Deel

advertentie

Verdriet om overleden moeder

Column: Wills

Verdriet om overleden moeder

Beste Wills: Mijn moeder is eergisteren  overleden en ik voel me lamgeslagen, verward en nerveus. Iedereen, jij vast ook, zegt tegen me dat ik het  één dag tegelijk moet nemen, maar dit gevoel overspoelt me. Mijn hart is gebroken. Wat ook niet helpt is dat mijn broers en zussen heel veel ruzie hebben over, ja wat eigenlijk niet. Hoe kom ik hier doorheen?

Beste Dochter: Wat een verdriet; de prijs die je betaalt voor liefde. “No one ever told me that grief felt so like fear. I am not afraid, but the sensation is like being afraid. The same fluttering in the stomach, the same restlessness, the yawning. I keep on swallowing.”, zo beschrijft C.S Lewis het acute gevoel van verlies. Herkenbaar?

Het wordt beter, dat beloof ik je. Je moeder, die belangrijk voor je was verliezen verandert je leven – een diepgevoelde en permanente verandering. Uit ervaring durf ik te zeggen dat het, behalve het blijvende gemis aan de geliefden die ik heb verloren, anders is aan de andere kant. Het verdriet heeft mij minder ik, ik, ik gemaakt. Milder (of gewoon minder gemeen of competitief), bewuster van mijn tekortkomingen, dankbaar voor mijn geluk, en kan soms zelfs om mezelf lachen als, wat ik hier opschrijf weer eens uit de bocht vliegt. Ik weet niet waarom je eerst helemaal stuk moet voordat je weet wat er toe doet, maar zo gaat het: we vinden onze levensweg tussen de puinhopen door.

Terug naar vandaag: de crematie en de rompslomp daarna. Slalom om de familieruzies heen om je moeder het liefdevolle en waardige afscheid te geven dat ze verdient en dat alle broers en zusters haar ook zullen willen geven. Laat de tranen maar stromen; het is de eerste stap naar genezing. Van je gebroken hart, van de relatie met je broers en zusters. Daarna volgt het onwennige eerste jaar: de verjaardag, de feestdagen, alles waar zij mee verbonden was. Het verleden zal vol verrassingen blijken te zitten. Je bent niet meer wie je was, maar wie verliest, wint er paradoxaal genoeg ook bij: je ziet hetzelfde, maar nu met zoveel meer nuances. Jouw moeders liefde is nog altijd bij jou en daar kun jij mee verder. Voel het, deel het, verspreidt het.

Er zijn zoveel mensen die het nodig hebben.

Wills

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel

advertentie

Meer 'Columns':

Boeren

24 juni 2022

Column: Milo Berlijn

Afgelopen week werd ik met regelmaat geconfronteerd met het feit dat de Boeren pissig, kwaad, boos, pislink of zoals mijn moeder zou zeggen zwaar teleurgesteld waren in het kaartje dat het kabinet woensdag had

Geslaagd

24 juni 2022

Column: Kim Klaver

Na weken stress, blokken, doorzetten, de moed bijna opgeven maar die er dan toch weer in houden, zat het eindexamen erop voor mijn dochter. Het grote wachten begon, met daarbij haar overtuiging

Mijn vader

17 juni 2022

Column: Fernando Jonker

Toen ik mijn vader vertelde dat hij opa zou worden en ik vader, was het eerste wat hij zei: voor de rest van je leven zorgen… en daarna: van harte gefeliciteerd zoon! En zoals hij wel vaker heeft, had hij toen gelijk.

Het goede voorbeeld…

10 juni 2022

Column: Milo Berlijn

Het blijft toch ongelofelijk wat het zonnetje en een leuke, lekkere en swingende festiviteit doet met de Lont van mensen. Die wordt onder deze omstandigheden direct een paar meter langer.

(t)Huis

10 juni 2022

Column: Kim Klaver

Ik woon in een rijtjeshuis. Een ontzettend fijn huis op een hele leuke plek. Ik heb echt niets te klagen en dat zul je mij sowieso niet snel horen doen. Ik heb het overigens ook zelf betaald, opgeknapt en gezellig gemaakt,

Bonuskinderen

3 juni 2022

Column: Peter Visser

Als sinds jaar en dag heb ik moeite met titels, die bedacht worden en niet verdiend zijn. Vroeger vond ik het al moeilijk om iemand tante te noemen, die helemaal geen tante was. Daar heb ik 1 uitzondering

Niet voor minder

3 juni 2022

Column: Fernando Jonker

Afgelopen week was, naar mijn mening, wel dé week van de Michelingids. Wie zouden er een ster (bij) krijgen en van wie zou er wellicht een ster worden afgenomen. Een vermelding in deze Michelingids is altijd leuk, denk ik.

