Deel

advertentie

Sommige dingen zijn simpelweg belangrijker…

Column: Fernando Jonker

Sommige dingen zijn simpelweg belangrijker…

Dochter: ‘Papa, mag ik je wat vragen?’ Vader: ‘Ja natuurlijk, wat is er?’ Dochter: ‘Hoeveel verdien jij per uur, pap?’ Vader: ‘Dat gaat je niks aan. Waarom wil je dat weten?’ Dochter: ‘Ik wil het gewoon even weten pap, zeg nou…’ Vader: ‘Nou als je het zo graag wilt weten, ik verdien € 80,- per uur.’ Dochter: ‘Ow!’ Ze buigt haar hoofd. ‘Papa, mag ik € 40,- van je lenen?’ De vader wordt nu boos. Vader: ‘Als je dat geld alleen maar vraagt om een stom speelgoedje of weet-ik-veel-wat te kopen, mag je gelijk doorlopen naar je kamer! Daar werk ik niet voor!’ Het kleine meisje is teleurgesteld, loopt naar haar kamer en doet de deur dicht. De vader wordt steeds bozer als hij denkt aan de vraag van zijn dochter. Na een uur is de man enigszins gekalmeerd en begint na te denken. Misschien wil zijn dochter iets kopen dat ze echt nodig had. Hij loopt naar de kamer van zijn dochter en opent de deur. Vader: ‘Slaap je al?’ Dochter: ‘Nee pap, nog niet’ Vader: ‘Sorry voor mijn reactie, deze was een beetje overdreven. Ik heb een lange dag gehad en ik reageerde mijn irritatie op jou af. Hier is de € 40,- waar je om vroeg’. De dochter springt overeind en er komt een brede glimlach op haar gezicht! Dochter: ‘Dankjewel papa!’ De dochter grijpt onder haar kussen en haalt een stapeltje biljetten tevoorschijn.  De vader ziet dit en wil wederom boos worden. De dochter begint de biljetten te tellen en kijkt omhoog naar haar vader. Vader: ‘Waarom wil je meer geld als je al geld hebt?’ Dochter: ‘Omdat ik niet genoeg had pap, maar nu wel. Papa, ik heb nu € 80,-, kan ik een uur van je tijd kopen? Ik wil dan dat je op tijd naar huis komt morgen, zodat we samen kunnen eten.’ De vader barst in huilen uit. Hij knuffelt zijn dochter en vraagt haar om vergiffenis.

Dit is een eyeopener voor een ieder die hard werkt in het leven. Je kan niet dag in, dag uit, alleen maar met je werk of eigen ding bezig zijn zonder tijd te spenderen met diegenen die er echt toe doen. Met degene van wie je houdt. Als jij morgen dood gaat, kan en zal het bedrijf waar je werkte jou makkelijk vervangen, binnen enkele dagen zelfs als het moet. Maar je familie en vrienden zullen het verlies voor de rest van hun leven met zich meedragen. Er zijn enorm veel mensen op deze aardbol die meer tijd in hun werk dan in hun familie steken en dat is triest.

Sommige dingen zijn simpelweg belangrijker…

Dit las ik op de facebookpagina van een vriendin. En dit verhaal geeft mijns inziens exact aan waar het  eigenlijk om gaat. Toen ik samen met Mark Fernando’s begon, was de afspraak dat wij 5 dagen per week open zouden gaan. Dinsdag en woensdag waren we gesloten. Voor mij, omdat mijn dochters op deze dagen bij mij zijn. En voor ons beiden, denk ik, omdat we het werk leuk wilden houden. Het restaurant zes dagen openen was ook een optie en veel mensen vroegen zich ook af waarom wij dat als jonge jongens niet deden. We spraken af om het eerste jaar met kerst open te gaan, maar de jaren daarna gesloten te zijn met kerst en oud en nieuw. Waarom? Omdat wij onze gehele horecacarrière altijd hebben gewerkt met kerst. Voor het eerst zouden wij zelf kerst met familie en vrienden vieren. We ontvingen hier veel verschillende reacties op. Veel gasten vonden het niet meer dan terecht en respecteerden onze keuze, maar we kregen ook reacties als: ‘Wat moeten wij dan met kerst?’ of ‘Dat kunnen jullie niet maken’.

