Wortels en meer…
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 23 februari 2024
Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar?
Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van het PPO Glastuinbouw proefden verschillende rassen. Zij sneden dit in stukjes van 5 tot 10 mm stoomden dit 10 minuten in een stoomoven op 95 graden celcius én proefden het rauw. Wist je dat er heel veel verschillende rassen zijn? Wel eens gehoord van Nipomo, Nerac, Negovia, Romance, Niland? Ik niet. Allemaal wortels met bijzondere eigenschappen, zo lees ik bij de proeverij o.a. dat de wortel hard, droog, redelijk zoet en een peensmaak heeft, vlak van smaak is en beoordelingen krijgt als redelijk, goed, matig.
Op proefboerderij de Broekemahoeve in Lelystad is een kweekveld aangelegd met 14 rassen, allen werden met elkaar vergeleken. Van 7 rassen is het zaad op biologische wijze vermeerderd en 2 rassen zijn zelfs helemaal biologisch veredeld door het Duitse bedrijf Bingenheim.
Fantastisch zou je denken.
Wortel is een seizoensproduct, de beste tijd om te zaaien is van maart tot april dan oogst je van juni tot oktober. Winterpeen zaai je van april tot mei en oogst je van oktober tot november. Inmiddels kunnen we het hele jaar door wortelen in alle soorten, kleuren en maten eten. En door de open grenzen komen de wortels soms van ver want de supers maken zich (nog) niet druk over foodmiles en foodprints. Wat zou het toch geweldig zijn als er verplicht op elk stuk verse groente niet alleen het
land van herkomst zou staan maar ook de naam van de producent, de grond waarop het product groeit en wat voor groei- en beschermingsproducten er zijn gebruikt. Middels een bar code is dat makkelijk te regelen zodat de consument goed geïnformeerd wordt en daardoor een goede gezonde keuze kan maken.
”Weet wat je eet!” is een uitspraak die vaak wordt gehoord binnen restaurantketens die goed bezig zijn met eerlijke producten. Dutch Cuisine en Euro-Toques Nederland zijn van die restaurant organisaties.
Nog beter zou het zijn als we voedingslessen op basisscholen zouden aanbieden zodat kinderen al vroeg leren wat voor lekkers en gezond er allemaal te koop is. De mogelijkheden om wortelen te bereiden zijn ook ongekend, rauw, gekookt uit de oven, gegrild en wie kent niet de smaak van heerlijke worteltaart.
Hier een voorbeeld van wortel met gember en sesam:
Rooster 2 eetlepels sesamzaadjes in een droge pan en zet ze apart.
Verwarm de over voor op 175 graden celcius. Rasp 1 cm gemberwortel, schil 2 kleine bossen bospeen en snijd ze in gelijke stukken, besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels gembersiroop en de geraspte gember, meng alles goed door elkaar met een klein beetje zout.
Verdeel het wortel mengsel over een bakplaat, zet het geheel in de oven totdat de wortels licht
gekarameliseerd zijn (12 minuten).
Serveer warm uit de oven en strooi de sesam er over heen.
Bon appetit.
Gerard Walters