Heel

27 mei 2022

Column: Kim Klaver

Ik vraag me soms wel eens af hoe dat later allemaal moet gaan. En dat dat later eigenlijk al heel binnenkort is. Sterker nog, dat later is al begonnen en ik bak er geloof ik nog maar weinig van.

Verplaats je eens in een ander

20 mei 2022

Column: Fernando Jonker

Eén van mijn favoriete films is Patch Adams. Daar waar Robin Williams in een psychiatrisch ziekenhuis terecht komt en tot inzicht komt dat hij niet degene is die de weg kwijt was, maar de psychiaters de weg kwijt zijn in de behandeling die zij uitvoeren naar hun patiënten toe.

Leven is kleur geven aan je dagen

20 mei 2022

Schrijfcafé column: Nel Oomes

Als ik in dit felgekleurde schilderij sta, word ik stil. Ondanks de ruis van de wind, is er stilte. Stilte zelf is kleurloos. Hoe jij het ervaart, vult de stilte en geeft het zijn kleur. Iedere kleur heeft zijn universele, psychologische, spirituele betekenis. Ook is de betekenis en werking van de kleur,

Gezellig…

13 mei 2022

Column: Milo Berlijn

We zijn goed in gezelligheid, voetballen, schaatsen, hockeyen, korfballen, fietsen, alles vieren, pannenkoeken bakken, kaas maken, tulpen kweken maar onze gezamenlijke volkssport numero uno is: klagen. Klagen over het weer, over het werk, over de buurman,

Nooit meer naar huis

13 mei 2022

Column: Kim Klaver

Toen mijn zoon vorige zomer besloot op zichzelf te gaan wonen, vond ik dat een geweldige beslissing. Een stap, passend bij zijn leeftijd (toen 19), situatie (dolverliefd en zin om samen te wonen met zijn mooiste schat) en levensfase (startend met zijn studie).

Moederdag

6 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben oma van 3 kleinkinderen. Toen onze kinderen klein waren reden we in het weekend van  Moederdag van Noord- naar Zuid-Nederland om zowel mijn schoonmoeder als mijn eigen moeder te verblijden

Kok word je niet, kok ben je…

6 mei 2022

Column: Fernando Jonker

Als chef zijnde is een van de leukste en denk ik wel belangrijkste dingen uiteten gaan… voor inspiratie. Degene die mij een beetje kennen weten dat ik onlangs samen met mijn vriend Joey La Locanda op de bierkade 24 heb geopend.

Oranje boven

29 april 2022

Column: Milo Berlijn

Wat een sfeer, gezelligheid en saamhorigheid viel er de afgelopen dagen weer te voelen in de stad.  Na 3 jaar leek het of iedereen er weer klaar voor was en er ongelofelijk veel zin in had. ORANJE T-shirts met de meest creatieve teksten, brulshirts, petjes, pakken, diademen,

Wachtwoorden delen…

29 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend en ik hebben een meningsverschil over het delen van onze wachtwoorden. Ik wil dat we ze van elkaar weten, hij niet, omdat dat voor hem een inbreuk is op zijn privacy. Ik denk niet dat hij iets te verbergen heeft, maar het voelt als een gebrek aan vertrouwen in mij en daarmee onze relatie.

We hebben soms geen idee

22 april 2022

Column: Fernando Jonker

Ziek zijn is niet leuk. Ziek zijn is ellendig. Ziek zijn is vreselijk. Maar één ding waar ziek zijn wel goed voor is, dat je je weer beseft hoe fijn het is om niet ziek te zijn… Vorig jaar schreef ik een column over Pasen. Een Pasen  om nooit meer te vergeten.

Eerste hulp bij een gebroken hart

22 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin is vreemdgegaan en dat doet zo’n  pijn. Ik krijg dat beeld  van haar  met hem maar niet uit mijn hoofd. Waarom met hem? Ik slaap nauwelijks en krijg amper wat door m’n keel, twijfel aan mezelf en voel me alsof ik verzuip. Hoe kan het dat ik niets heb gemerkt als goedgelovige simpele ziel?

Geduld is een schone (nood)zaak

15 april 2022

Column: Milo Berlijn

Je kunt wel de mooiste en grootste beloftes maken; wanneer het niet lukt om deze waar te maken, ben je alsnog ontevreden en dat wil je niet. De eisen en wensen van klanten veranderen voortdurend. Verbetering en versnelling van de dienstverlening leidt in eerste instantie tot waardering

Opa en bonusdochter

15 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb een probleem. (Goed begin hè?) Na mijn scheiding ben ik met Pieter getrouwd die twee zoons had van toen 5 en 7. Mijn dochter was 5. Dit Paasweekend gaan we bij zijn ouders paaseieren zoeken en nu wil mijn dochter niet mee. Mijn schoonmoeder – heel lief tegen alle kinderen

Mijn ex verspreidt leugens over mij

8 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn ex verspreidt leugens over mij. Door zijn beste vriend word ik ervan beticht mijn ex financieel uit te kleden na hem in de steek te hebben gelaten en hem te stalken om hem kapot te maken. De details van de scheiding zal ik je besparen Wills

Met de vlam in de pijp

8 april 2022

Column: Peter Visser

Tijdens de laatste grijze lockdown, werd ik op een morgen wakker. Het was drie koningen en dat is bij ons in de familie een feestdag, waarvan de viering om de bekende redenen weer een jaartje opgeschoven werd. Ik besloot die morgen dat het misschien wel allemaal anders moest.

