Aubergine Fatteh
Recept van May Anema
Gepubliceerd: 3 februari 2023
Afgelopen weekend maakte ik voor mijn gezin een verrassend smakelijk gerecht: aubergine fatteh. Ik kende het eigenlijk niet maar zag het langsgaan online en gaf er mijn eigen draai aan.
Fatteh zijn in de oven geroosterde stukjes pitabrood of Libanees flatbread, die rijkelijk aangekleed worden met vlees, kip of in dit geval aubergine en yoghurt saus. Het gerecht lijkt als het ware op een Midden-Oosterse stijl nacho’s!
Aubergine Fatteh
Ingrediënten:
– zak Libanees flatbread, te koop bij AH
– 2 aubergines
– 250ml Griekse yoghurt
– tahin sesampasta naar smaak
– 2 tenen knoflook
– za’atar- en sumak kruiden
– gerookte paprikapoeder, chilivlokken
– olijfolie
– citroensap en -zeste
– zout
– verse munt
– granaatappelpitjes
– pijnboompitten
Snijd de aubergine in kleine gelijke stukken en kruid deze rijkelijk met gerookte paprikapoeder, za’atar, zout en olijfolie en leg deze op een bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten tot ze gaar en bruin zijn. Maak de saus door Griekse yoghurt met een flinke hoeveelheid tahin te mengen, 2 teentjes geperste knoflook en citroensap toe te voegen en breng op smaak met zout, za’atar en sumak. Snijd de flatbread (5/6 stuks) in blokjes en kruid deze met za’atar, chili vlokken, zout en olijfolie en bak deze in de oven totdat ze knapperig zijn.
Maak nu een schaal op en begin met de knapperige flatbread, daarop de aubergine en schenk de saus eroverheen. Top af met de geroosterde pijnboompitten, flink wat granaatappelpitjes, citroenzeste, gesneden munt en sumak kruiden. Laat het ruim smaken!!!!
May Anema