HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen

Krokante buikspek op z'n best

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Crispy buikspek, de naam zegt het eigenlijk al, buikspek met zwoerd dat heerlijk krokant is geworden in de oven. Het crispy maken van de zwoerd kan in sommige gevallen een lastige opgave zijn. Er zijn ondertussen veel methoden onderzocht die het meest crispy resultaat opleveren, maar wat is nou eigenlijk die crispy bovenkant?
Om een krokante buikspek te krijgen moet je een stuk buikspek met zwoerd gebruiken. De zwoerd is niks anders dan de huid van het varken. Door dit op de juiste wijze te bereiden, zwelt dit op tot een krokante laag. Is je zwoerd niet crispy, dan is hij ook niet lekker om te eten en zal hij hard en taai aanvoelen.

Een van de belangrijkste voorwaarde voor een crispy buikspek, is dat de zwoerd droog blijft. Bedek die dan ook nooit met een marinade.

Ingrediënten:
1,5 buikspek
grof zeezout
1 venkel
2 uien (1 cm dik gesneden)
5 teentjes knoflook
2 laurierbladeren
2 glazen witte wijn
olijfolie
600 ml kippenbouillon

Instructies:
Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, zodat er over de hele bovenkant een ruitpatroon zichtbaar is.
Wrijf een handvol grof zeezout tussen de ruitjes bovenop het buikspek. Het is belangrijk dat er overal goed zout tussen zit. Dit helpt namelijk om de zwoerd krokant te maken.
Pak een braadslede. Zet het op middelhoog vuur op het fornuis en doe hier een goede scheut olijfolie in.
Snijd de venkel en uien tot middelgrote stukken en doe deze in de braadslede.
Snijd de knoflooktenen in dunne plakken en voeg ook toe.
Fruit alles even goed aan. Zo komen alle smaken mooi los.
Leg het buikspek met de vleeskant naar beneden in de braadslede. Voeg een goede scheut (ca. 2 glazen) witte wijn toe aan de braadslede. Zoveel dat de bodem compleet bedekt is. Laat de alcohol ongeveer 3 min. uitkoken.
Voeg de kippenbouillon toe aan de braadslede. Voeg zoveel toe tot het buikspek bijna tot aan de zwoerd onder de bouillon staat. Let er hierbij op dat de zwoerd droog blijft.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Plaats je de braadslede onder in de oven. Het mag hier 2 uur op 780 graden in blijven staan.
Nadat de twee uur zijn verstreken, is je buikspek klaar. Is hij nog niet crispy genoeg, laat de braadslede dan nog in de oven en gebruik de grillfunctie ongeveer 15 minuten.
Als je buikspek klaar is, haal je het uit de braadslede. De braadslede plaatsen we weer op het fornuis. Laat de buikspek onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Het overgebleven vocht in de braadslede bevat veel vet. Dat halen we eraf door een witte boterham over het vocht te trekken. De boterham zal het vet opnemen en heb je hierna niet meer nodig.
Voeg een grote lepel grove mosterd toe aan het vocht en breng het geheel aan de kook. Blijf hierbij goed roeren.
Schenk het vocht in een schaaltje en gebruik dit als jus voor de buikspek.

Ook fijn om met de feestdagen te eten. Eet smakelijk!

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Wild

22 december 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten

Rondje horeca 32: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Het Hof, een prachtige historische locatie in Bergen, is elke donderdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. Flessenpost kwam fijnproeven! Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis

Gebakken gnocchi met paddenstoelen roomsaus en biefstuk

15 december 2023

Recept van May Anema

Het is bijna kerst! De weken ervoor is iedereen nog druk met kerstborrels, kerstcadeaus kopen, schoolkerstdiners, etentjes met vrienden en moet er nog een kerstdiner bedacht

Brouwerijen maken bierprijzen bekend

15 december 2023

Fust tot wel twintig euro duurder

De gemiddelde fustprijs van 50 liter pils gaat vanaf januari 2024 gemiddeld met 8,59 euro omhoog, wat neerkomt op een stijging van 5,1 procent. Dat blijkt uit een analyse van Misset Horeca

Steun de ‘goede’ boeren

15 december 2023

Column: Gerard Walters

Er is veel mis met ons dagelijks stukje vlees. Als ik lees op de site van Eyes on Animals is het ook echt nodig dat er wordt toegezien op o.a. het transport van dieren per vrachtauto, schip

Indonesisch eten in Bergen aan Zee (filmpje)

8 december 2023

Kom genieten bij 'Indische Duinen' deze winter!

Indische Duinen overwintert sinds 1 november bij Zilt in Bergen aan Zee. In de koude wintermaanden is het lekker en gezellig tafelen bij Indische Duinen. Het

Meer informatie op het wijnetiket

8 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

1 december 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning

Pompoen hassleback met feta crumble 

1 december 2023

Recept van May Anema

Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…

24 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek

Ai, ai, wat nu?!

24 november 2023

Column: Gerard Walters

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk

Cabaret Noir

24 november 2023

Column: Sico de Moel

Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we

Tietenbier

24 november 2023

Column: Jack de Feyter

Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

17 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

17 november 2023

Recept van May Anema

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen

De eerste proefoogst is binnen

10 november 2023

Column: Sico de Moel

Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug