Inspiratie opdoen…
Column: Fernando Jonker
Gepubliceerd: 24 september 2021
Afgelopen maand waren we een weekje dicht. Vakantie. Daar waren we ook wel aan toe. De maand augustus stonden wij met zijn drieën en onze topafwassers te strijden. Dat ging super goed, maar heeft best wel wat energie gekost. Vooral respect voor Mark die aan de voorkant keihard moest werken en zijn koppie erbij moest houden. Ik zeg vaak dat alles wel een reden heeft. De maand augustus heeft ervoor gezorgd dat ons team nog sterker is geworden. Begin september is Mandy erbij gekomen en dat gaat super! Alsof ze al jaren bij ons werkt. Mijn complimenten.
Ik heb het geluk dat mijn vriendin in de luchtvaart werkt, want dat heeft als voordeel dat wij voor mooie prijzen kunnen vliegen. Wij vlogen dit keer naar Portugal. Op vakantie ben ik altijd op zoek naar leuke eetgelegenheden om wat inspiratie op te doen. Portugal is prachtig. Culinair gezien vrij ruw. Dus wat inspiratie betreft, heb ik niet veel opgedaan. In vergelijking met Spanje is het voor mij culinair minder hoogstaand. In Spanje aten wij bijvoorbeeld terrine van foie gras, geserveerd met cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes bereid zonder boter). Een geweldige combinatie, die ik zelf niet had kunnen bedenken. Ook aten we gefrituurde courgettebloem, gevuld met een crème van ricotta en een Hollandaise. Bij Fernando’s hebben wij een gerecht geserveerd met een gevulde courgettebloem en dat viel goed in de smaak. Steeds meer besef ik dat het zo belangrijk is om uit eten te gaan en zo inspiratie op te doen.
Mark is met zijn vriendin Esmee op vakantie gegaan naar Spanje. Zij hebben, weer met dank aan mijn vriendin, ook voor een mooie prijs gevlogen. Ook Mark kwam terug met gerechten die stof tot nadenken geven voor wat betreft nieuwe gerechten. Mark en ik hebben besloten om vaker uit eten te gaan, wat dat betreft zitten wij op één lijn. Zoals ik al eens eerder heb gezegd, had ik met niemand anders Fernando’s kunnen en willen beginnen dan Mark.
Inmiddels zijn we alweer een week verder en elke dag hebben wij een volle bezetting in het restaurant. Wij zijn super dankbaar voor onze gasten! Komend weekend ben ik jarig en mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo ‘van mijn verjaardag vieren ben’. Nu heb ik de liefste vriendin die er bestaat en kwam ze met het voorstel 24 uur Kopenhagen te doen. 24 uur Kopenhagen, hoe dan? ‘Nou, maandagochtend heen en dinsdagochtend terug!’ Ik reageerde meteen met: ‘Wat gaaf!’ Ze heeft direct tickets geboekt én een overnachting midden in de stad geregeld. Ik ben fan van Rosio Sanches. Ze is een oud werkneemster van Rene Redzepi van het restaurant NOMA (die dit jaar haar derde Michelin ster wist binnen te slepen)! Rosio heeft in Kopenhagen een foodtruck geopend, waar ze de lekkerste taco’s en Mexicaanse cocktails serveert en sinds kort ze heeft restaurant Sanchez geopend. Reden genoeg om haar te bezoeken en wellicht terug te komen met nieuwe inspiratie.
In oktober gaat Mark met wat vrienden naar Sevilla en wie zal hij daar ook weer inspiratie opdoen. Omdat Mark en ik elkaar oprecht de wereld gunnen, heb ik ook de mogelijkheid om met mijn dochters in de herfstvakantie paar dagen naar Kroatië te gaan. Ook mijn dochters gun ik de wereld en ik ben blij dat we even met z’n drieën weg kunnen. Eerder dit jaar wilden we al weg, maar door de strenge reisadviezen ging dat helaas niet door. We zijn toen gaan kamperen bij hotel Mommy, wat ook super fijn was! Maar nu dus echt even lekker dat vliegtuig in.
We hebben er bij Fernando’s voor gekozen om vier dagen open te gaan en 1 dag volledig te besteden aan de mise en place. Daardoor hebben we nu de mogelijkheid om veel te reizen. Corona heeft veel negatieve dingen teweeg gebracht, maar voor ons dus ook positieve. We hebben een manier gevonden om lekker te werken, zonder overuren voor ons personeel. Ook aan Rutger (mijn sous-chef) merk ik dat hij heel tevreden is met deze werkwijze.
Ik denk dat wij heel gelukkig zijn met onze job.
Fernando Jonker