We hebben je nodig!!

1 april 2022

Column: Milo Berlijn

De horeca heeft het de afgelopen 2 jaar aardig voor de kiezen gehad. Corona zette een aardige streep door de wijn, menu, dranken en dessertkaart, de kaarsjes werden met regelmaat voor meerdere weken uitgeblazen en het koffieapparaat ging op stand-by of Out. Keukenlades bleven leeg,

De zee, een eerste levensbehoefte

1 april 2022

Column: Micha de Groot

‘Hoe doen mensen dat, die ver bij zee vandaan wonen?’ Ik heb mij dat echt zo vaak afgevraagd. De zee heb je nodig toch? Nodig om de ruimte in jezelf te voelen en de immense uitgestrektheid te ervaren. Om de dynamiek van golven die komen en gaan te laten resoneren in je lichaam terwijl de zilte wind je haren verfrissend door elkaar waait.

Maak er een feestje van

25 maart 2022

Column: Fernando Jonker

Soms kom je iemand tegen die je nog nooit van je leven hebt gezien. En op de een of andere manier heb je een bepaalde klik. Dat kan heel kortstondig zijn, maar ook voor iets langere duur. Soms blijft die persoon even in je leven en som blijft die wat langer in je leven.

Waarom ben je eigenlijk gescheiden?

25 maart 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik (51) ben gescheiden en de relatie daarna is na 4 jaar samenwonen ook beëindigd. Nu ben ik weer aan het daten en ontmoet veel gescheiden mannen. Het zou zo verhelderend zijn als je meteen kon vragen waarom zo’n man gescheiden is en hoe hij daarop terugkijkt.

Always look on the bright side of life!!!

18 maart 2022

Column: Milo Berlijn

De oorlog in Oekraïne, de naschokken van Corona, de verschillende crisissen en tekorten zoals Zonnebloem- en olijfolie maar ook de lange rijen bij de kassa, hufterigheid in het verkeer, voordringers of mensen met een korte lontje.

Vrienden blijven met ex

18 maart 2022

Column: Wills

Beste Wills: Sinds we eind 2021 uit elkaar zijn hebben we geregeld gesproken, gegeten en gewandeld. Ik merk dat mijn ex deze vriendschap niet trekt. Hij beweert dat het goed met hem gaat, maar ook dat hij me mist en probeert tegen beter weten in net zo ‘cool’ met mij om te gaan als ik met hem.

Keuzes

11 maart 2022

Column: Peter Visser

‘T zonnetje schijnt… eindelijk.. nog heel even en het voorjaar dient zich aan. Het raam uitstarend, prijs ik mezelf gelukkig. Hoe anders is dat slechts 1800 km verder, waar een dictator een keuze heeft gemaakt een buurland met drogredenen binnen te vallen.

Heb je een probleem of wil je een probleem…

11 maart 2022

Column: Fernando Jonker

De meeste die mij kennen weten dat ik geadopteerd ben uit Colombia. Samen met mijn broer op 5-jarige leeftijd. Mijn broer was toen zeven. Toen der tijd werden kinderen die geadopteerd werden uit Colombia een fiets beloofd door het adoptiegezin.

Exen en oorlog

4 maart 2022

Column: Wills

Beste Wills: Al 7 maanden is het aan met de leukste vrouw op de wereld. Helaas kreeg ze onlangs een mailtje van haar ex, waarin hij haar excuses aanbood en dat hij graag weer contact met haar wilde. Hij was de liefde van haar leven toen ze studeerde en heeft hij haar hart gebroken door regelmatig vreemd te gaan.