Dit jaar zouden wij niks doen met kerst, maar door de grote vraag naar een kerstbox, besloten wij hier toch op in te spelen. Binnen no-time waren alle kerstboxen uitverkocht. Na het uitgeven van de boxen op eerste kerstdag zijn wij dicht gegaan tot 4 januari, vermoeid en uitgeteld. Maar we waren wel allemaal met de feestdagen bij vrienden en familie. En de reden? Precies zoals in het verhaaltje hierboven beschreven.

Sommige dingen zijn simpelweg belangrijker…

Fernando Jonker

advertentie

Meer 'Columns':

Mijn vrouw en alcohol

14 januari 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vrouw heeft een kwaaie dronk. Sinds een paar maanden zijn we  (ik ben ook een vrouw) in relatietherapie. Ze kan zo gemeen worden als ze te veel drinkt en pijnlijke dingen zeggen waar ik dagen last van heb. Meestal loop ik weg om het niet te hoeven horen.

De kreupele kameel en kerstmelancholie

17 december 2021

Column: Micha de Groot

Eén voor één haal ik de kleine pakketjes uit de doos en wikkel het keukenpapiertje er voorzichtig vanaf om mij te laten verrassen door het figuurtje dat eronder schuilgaat. Met opperste concentratie en de tong uit mijn mond plaats ik ze in het houten stalletje die mama al heeft neergezet op de hoek van de open haard.

Losjes in de heupen

17 december 2021

Column: Peter Visser

Al heel lang probeer ik in november op vakantie te gaan, grijze maand, niks te doen. Zo ook dit jaar. Ik zit met Dushi aan het strand, zij leest een boek en ik mijmer over zee. Voor me ontwaart zich een waar schouwspel.

Thuiskoken

17 december 2021

Column: Fernando Jonker

Na het nieuws dat de horeca dicht moest vanaf 17:00 uur, zijn we bij Fernando’s met z’n vieren bij elkaar gekomen om te bespreken wat te gaan. Nadat we met de vorige maatregelen om 20:00 uur dicht moesten, hebben wij onze reserveringen nagebeld en gevraagd of onze gasten van 16:00 tot 20:00 uur wilden dineren. Het merendeel wilde dat wel, slechts enkelen konden helaas niet.

Dansen met de merel

10 december 2021

Column: Nikki Vrees

Het was de dag na sinterklaas en ik danste door de kamer terwijl ik zong: ‘ik heb veel cadeautjes, ik heb veel cadeautjes’. Na een paar rondjes zwieren zwaaien plofte ik neer op onze grote, zwarte bank en keek naar buiten.

Coronakilo’s en schaamte

10 december 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik houd van mijn vrouw en ze is een lieve moeder voor onze zoon. Het probleem is dat ze de afgelopen paar jaar minstens 11 kilo is aangekomen sinds ze door corona veel thuis werkt en ik haar nu veel minder aantrekkelijk vind dan daarvoor.

Ik ben best een beetje trots…

10 december 2021

Column: Milo Berlijn

We zijn in avond lockdown! Een nieuwe variant van het kabinet, maar onze reactie erop is bijna als vanzelfsprekend en laat wederom een ongelooflijke veerkracht en flexibiliteit zien.  

Oprecht iemand iets gunnen…

3 december 2021

Column: Fernando Jonker

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik best wel vergeetachtig ben. Ik ken geen chaos, alleen gecontroleerde chaos. Wanneer ik bijvoorbeeld een afspraak heb bij de kapper, krijg ik de avond van te voren een berichtje van mijn kapster Tamara: ‘Hey, morgen sta je voor 10:30 uur erop!’. Gelukkig maar, want anders zou ik het compleet vergeten.

We zijn gefrustreerd en zitten muurvast

26 november 2021

Column: Wills

Beste Wills: We zijn gefrustreerd en zitten muurvast. Al 3 jaar huren we een klein en te duur appartement. Over 5 maanden verwachten we ons eerste kind. Voor ons gevoel hebben we alles goed gedaan.

Positief nieuws!!!!

