Snert of Erwtensoep
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 26 januari 2024
Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l
zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord zijn vastgelegd”.
Dus geen rookvrije generatie, geen mensen met minder overgewicht en geen terugdringing
van het alcoholgebruik.
Alle drie zaken die over onze gezondheid gaan. Nee, dan Ted en Nicoline Vaalburg. Zij organiseren al jaren het Nederlands Kampioenschap Snert maken. Hun bedrijf licht eigenlijk in de voortuin van Alkmaar en met het Noord-Hollandskanaal als grens van de Schermerpolder erbij, groeit, graast en zwemt er van alles wat een mensenlijf gezond houd. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal spektakel waar zo’n 1500 tot 2000 mensen op af komen.
Op hun prachtige bedrijf aan de Zuidervaart 131 in Zuid-Schermer telen zij al jaren heerlijke
knolselderij, aardappelen en pompoenen, zowel biologisch als regulier. En dat dit een ingrediënt is wat niet gemist mag worden in de erwtensoep, blijkt uit het feit dat de Grieken 500 jaar voor onze jaartelling al snert kookten. Het hoofdingrediënt zijn spliterwten. In Nederland werd erwtensoep in het begin van de 16e eeuw als eenpansgerecht gemaakt met wortel, prei en ui. Later kwamen daar varkenspoot of krabbetjes bij. Zij die iets meer te verteren hadden maakten het met klapstuk van het rund. De oorsprong van de erwtensoep is waarschijnlijk afkomstig van het Friese woord “Sneirts” , wat in één teug betekent.
Knolselderij is tegenwoordig een belangrijk ingrediënt bij het maken van erwtensoep. Van
erwtensoep naar snert duurt een dag, de gelatine van de botten zorgt voor verdikking ook worden de smaken versterkt. Daarnaast is het ook nog eens rijk aan vitamines en mineralen zoals, veel vitamine C, Vitamine B11 en kalium. Goed voor je immuunsysteem en de rode en witte bloedcellen . En dan, wat je er allemaal mee kunt doen. Het is heerlijk in salades, rauw, gekookt , gegrild of gepureerd. Kortom een fantastische groente die goedkoop is en breed inzetbaar. Zelfs ijs en een zoet dessert met witte chocolade behoren tot de mogelijkheden.
Met minimale hulpmiddelen koken de deelnemers hun aller lekkerste Erwtensoep die door een vakkundige jury, onderleiding van Herman de Blijker, beoordeeld wordt . De winnaar gaat met eeuwige roem de geschiedenis in. Daarnaast staan er enthousiaste koks en producenten die heerlijke hapjes maken die geproefd kunnen worden. Zaterdag om 10.00 uur is de aftrap. Parkeren is wat lastig rondom de boerderij dus pak de fiets, neem een flinke tas mee voor al het lekkers en proef de snert met tartientjes van roggebrood en spek. Misschien nog een heerlijk ambachtelijk straf biertje erbij en de fietstocht naar huis is er een als het eten van een bord snert. Zalig!
Ja, daar in de Schermer halen ze doelen wel.
Gerard Walters