Oostenrijk, eten en meer
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 9 februari 2024
De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën leek ons een prima besteding van de tijd. Een heerlijk appartement geboekt, de auto reisklaar gemaakt en vertrekken maar. Als senior houden we van, “op ons gemak”, dus in de buurt van Würzburg een hotelletje gezocht met een goede ‘bürgerliche küche’ aan die weinstraße in Randersacker.
Pech, hotel wel met prima kamer en uitstekend ontbijt met uitsluitend biologische ingrediënten, maar het restaurant had “ruhetag”. De buren 100 meter verder werd ons aanbevolen en dat liet ons beseffen dat we echt in Duitsland waren. Wienerschnitzel, pommes frites und salate. De Dornfelder uit het dorp liet zich echter prima smaken en met goede koffie sloten we deze eerste dag af.
Na het ontbijt de laatste 400 km naar onze eindbestemming in Lofer. Aangekomen bij appartementencomplex Schloss Grundhof ,snel uitpakken en op onderzoek uit voor de eerste warme maaltijd op Oostenrijkse bodem. Tussen het schloss en een grote camping die ook in de winter druk bezet is, licht restaurant Grubhof op loopafstand. Niet bijzonder, maar voedzaam en aardige bediening. Als je zoal aan de piste of in het dorp iets gaat eten valt het mij op dat het toch vrij traditioneel is. Veel pasta, salade en gefrituurd voedsel, navenant zijn de goedgevulde personen met de Duits/Oostenrijkse taal. Oostenrijk is een rijk land met nauwelijks 9 miljoen inwoners en het 2e land binnen de Europese gemeenschap wat betreft het gebruik van biologische producten. In de supermarkten is zowat alles biologisch verkrijgbaar vlees, vis en alle groenten die je kunt bedenken worden er aangeboden naast het reguliere aanbod. Hier en daar lees je wel dat er veel regionale producten uit het seizoen worden gebruikt voor de huisgemaakte gerechten!
De horeca levert een grote bijdrage aan de economie, zo’n 23 miljard euro. Na de corona crisis is men ook in Nederland gaan vetteren, het kon/kan niet op volgens het CBS geven we een kleine € 1645 uit aan horeca activiteiten per persoon in 2022. Weliswaar met een inflatie van 10%, maar toch.
Voordat ik mijn belevenissen aan het digitale papier toevertrouw, lees ik dat Pieter Omtzigt zich terug heeft getrokken uit het eventuele nieuw te vormen kabinet. De financiële schrijfsels van de diverse ministeries waren voor hem redenen om niet verder te gaan met de andere beoogde partijleden die, volgens zeggen, tot een nieuw kabinet moesten komen. Verborgen financiële tegenvallers zijn voor hem redenen om de alarmklok te luiden. Rob Jetten, nu nog mederegerend, zegt dat het allemaal wel meevalt en we er financieel uitstekend voorstaan. Wilders wil het eigen risico in de zorg afschaffen, de boeren steken vreugdevuren aan in heel Europa en de VVD gedoogt. Kunnen we hier nog wat lekkers van bakken? Lijkt me heel lastig.
Misschien dat Jeroen Achtien, het creatieve supertalent dat onlangs Interscaldis in Kruiningen, met z’n vrouw Sanne, overnam en direct door G&M met 16,5 punt werd beoordeeld, er iets heel lekkers van kan maken zodat de bordjes schoon leeg gegeten worden. Zijn we er direct vanaf.
Ik denk dat Pieter Omtzigt misschien wel een beetje gelijk heeft na het toeslagenprobleem. En we een tijd tegemoet gaan van de broekriem aanhalen en bruine bonen met spek. Als het financieel kan leien, dan wel biologisch en van het Beemsterland Varken waar volledig circulair varkensvlees gefokt word, kleinschalig, diervriendelijk en super lekker.
Gerard Walters