26 november 2021

Column: Milo Berlijn

Afgelopen zondag was het Wereld Hallo Dag. Deze dag is in het leven geroepen om duidelijk te maken dat problemen opgelost moeten worden door communicatie en niet door geweld. Het is de bedoeling dat iedereen tenminste 10 mensen begroet.

Kortzichtig en egoïstisch om je niet te laten vaccineren

19 november 2021

Column: Jos Swart

Zaterdagavond 13 november: fijn naar de feestavond van het Trompetterkorps Alkmaar in De Vest. Ware het niet dat de avond tevoren is afgekondigd dat de horeca om 20:00 uur ’s avonds dicht moet.

‘Ik ben nooit zo’n Don Juan geweest’

19 november 2021

Column: Wills

Best Wills: Ik ben alleen, sinds kort met pensioen en mountainbike vrijwel dagelijks in de duinen van Schoorl. Soms zie ik een vrouw met haar hond lopen en laatst, toen ik moest remmen voor de hond, kwamen we met elkaar in gesprek.

Van peuters tot ijverige dames…

19 november 2021

Column: Fernando Jonker

Wat een week, wat een week... De maatregelen die Mark Rutte vorige week vrijdag bekend maakte waren natuurlijk de dag ervoor al gelekt. De horeca om 18:00 uur dicht, werd er gespeculeerd. Gelukkig bleek dit achteraf 20:00 uur te zijn. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom de maatregelen in het weekend in gaan. Op een zaterdag. Voor ons, de horeca, is dat niet ideaal, want voor zaterdag en zondag heb je vrijwel alle benodigdheden al ingekocht.

Rouwend op natte sokken

12 november 2021

Column: Micha de Groot

In alle vroegte fiets ik op een woensdagochtend langs het water van de Hoornsevaart naar het station. Een roodgloeiende ochtendzon beschilderd de hemel en strooit met goud over molens en water.

Laat je (om)scholen in aardig zijn

12 november 2021

Column: Milo Berlijn

Mijn horeca-carrière startte op mijn 16de als afwasser bij Claus Partyhouse. Ik was voor de 3de keer van school gestuurd en mijn vader vond het welletjes: ‘Aan het werk vriend’! Als puberende en zeer recalcitrante jongeman, gooide ik mijn kont tegen de krib en besloot het NIET leuk te vinden. Die houding hield ik precies 2 dagen vol.

ONTZETtend leuk

5 november 2021

Column: Peter Visser

Inmiddels zijn we weer een persconferentie en een groot aantal ziekenhuis opnames verder, maar toch kijk ik met plezier terug op 7 en 8 oktober. Het plezier en enthousiasme wat heb ik heb ervaren bij zowel gasten als medewerkers was enorm.

De maandag is van ons

5 november 2021

Column: Fernando Jonker

Tijdens het kijken naar de persconferentie van afgelopen dinsdag was ik door alle geruchten even bang dat de horeca om 18:00 uur haar deuren weer moest gaan sluiten… Hierdoor herinnerde ik mij een maandag in  coronatijd samen met mijn vriendin.

Ik weet het ook even niet meer…

29 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Op basis van de kenmerken opgesteld door de wetenschap en de reacties van de mensen om mij heen, ben ik een optimist!

Er hangt een druppel aan uw neus

29 oktober 2021

Column: Nikki Vrees

Het snotseizoen is weer in volle gang, wat soms betekent dat je gepasseerd wordt door iemand met een lange druppel aan de punt van zijn neus.

Susanne wereldberoemd, maar verguisd in Alkmaar

22 oktober 2021

Column: Frans Snel

Susanne uit Alkmaar is wereldberoemd. Het bronzen beeld van een licht voorovergebogen prostituee, met getuite lippen gereed om gezoend te worden, wordt echter verguisd in die Kaasstad. Daar zijn de puriteinse machthebbers haar liever kwijt dan rijk. Die bekrompen lieden hebben echter buiten Cor Ootes gerekend.

Jaloers op de hond van mijn vriendin

22 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin is gek op haar hond Bambi (12), die dag en nacht bij ons wil zijn. Bambi is alles voor haar, krijgt speciaal eten vanwege een nierziekte, gaat mee (lees: beperkt ons) op vakantie, mag op de bank en op bed liggen, kan niet lang alleen thuisblijven, kortom heeft het voor het zeggen in huis.