Wat een geluk…

4 maart 2022

Column: Milo Berlijn

Op basis van de kenmerken opgesteld door de wetenschap en de reacties van de mensen om mij heen ben ik een optimist! Optimisten zijn positief ingesteld, denken in kansen en mogelijkheden, zien het snel zitten, moedigen anderen aan vanuit een positieve invalshoek, hebben geloof en vertrouwen in de goede afloop, gaan bijna niet uit van bezwaren, onmogelijkheden en problemen maar benaderen een vraagstelling juist vanuit een positieve invalshoek. Optimisten weten anderen te stimuleren en te motiveren om ervoor te gaan en zijn soms ietwat naïef. Mensen met een optimistische instelling brengen leven in de brouwerij, stimuleren, moedigen aan. Ze gaan niet uit van het negatieve. Daarom zijn het vaak ook fijne collega’s die anderen vanuit de positieve invalshoek aanmoedigen. Maar ik heb het voor de 2e keer in 2 jaar ff moeilijk. Na alle Corona perikelen hoopte ik op leuk en goed nieuws maar helaas gooide Poetin en zijn onafscheidelijke minister van Buitenlandse zaken Lavrov een enorme bak met roet in mijn eten. Bah! Volgens mij hadden we behoefte aan positiviteit, optimisme en saamhorigheid. De eerste 2 zijn even in retraite en de laatste lijkt opeens helemaal terug en dat komt deze keer niet door een sport- of een Oranje gekleurd evenement maar door de enorme gastvrijheid en hartelijk die we tentoonspreiden. We openen de grenzen en onze voordeuren voor de vluchters, we verzamelen bakken vol met met kleding, medicijnen en voedsel, vele ondernemers en ondernemingen trekken zich direct terug uit Rusland en we leggen beslag op alle mogelijke bankrekeningen, tegoeden en jachten van de vriendjes van Vladimir. Die laatste blijft vooralsnog stoïcijns geloven in zijn gelijk en de uitgestippelde route t.a.v. Oekraïne en dat benauwd me op een rare en vreemde manier. Ik hou mij nu maar even vast aan alle mensen die ik heb geïnterviewd voor mijn podcast de Lange Lont. Ik startte deze podcast omdat er volgens mij te weinig optimisme en humor was de afgelopen tijd. De focus lag volledig bij alle Korte Lontjes in het land. In de podcast Lange Lonten zetten we sinds vorig jaar mensen centraal die in deze crisis hun ‘cool’ bewaren, geduldig en met heel veel optimisme naar de wereld blijven kijken. We vragen onze gasten naar hun drijfveren en kijk op het leven. Altijd op een manier die past bij deze podcast: verrassend, grappig en met een knipoog. Als tegenwicht tegen de ontwrichtende werking van NU de oorlog in de Oekraïne. Deze Lange Lonters vragen we naar hun levensmotto en die slepen mij er nu doorheen. En mocht u hetzelfde voelen als ik dan helpen deze motto's u het een en ander te relativeren: Wees de reden dat iemand lacht vandaag, Ook al lijkt het onmogelijk toch een mogelijkheid vinden, Wat heb je aan diploma’s als je als mens niet slaagt?, Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, If it be now, 'tis not to come. If it be not to come, it will be now. If it be not now, yet it will come, Iedere dag genieten!, Kijk naar de dingen die wel mogelijk zijn en waar je invloed op hebt. Dat maakt het leven zoveel makkelijker en leuker!, Luister altijd naar je gevoel, Vecht niet tegen de wind, maar gebruik hem om vooruit te komen, Leven is het meervoud van lef, Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander, Maak elke dag het verschil, Kijk vooruit, You’re never fully dressed without a smile, Ik ben niet wat mij overkomen is, maar ik ben wie ik kies te worden, Wie goed doet, goed ontmoet en Geniet.. en juist van hele kleine dingen! Kees, Thom, Nikki, Zep, Michael, Esther, Rob, Jane, Martin, Maarten, Leon, Janinin, Marnix, Bibi, Kyra, Mariska, Tim, Rolf, Nanda, Irene, Peter, Thijs, Ger, Ricardo, Jolanda, Karen, Marcel, Elles, Bernd, Anouska, Lennert, Ad, Christiaan, Patrick, Robin, Kelly, Annemieke, Ted, Matthijs, Robby, Audison, Willem, Laurens, Barbara, Cas, Peter, Sam, Theresia, Marije, Michelle en Manon. Bedankt voor de mooie en soms emotionele verhalen, de 'blijf' positief tips, de namen van onbekende en bekende Lange Lonters en de motto's! Ik hou me nu even vast aan jullie levensmotto's en wens dat ook alle bewoners van de Oekraïne toe!! Groet, Milo Berlijn

Heftig…

25 februari 2022

Column: Fernando Jonker

Om eerlijk te zijn volg ik het nieuws niet heel veel. Tv kijk ik bijna niet, op series en films na. Van de week op 22-02-2022 had ik twee jaar verkering met mijn vriendin.

Mijn man is een pessimist

25 februari 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn man is altijd al een zorgelijk type geweest. Ik kan er goed mee omgaan, want weet ik dat het wel goed komt. Een vervelende leidinggevende ging zelf weg, de wind hield het droog op ons tuinfeest en door ons heel streng aan de regels te houden hebben we geen corona gekregen Maar gezellig was het niet.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug