Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter
Een feestmaal pur sang
Gepubliceerd: 5 november 2021
Wie houdt er niet van gebraden kip?! Geserveerd met kleine krielaardappels in de schil en beetgaar gekookte broccoli is dit een feestmaal pur sang. En voor wie de column van Sander Rijke deze week heeft gelezen, dit gerecht gaat geweldig goed samen met de Beaujolais Primeur.
Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter
4 personen
Ingrediënten
- 1,8 kg kip, panklaar (bio of scharrel)
- 1 citroen
- 100 g ongezouten boter, zacht geroerd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 3 takjes tijm, blaadjes losgehaald
Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 °C / gasstand 8.
Leg de kip op zijn kant en duw erop zodat de ribben kraken en de gelatineachtige sappen vrijkomen – deze geven de jus smaak en maken hem dikker. Maak het vel boven de borst los (begin bij de hals) voor de boter.
Rasp de schil van de citroen en meng het door de zacht geroerde boter met de knoflook, de tijmblaadjes en zout en peper. Duw de boter onder het kippenvel en duw het aan, zodat het de borst helemaal bedekt.
Halveer de citroen, pers hem uit en doe de helften met het citroensap en de tijmblaadjes in de holte van de kip. Breng de kip op smaak met zout en peper en leg hem in een braadslede. Bak hem 10-15 minuten in de oven.
Bedruip de kip met de kooksappen, zet de oven dan lager op 190 °C / gasstand 5. Braad (en blijf bedruipen) nog eens 50-55 minuten of tot de kip gaar is. Steek met een satépen in het dikste deel van een dij. De sappen moeten er als helder vocht uitstromen, en mogen zeker niet roze zijn.
Leg de kip op een verwarmde schaal en dek af met aluminiumfolie. Laat op een warme plek 15 minuten rusten. Zet de braadslede op het vuur, doe er 150 ml water in en breng dat aan de kook. Schraap de aanbaksels los. Breng het vocht op smaak met zout en peper en schenk het in een kan.
Verdeel de kip in stukken en serveer met de jus en gestoomde of gesauteerde kool en gebakken aardappelen.
Enjoy!