Dochters met gouden hartjes

22 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

De laatste keer dat ik met mijn dochters op vakantie ging is al weer heel wat jaartjes geleden. De intentie was er wel, maar gezien de coronaomstandigheden was het er nog niet van gekomen...

Notoire knuffelaar

15 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

Een paar maanden geleden las ik een artikel van een psycholoog, die vertelde dat we de handdruk, de knuffel en de omhelzing in het post-corona tijdperk voorgoed achter ons zouden laten.

Een huisje dat om je heen zit

8 oktober 2021

Column: Micha de Groot

Nergens was ik zo thuis en op mijn plek als daar, in De Bergerhof. In die Alkmaarse woonwijk met splitlevelhuizen woonde ik van 1988-1998 en van 2008-2016. Amper 18 jaar was ik, toen Frank en ik er gingen samenwonen in de Boterbloemstraat 4.

Ik wil mijn vader terug!

8 oktober 2021

Column: Wills

Beste Gedumpte Dochter: Je begrijpt dat het niet alleen in jouw vermogen ligt dit probleem te fixen, maar ik neem de om m’n hoofd geknoopte shawls voor je af, dat je het probeert

Wat heeft corona jullie in positieve zin gebracht?

8 oktober 2021

Column: Fernando Jonker

Ik weet nog dat Mark en ik spontaan kaartjes kochten voor Tino martin. Wat je daarvan vindt mag je natuurlijk zelf weten, maar het leek ons leuk. We stonden in Proeflokaal De Boom (onze lievelings buren) en hadden het erover dat Tino zou optreden.

Investeren in de toekomst

8 oktober 2021

Column: Kivilcim Pinar

Europa was afgelopen zomer een kaart vol natuurrampen: allesverzengende bosbranden in Spanje, Griekenland en Turkije, recordtemperaturen op Sicilië en overstromingen in Duitsland, België en Limburg.

Ontbijt en zuurkool

1 oktober 2021

Column: Saskia de Fouw

Op 8 oktober is Alkmaar op z'n best. Inwoners banjeren al vroeg door de stad, vaak met een mooie Alkmaar sjaal om hun hals gedrapeerd. Iedereen samen, als één beginnend met een heerlijk ontbijt.

‘Toch lastig dat ik al een zoontje heb’

1 oktober 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn nieuwe vriendin heeft het uitgemaakt omdat ze, zoals ze zelf zegt, het toch lastig vindt dat ik al een zoontje van 6 jaar heb.

Doe maar normaal, dan doe je al gastvrij genoeg!

1 oktober 2021

Column: Milo Berlijn

De afgelopen 1,5 jaar werden we geconfronteerd met het nieuwe ‘normaal’. Oud -Minister Wiebes van Economische zaken (Wie kent hem nog) introduceerde de term ‘de anderhalve meter ’economie en Rutte, de Jong en van Dissel en tal van virologen gingen vol in de aanval om daar zo snel mogelijk weer afscheid van te nemen.

Vriendschap en vaccinatie

24 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren.

Inspiratie opdoen…

24 september 2021

Column: Fernando Jonker

Afgelopen maand waren we een weekje dicht. Vakantie. Daar waren we ook wel aan toe. De maand augustus stonden wij met zijn drieën en onze topafwassers te strijden. Dat ging super goed, maar heeft best wel wat energie gekost.

Affaire en schuldgevoel

17 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een (geheime) relatie gekregen met een getrouwde man. Onlangs heeft hij voor mij gekozen en is bij me ingetrokken. Op papier is hij nog getrouwd, want zijn vrouw wil hem niet meer zien of spreken zolang hij met mij is.

We zijn er bijna!

17 september 2021

Column: Milo Berlijn

Of ik het eens ben met de laatste besluiten van het kabinet, laat ik in het midden als dat mag. Enerzijds wil ik ook weer spontaan een pilsje drinken met mijn maten en ongegeneerd lallen en brallen, wil ik aanschuiven aan een gezellige tafel met bekende, wil ik mensen die ik niet ken een hand geven om mij voor te stellen, wil ik niet nadenken over mensen die akelig dichtbij komen en wil ik gewoon doen wat ik dagelijks op tv zie.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug