HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Oostenrijk, eten en meer

Column: Gerard Walters

Oostenrijk, eten en meer

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën leek ons een prima besteding van de tijd. Een heerlijk appartement geboekt, de auto reisklaar gemaakt en vertrekken maar. Als senior houden we van, “op ons gemak”, dus in de buurt van Würzburg een hotelletje gezocht met een goede ‘bürgerliche küche’ aan die weinstraße in Randersacker.

Pech, hotel wel met prima kamer en uitstekend ontbijt met uitsluitend biologische ingrediënten, maar het restaurant had “ruhetag”. De buren 100 meter verder werd ons aanbevolen en dat liet ons beseffen dat we echt in Duitsland waren. Wienerschnitzel, pommes frites und salate. De Dornfelder uit het dorp liet zich echter prima smaken en met goede koffie sloten we deze eerste dag af.

Na het ontbijt de laatste 400 km naar onze eindbestemming in Lofer. Aangekomen bij appartementencomplex Schloss Grundhof ,snel uitpakken en op onderzoek uit voor de eerste warme maaltijd op Oostenrijkse bodem. Tussen het schloss en een grote camping die ook in de winter druk bezet is, licht restaurant Grubhof op loopafstand. Niet bijzonder, maar voedzaam en aardige bediening. Als je zoal aan de piste of in het dorp iets gaat eten valt het mij op dat het toch vrij traditioneel is. Veel pasta, salade en gefrituurd voedsel, navenant zijn de goedgevulde personen met de Duits/Oostenrijkse taal. Oostenrijk is een rijk land met nauwelijks 9 miljoen inwoners en het 2e land binnen de Europese gemeenschap wat betreft het gebruik van biologische producten. In de supermarkten is zowat alles biologisch verkrijgbaar vlees, vis en alle groenten die je kunt bedenken worden er aangeboden naast het reguliere aanbod. Hier en daar lees je wel dat er veel regionale producten uit het seizoen worden gebruikt voor de huisgemaakte gerechten!

De horeca levert een grote bijdrage aan de economie, zo’n 23 miljard euro. Na de corona crisis is men ook in Nederland gaan vetteren, het kon/kan niet op volgens het CBS geven we een kleine € 1645 uit aan horeca activiteiten per persoon in 2022. Weliswaar met een inflatie van 10%, maar toch.

Voordat ik mijn belevenissen aan het digitale papier toevertrouw, lees ik dat Pieter Omtzigt zich terug heeft getrokken uit het eventuele nieuw te vormen kabinet. De financiële schrijfsels van de diverse ministeries waren voor hem redenen om niet verder te gaan met de andere beoogde partijleden die, volgens zeggen, tot een nieuw kabinet moesten komen. Verborgen financiële tegenvallers zijn voor hem redenen om de alarmklok te luiden. Rob Jetten, nu nog mederegerend, zegt dat het allemaal wel meevalt en we er financieel uitstekend voorstaan. Wilders wil het eigen risico in de zorg afschaffen, de boeren steken vreugdevuren aan in heel Europa en de VVD gedoogt. Kunnen we hier nog wat lekkers van bakken? Lijkt me heel lastig.

Misschien dat Jeroen Achtien, het creatieve supertalent dat onlangs Interscaldis in Kruiningen, met z’n vrouw Sanne, overnam en direct door G&M met 16,5 punt werd beoordeeld, er iets heel lekkers van kan maken zodat de bordjes schoon leeg gegeten worden. Zijn we er direct vanaf.

Ik denk dat Pieter Omtzigt misschien wel een beetje gelijk heeft na het toeslagenprobleem. En we een tijd tegemoet gaan van de broekriem aanhalen en bruine bonen met spek. Als het financieel kan leien, dan wel biologisch en van het Beemsterland Varken waar volledig circulair varkensvlees gefokt word, kleinschalig, diervriendelijk en super lekker.

Gerard Walters

advertentie

Meer 'Food & Wine':

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

14 juni 2024

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug