Je ziet het nu tros voor tros gebeuren, elke dag. Het geeft de wijngaard een bont en feestelijk gezicht. Je zou het kunnen vergelijken met pubers die in de zomervakantie opeens groeien, een baardje krijgen of van stijl veranderen. Ook onze druif kiest zijn weg, maar dan naar rijpheid, suiker en aroma.

Fruitshop by Rina

27 juni 2025

deze week in the spotlight

Fruitstop by Rina is een speciaalzaak in gesneden fruit, rauwkostsalades, fruitkwark en verse smoothies – allemaal dagvers en handgesneden. Onze smoothies maken we van jus d’orange, vers fruit en vanillekwark. Een concept dat je in de regio nauwelijks tegenkomt.

Jouw bedrijf in de spotlights

20 juni 2025

Flessenpost vertelt jouw verhaal aan duizenden Alkmaarders

Ben jij ondernemer, winkelier of run je een bedrijf in Alkmaar? En wil je jouw verhaal delen met een groot, lokaal publiek? Dan is dit hét moment om je onderneming letterlijk in het zonnetje te zetten!

Wijngaard in Bloei

6 juni 2025

Het wordt weer spannend op de wijngaard

Tussen de bladeren verschenen de afgelopen weken overal kleine bloemtrosjes. Piepkleine bloemetjes, nauwelijks zichtbaar en allerminst spectaculair — maar dit jaar lijken het er wel extreem veel. De eerste trosjes staan zelfs al in bloei.

IJskoude Gazpacho – Zomer in een glaasje

6 juni 2025

Sylvia’s Kitchen

Als het kwik stijgt en je geen zin hebt om boven een warm fornuis te hangen, is deze klassieke Spaanse soep jouw redder in de hitte. Gazpacho is fris, pittig, vol smaak en in een paar minuten gemaakt.

Gort-droge tijden

16 mei 2025

Column Sico de Moel

Voel ik nou echt een heel klein druppeltje regen uit de lucht vallen?

Stammenpoetsen

2 mei 2025

Column Sico de Moel

“Daar zijn we weer, we hebben er weer zin in dit jaar!”

Merlot

2 mei 2025

Column Jack de Feyter

Met een kwijlende bakkes en grote vragende ogen keek hij gefascineerd op naar het glas Merlot van de gulle gever

Vrijwilliger worden op de Wijngaard?

18 april 2025

Natuur-inclusieve wijngaard in Alkmaar zoekt extra vrijwilligers voor het komende seizoen.

als je in de buurt woont en graag fietsend naar de wijngaard komt, ben je van harte welkom om je aan te melden als vrijwilliger.

IJssalon Pinoccio opent nieuwe vestiging in Alkmaar

18 april 2025

Goed nieuws voor alle ijsliefhebbers in Alkmaar

IJssalon Pinoccio heeft op vrijdag 18 april een splinternieuwe vestiging geopend aan het Canadaplein 11.

Nuits ST. George

18 april 2025

Column: Jack de Feyter

Hier en daar brandde een kaal peertje in de vochtige gangen. Ze passeerden lange rijen met stoffige flessen. Met krijt beschreven bordjes gaven aan van welk jaar ze waren; 1946, 1952 en 1953 las hij in het voorbijgaan.

Holy Zuurkool

18 april 2025

Column Klaas Kirpensteijn

Reclames op TV en in tijdschriften, ik heb er niks mee. Maar nu kwam er een langs…

Sico’s Kitchen

21 maart 2025

Hollandse Lente: Gegrilde Spitskool met Zoetzure Chilisaus en Cashewnoten

Een van mijn favorieten is spitskool, een veelzijdige en zachte koolsoort die perfect past bij de frisse smaken van de lente.

Wijn, muziek en gezelligheid

14 maart 2025

Vini Amici in de Grote Kerk

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2025 wordt de Grote Sint Laurenskerk omgetoverd tot een sfeervol wijnparadijs. Een weekend vol heerlijke wijnen, smakelijke hapjes en swingende muziek.

Marina’s Kitchen

14 maart 2025

Zelf gemaakte pitabroodjes

Bij het vorige recept van de romige humus horen natuurlijk pitabroodjes. Deze typische platte, ronde broodjes voor “shoarma” kunnen traditioneel gevuld worden met vlees en salade. Of dip ze...

Bottarga en meer…….!

28 februari 2025

Column: Gerard Walters

De restaurantorganisatie Dutch Cuisine promoot 80% plantaardig en 20% dierlijk, een prima initiatief. Toch...

Wintersnoei

28 februari 2025

Ruimte voor nieuwe groei

De grond knispert onder mijn laarzen, een ijle nevel hangt nog over de velden. De wijngaarden in diepe winterslaap. Prachtig.

Marina’s Kitchen

28 februari 2025

Maak in een handomdraai Hummus

Eten verbindt, hummus is daar een voorbeeld van. Vandaar een heerlijk recept van dit veelzijdige gerecht. Eet het ook een keer als ontbijt, het houdt je suikerspiegel op peil en verzadigt heel goed. Of als gezond tussendoortje. Lekker met een warm pitabroodje.

Culinaire tip van de week

20 december 2024

Het ultieme kerstgerecht

Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om

Franse Investeerder in Wijndomein Bergerweg

20 december 2024

Column: Sico de Moel

Ze wilden heel graag komen kijken met een paar vrienden. Ze kwamen uit Frankrijk en hadden serieuze interesse om te investeren in Wijndomein Bergen. Christoph en zijn

Wijngek

20 december 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Eten met………!

6 december 2024

Column: Gerard Walters

Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast

Is het drinken van rode wijn gezond?

15 november 2024

Hoe zit het nu echt?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Terug