Aanpassingsvermogen…
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 1 april 2022
Zo schreef ik in mijn vorige column nog over het voorjaar en alle lekkere rosé wijnen die binnenkwamen. Zo schrijf ik nu met sneeuw regen en kou buiten. Er wordt zo in maart wat van ons aanpassingsvermogen gevraagd. Maar ja niet voor niets luidt het gezegde “maart roert zijn staart”
De afgelopen paar jaar vroeg trouwens veel van ons ondernemers aanpassingsvermogen. Dan weer open en dan weer dicht. Dan weer druk dan weer rustig. Veel inkopen, weinig inkopen? Een lastige periode. Gelukkig keert daarin de rust weer een beetje terug en wordt het weer lekker druk. Ik zie om me heen weer een boel oosterburen onze prachtige regio bezoeken. Fijn dat “die Leute” ons ook weer weten te vinden.
De horeca maakt weer druk plannen voor het voorjaar en de zomer. En hier en daar gaan ook weer nieuwe concepten open. Ondernemers die het gat zien en er weer inspringen. Ik krijg daar altijd weer veel energie van. Ook in druivenland wordt er veel gevraagd van het aanpassingsvermogen. Zo zijn er duizenden verschillende soorten druivensoorten over de hele wereld aangeplant. Echter niet elke druif gedijt goed overal!
Neem bijvoorbeeld Chardonnay. Een druif met zijn oorsprong in de Bourgogne, maar inmiddels over de hele wereld aangeplant! De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit resulteert niet altijd in dezelfde kwaliteit, maar over het algemeen resulteert dit wel in kwalitatief goede wijn met verschillend smaakprofiel. Dat dan weer wel. We kunnen namelijk niet van een chardonnay uit de Bourgogne hetzelfde verwachten als van een chardonnay uit South Australia.
Maar zo zijn er ook druiven die totaal geen aanpassingsvermogen hebben. Die lekker in hun eigen habitat staan en helemaal tevreden zijn. Denk aan de witte druif Albarino. Deze staat aangeplant in Galicië, noordwest Spanje. Een regio met een heel nat klimaat. Hier regent het vaker dan in ons koude landje. Een druif die heel goed tegen vocht kan. Een harde dikke schil heeft en pitjes. Deze druif zie je niet veel over de wereld aangeplant. Een beetje nog in Uruguay en Portugal. Maar dus geen groot aanpassingsvermogen heeft. En dat maakt het alleen maar interessanter voor de wijnliefhebber, toch?
Albariño wijn is delicaat, met een minerale toon en veel fruitaroma’s van bijvoorbeeld perzik, appel, meloen, grapefruit en meer tropisch fruit. Je zou het kunnen vergelijken met Viognier, maar dan met een lichtere ‘body’. Houd verder rekening met een flink alcoholpercentage en een fijn bittertje in de afdronk.
Afijn een witte wijn voor in het voorjaar! Hopelijk doet April wat hij wil en gaat de zon lekker schijnen!
Santé!
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.