Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?
Alle wijnen op een rijtje
Gepubliceerd: 1 maart 2024
Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en witte wijntypes. Daarna volgen mousserende wijn en dessertwijn.
1. Volle rode wijn
Volle rode wijnsoorten hebben doorgaans de meest diepe donkerrode kleur. Dit komt vanwege de aanwezigheid van chemische verbindingen in wijn genaamd tannines. De hoeveelheid tannine bepaalt onder anderen de uiteindelijke smaak en kleur van de desbetreffende wijn.
Daarnaast bindt tannine zich aan eiwitten in ons speeksel en zorgt hiermee voor een samentrekkend mondgevoel. Dit gevoel is kenmerkend voor een rode wijn met veel tannine. Gebruikt de wijnmaker vooral rijpe druiven, dan zorgt de tannine voor een zachtere smaak en mondgevoel.
Een uitstekend voorbeeld van een volle rode wijn is deze Bellingham Homestead Pinotage.
2. Medium rode wijn
Medium rode wijnsoorten worden soms ook wel middelrode wijnen genoemd. Deze soorten beschikken namelijk over een evenwichtig zuurgehalte, waardoor een medium rode wijn prima smaakt bij de meest uiteenlopende gerechten.
Lichtrode wijnsoorten zijn doorgaans iets helderder van kleur, waardoor je als het ware door het glas heen kunt kijken. Deze wijnen hebben slechts weinig tannine en smaken hierdoor minder samentrekkend in de mond.
Een echte klassieker binnen de categorie lichtrode wijn zijn de wijnen van de Pinot Noir.
De meeste rosé wijnsoorten zijn gemaakt van diverse druivensoorten. Dankzij het brede scale aan rosé wijn, vind je deze wijnsoort in de meest uiteenlopende kleurtinten. Zowel de smaak als de kleurtint worden grotendeels bepaalt door de druif die de wijnmakers gebruiken.
Zodra de schil van een druif in contact komt met het kleurloze druivensap zal dit kleur aan het sap geven. De hoeveelheid tijd waarin dit contact plaatsvindt, bepaalt uiteindelijk de kleurintensiteit van de rosé wijn. Bij Mundi-vinum bestaat de rosé wijncollectie hierdoor uit onder anderen:
● Zoete rosé
● Lichte rosé
● Stevige rosé
Volle witte wijnsoorten zijn geliefd vanwege de zachte rijpe smaak. Dit zorgt doorgaans voor een romiger karakter, dan bijvoorbeeld lichte witte wijnen.
Dit heeft grotendeels met de gebruikte technieken van de wijnmakers te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale methodes waaronder rijping in eikenhouten vaten. De echte klassiekers binnen deze categorie zijn onder anderen Chardonnay en Viognier.
De licht witte wijnsoorten zijn geliefd omdat deze makkelijk zijn te combineren bij talloze gerechten. Het is dan ook niet voor niets dat droge witte wijnen tot de meest verkochte wijnen ter wereld horen.
Bekende druivensoorten binnen deze categorie zijn Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. Daarnaast bevat deze categorie ook een breed scala aan minder bekende witte wijnen waaronder bijvoorbeeld Torrentés en Riesling.
Zoete witte wijnsoorten worden gemaakt van aromatische druifsoorten en behoren al decennia lang tot de meest geliefde wijnen ter wereld. Zelfs een bekend personage uit de geschiedenis zoals Cleopatra stond bekend om haar liefde voor zoete witte wijn. Deze wijnen hebben dan ook sterke aroma’s, die vaak al vanuit het wijnglas onze zintuigen lijken te bereiken.
Binnen deze categorie bestaan er natuurlijk onwijs veel mogelijkheden om eens uit te proberen. Naast de geweldige aroma’s hebben deze wijnen een relatief laag prijskaartje. Een paar mooie voorbeelden van zoete witte wijnen zijn dMc Guigan Black Label Pinot Grigio en Douglas Green Sun kissed.
Ben je toevallig liefhebber van mousserende wijnsoorten? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe voortreffelijk de smaak van een mousserende wijn kan zijn.
Deze wijnsoort komt oorspronkelijke uit de Franse streek genaamd Champagne. Tegenwoordig worden mousserende wijnen over de hele wereld gemaakt en zijn de meest tijdsintensieve wijnen om te produceren. Ook technisch gezien vormt het proces vaak een behoorlijke uitdaging.
Binnen de categorie mousserende wijnen bestaan natuurlijk de échte champagnes zoals Bernard Remy Carte Blanche Brut. Daarnaast biedt gelukkig ook een Graham Beck Mcc Brut rosé Vonkelwijn een prima alternatief voor een mousserende wijn. Heel populaire schuimwijnen komt men in Italië tegen onder de naam Prosecco of Lambrusco en natuurlijk mogen we de Spaanse Cava niet vergeten.
Afsluitend voor deze lijst wijnsoorten is de dessertwijn. Deze wijnsoort kan tegenwoordig behoorlijk variëren. Denk hierbij aan zowel droog als zoet met zeer intense aroma’s en iets minder geparfumeerde smaken.
Zoals de naam natuurlijk ook al suggereert, komt een dessertwijn het beste tot z’n recht aan het einde van het diner. Als versterkte wijnsoort valt Portwijn ook binnen deze categorie.
Mooie voorbeelden van dessertwijnen zijn bijvoorbeeld Ridgeback Natural Sweet white en deze Domaine La Grange Rondeur Appassimento.