Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen
Krokante buikspek op z'n best
Gepubliceerd: 8 december 2023
Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.
Crispy buikspek, de naam zegt het eigenlijk al, buikspek met zwoerd dat heerlijk krokant is geworden in de oven. Het crispy maken van de zwoerd kan in sommige gevallen een lastige opgave zijn. Er zijn ondertussen veel methoden onderzocht die het meest crispy resultaat opleveren, maar wat is nou eigenlijk die crispy bovenkant?
Om een krokante buikspek te krijgen moet je een stuk buikspek met zwoerd gebruiken. De zwoerd is niks anders dan de huid van het varken. Door dit op de juiste wijze te bereiden, zwelt dit op tot een krokante laag. Is je zwoerd niet crispy, dan is hij ook niet lekker om te eten en zal hij hard en taai aanvoelen.
Een van de belangrijkste voorwaarde voor een crispy buikspek, is dat de zwoerd droog blijft. Bedek die dan ook nooit met een marinade.
Ingrediënten:
1,5 buikspek
grof zeezout
1 venkel
2 uien (1 cm dik gesneden)
5 teentjes knoflook
2 laurierbladeren
2 glazen witte wijn
olijfolie
600 ml kippenbouillon
Instructies:
Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, zodat er over de hele bovenkant een ruitpatroon zichtbaar is.
Wrijf een handvol grof zeezout tussen de ruitjes bovenop het buikspek. Het is belangrijk dat er overal goed zout tussen zit. Dit helpt namelijk om de zwoerd krokant te maken.
Pak een braadslede. Zet het op middelhoog vuur op het fornuis en doe hier een goede scheut olijfolie in.
Snijd de venkel en uien tot middelgrote stukken en doe deze in de braadslede.
Snijd de knoflooktenen in dunne plakken en voeg ook toe.
Fruit alles even goed aan. Zo komen alle smaken mooi los.
Leg het buikspek met de vleeskant naar beneden in de braadslede. Voeg een goede scheut (ca. 2 glazen) witte wijn toe aan de braadslede. Zoveel dat de bodem compleet bedekt is. Laat de alcohol ongeveer 3 min. uitkoken.
Voeg de kippenbouillon toe aan de braadslede. Voeg zoveel toe tot het buikspek bijna tot aan de zwoerd onder de bouillon staat. Let er hierbij op dat de zwoerd droog blijft.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Plaats je de braadslede onder in de oven. Het mag hier 2 uur op 780 graden in blijven staan.
Nadat de twee uur zijn verstreken, is je buikspek klaar. Is hij nog niet crispy genoeg, laat de braadslede dan nog in de oven en gebruik de grillfunctie ongeveer 15 minuten.
Als je buikspek klaar is, haal je het uit de braadslede. De braadslede plaatsen we weer op het fornuis. Laat de buikspek onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Het overgebleven vocht in de braadslede bevat veel vet. Dat halen we eraf door een witte boterham over het vocht te trekken. De boterham zal het vet opnemen en heb je hierna niet meer nodig.
Voeg een grote lepel grove mosterd toe aan het vocht en breng het geheel aan de kook. Blijf hierbij goed roeren.
Schenk het vocht in een schaaltje en gebruik dit als jus voor de buikspek.
Ook fijn om met de feestdagen te eten. Eet smakelijk!
H.S
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.