Culinaire tip van de week
Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams
Gepubliceerd: 9 februari 2024
Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.
Op de menukaart van ’n beetje Surinaams of Indiaas restaurant vind je daarom ook vele andere gerechten die met roti gegeten worden. Roti met kip… met stoofvlees… met vis… het maakt allemaal niet uit, zo lang het brood er dus maar bij zit!
Rotiplaten: zelf maken of kopen?
De rotiplaten kun je zelf maken, maar je kunt ze natuurlijk ook kopen. Maak je alles zelf? Gebruik dan ons recept voor de lekkerste roti gevuld met gele erwten. Geen zin om gevulde roti te maken? We’ve got you! Dan hebben we namelijk ook nog dit recept voor de paratha of ‘buss up shut’ roti, die alleen met ’n laagje boter wordt bestreken. Net zo lekker en fluweelzacht!
En koop je de roti liever kant en klaar? Ga dan naar een Surinaamse of Chinese toko en zoek even in de vriezer. (Maar alsjeblieft, gebruik géén wraps uit de supermarkt!) Je kunt de rotiplaten ook prima online kopen. Dan worden ze zelfs bij je thuis bezorgd! Er zijn inmiddels verschillende online toko’s/webshops waar je rotiplaten kunt kopen.
Masala: zelf maken of kopen?
Toen ik aankondigde dat we het recept voor ’n complete rotimaaltijd zouden bieden waarbij we alles zelf zouden maken, heb ik niet gelogen. Als je namelijk zin en tijd hebt, kun je met dit recept zelfs de masala (dus de mix van geroosterde specerijen) zelf maken. Kun je daarna mooi opscheppen dat het gerecht echt he-le-maal from scratch is gemaakt.
En gaat dat je nou ’n beetje te ver, dan kun je bij de toko natuurlijk ook een lekkere masala uitkiezen. En altijd liever ’n echte masala dan ‘kerriepoeder’, omdat bij het laatste de specerijen niet geroosterd zijn. Onze favoriet voor masala uit de winkel? Dat is deze Hindoestaanse masala uit de webshop van Amazing Oriental. Deze is uiteraard ook bij andere toko’s verkrijgbaar.
Van dit recept maak je 4 porties. Zoals je al snel zult opmerken, is de saus voor de kip en die van de kousenband hetzelfde.
Bereiding aardappelen, kousenband en ei
De bereiding van de kousenband en aardappelen is bijna gelijk aan die van de kip. Doe ook nu weer de roomboter in een pan en fruit daar weer de ui en knoflook in, totdat de ui glazig ziet. Voeg de tomatenpuree en masala toe en doe dan ook de stukken aardappel in de pan. Doe er nu eventueel ook de madame Jeanette peper bij.
Wat heb je nodig:
- 3 kippenbouten (circa 800-1000 gr)
- 50 gr roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl tomatenpuree
- een flinke eetlepel masala
- 1 bouillonblokje (kip)
- 1 tl zwarte peper
- optioneel: fijngehakte madame Jeanette peper naar smaak
Voor de aardappel & kousenband
- 500 gr kousenband
- 500 gr aardappelen, in parten
- 50 gr roomboter
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 bouillonblokje (kip)
- 1 ui, gesnipperd
- een flinke el masala
- 1 tl tomatenpuree
- 1 tl zwarte peper
- optioneel: fijngehakte madame Jeanette peper naar smaak
En verder…
- 4 eieren
(ik gebruik er 5, voor “als er eentje stuk gaat”) - 1 el maïzena
Bereiding kip
Haal het vel van de kippenbouten en snijd ze in 3 stukken: de drumstick, het dijbeen en het rugstuk. Ik breek het bot in de drumstick doormidden (en gooi het onderste stukje weg), zodat de stukjes kip in de pan allemaal ongeveer gelijk van grootte zijn.
Verhit nu de roomboter in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook, totdat de ui glazig ziet. Voeg daarna de tomatenpuree en de masala toe. Voeg na een minuut of twee ook de peper, de kip en eventueel de madame Jeanette peper toe.
Los het bouillonblokje op in 500 ml water en voeg dit ook toe. Laat de kip zo in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar stoven zonder deksel op de pan. Na deze tijd zal het water voor de helft zijn verdampt. Voeg daarna eventueel extra zout (naar smaak) toe en bind de saus met ’n papje van wat maïzena en water, totdat het de gewenste dikte heeft.
Vul het geheel tenslotte bij met bouillon, totdat de aardappelen onder staan. Laat de aardappelen in ongeveer 10 minuten halfgaar worden en voeg vervolgens de kousenband, gesneden in stukjes van 3 cm, toe.
Kook het geheel in nog 10 minuten gaar. Bind ook nu de saus met wat maïzena en water en voeg eventueel extra zout naar smaak toe.
Kook de eieren in 8 minuten, totdat ze hardgekookt zijn. Pel ze en leg ze daarna nog even in de saus van de kip, zodat ze mooi geel kleuren. Snijd de eieren bij het serveren doormidden. Serveer de kip, aardappelen, kousenband en ei met rotiplaten (zelfgemaakt of uit de toko). En ja, natuurlijk is dit gerecht ook heerlijk bij rijst… zo lang je het dan maar geen roti meer noemt.
Veel plezier tijdens het bereiden en eet smakelijk.
H.S
Inspiratiebron: https://soulfood.nl