Culinaire tip van de week
Salade caprese
Gepubliceerd: 3 mei 2024
Het leek (zeer plotseling) wel zomer! En dan plukken we met zijn allen meteen de korte broeken en rokjes van zolder, gaan naar het strand, eindeloos terrassen en last, but not least: ‘zomers eten’!
Wat heb je nodig:
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
30 gram pijnboompitten
1 of 2 vleestomaten
200 gram buffelmozzarella (in plakken)
pesto of basilicum
Hoe maak je nu een goede salade caprese?
Snij de tomaat en mozzarella in gelijke plakken. Meng de olijfolie met de balsamicoazijn, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen.
Leg de tomaatplakken, afgewisseld met de mozzarellaplakken in een schaaltje. Zie foto. Besprenkel met de dressing. Bestrooi de salade met de pijnboompitten en verdeel de pesto of basilicumblaadjes erover. Ik doe er graag wat brood bij om de dressing op te kunnen deppen.
Zelf pesto maken, ook leuk om in het weekend met de kinderen te bereiden
Zelf pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaalt zelf de mate van grofheid en smaak. Zorg voor hele verse basilicum, het liefst vers geplukt van een plantje.
Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie en omdat het zo lekker ruikt, het is nou eenmaal ook altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan.
Verder heb je voor pesto een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor kant en klare geraspte. Vers geraspt is net even lekkerder van smaak en textuur.
De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de ‘bite’ en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap ook altijd erg lekker.
Dat is alles wat je nodig hebt om zelf pesto te maken. Binnen 10 minuten zet jij je zelfgemaakte pesto op tafel. Zeker met een kleine keukenmachine is het een klusje van niets.
Eet smakelijk!