Welke wijn drink je bij carpaccio?
Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht
Gepubliceerd: 23 februari 2024
Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht geserveerd bij feestelijke diners. Chefkoks in Nederland werden geïnspireerd door dit mooie gerecht en experimenteerden met verschillende variaties. Dun gesneden ossenhaas vergezeld met citroen, pijnboompitjes, rucola en Parmezaanse kaas is tegenwoordig de meest populaire variant van carpaccio.
De originele carpaccio heeft structuur, een vetje en een zuurtje. Laat deze elementen dan ook terugkomen in de wijn die je erbij schenkt. De lekkerste combinatie die wij kunnen bedenken is met Cecilia Beretta Cariano Valpolicella Classico Superiore. Een Italiaanse wijn, afkomstig uit dezelfde regio als waar dit gerecht ooit bedacht is. Een heerlijk sappige frisse rode wijn met licht kruidige aroma’s. De wijn past goed bij de frisheid van het gerecht en versterkt de smaak dankzij het fruitige en licht kruidige karakter.
Witte wijn bij carpaccio van ossenhaas
Veel mensen willen het liefst witte wijn schenken bij een voorgerecht zoals carpaccio. Er zijn dan ook veel witte wijnen die goed passen bij dit gerecht. Neem bijvoorbeeld deze kruidige pinot grigio van La di Motte. Kruidige witte wijn met frisse zuren en een zachte volle smaak. Uitstekend als beginnende wijn in jouw wijnarrangement en als start van een feestelijk diner in combinatie met carpaccio. Heb je liever een wat vollere witte wijn? Probeer dit gerecht dan eens met Casa Silva Colección Chardonnay. De carpaccio mag best een extra klodder mayonaise hebben met deze wijn ernaast. Deze chardonnay is namelijk tropisch, rijp en heeft een rijke boterachtige smaak. Passend bij het romige karakter van de saus en fris genoeg voor de juiste balans tussen de wijn en het gerecht.
Rosé bij carpaccio?
Zeker! Voor een passende rosé blijven we in Italië. Deze Cecilia Beretta Freeda Rosé IGT Trevenezie is de perfecte combinatie van fruit en kruidigheid. Een harmonieuze rosé met een rond karakter. De structuur, de bloemige aroma’s en de kruidigheid van de rosé sluiten naadloos aan bij de smaakelementen van de carpaccio. Lekker voor in de zomer als lunchgerecht of als tapashapje.
Klik hier voor meer informatie.