Goede voornemens
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 12 januari 2024
Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12 kwamen de eerste goede voornemens al boven drijven.
Op 1; minder alcoholische versnaperingen vervolgens minder snoepen en gezonder eten.
Op 3; meer sporten. Nu, in de tweede week, hoor en lees ik alweer andere zaken zoals de toename van vliegvakanties naar verre oorden. Alsof we niets geleerd hebben van de Corona periode. Wetenschappers zeggen dat we 3 x zoveel grond per persoon in Nederland gebruiken dan verantwoord is.
Angst door oorlog en onveiligheid op veel plekken van onze aarde doet mensen onder andere besluiten om, nu het nog kan, naar verre oorden te vliegen. Terwijl juist in het begin van dit nieuwe jaar een goed voornemen zou zijn om te consuminderen. Prima idee, zou je denken. Maar als ik de berichten van de HORECAVA lees gaan we zeker niet minderen, maar is een van de nieuwe trends voor dit jaar, dat we meer buiten de deur gaan eten, van ontbijt, lunch tot diner. Niet zozeer om de branche te spekken, maar omdat we het thuis niet meer kunnen vinden. Thuis alleen zijn, weinig of geen vrienden hebben drijft de mensen schijnbaar naar café of eetgelegenheid.
Albron, één van de grotere cateraars introduceert de SMAAKCHEF bij zorglocaties, van de inkoop tot het eten op tafel staat, begeleid hij voedings- en zorgmedewerkers om het de gasten naar de zin te maken onder andere doordat ze zelf mee mogen helpen bij het hele kookproces, worden ze meer betrokken bij hun eten en dat bevordert hun welzijn. Prima initiatief toch? Lekker vers eten maken met elkaar verbindt mensen en dat ervaren we allemaal als zeer prettig.
Een project genaamd ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’, een initiatief van de Universiteit van Maastricht bij 2200 kinderen, verdeeld over 4 scholen met voedingslessen en 4 scholen zonder deze lessen, liet een verrassend resultaat zien. Zij schrokken van de grote verschillen. Het BMI gewicht van kinderen op een gezonde school was vele malen beter dan van kinderen op een reguliere school, ook het gebruik van water, in plaats van suikerhoudende frisdranken, was toegenomen. Ook de sfeer was duidelijk beter dan op een reguliere school net als het pestgedrag.
Laten we in Alkmaar dit goede voorbeeld volgen zodat al die nare ziektes teruggedrongen worden. Het is toch te gek voor woorden dat een ziekte als obesitas onder kinderen elk jaar toeneemt omdat we niet gezond eten en te weinig bewegen?
Dan de film ‘Le Pot au Feu’ waarin een vrouwelijke chef , voor de kasteelheer Dodin- Bouffant, de sterren van de hemel kookt. De seizoenen volgend kookt ze met producten van het eigen landgoed. Vlees, vis en groenten weet ze fantastisch te bereiden. Het gevoel om met haar vingers en kennis van haar op kolen gestookte fornuis, de juiste cuisson en kleur op haar gerechten te krijgen is iets wat we tegenwoordig alleen nog maar zien bij de vakmensen met vele jaren praktijkervaring.
Natuurkijk moeten we gebruik maken van nieuwe technische apparatuur zoals geprogrammeerde ovens waar je een programma kiest, op de knop drukt en als de bel gaat is het kippetje, visje of je biefstuk klaar.
Maar als ik in een nostalgische bui ben, verlang ik soms naar de momenten dat je met je vingers of muis van je hand de juiste gaarheid van een tournedos of stukje tarbot bepaalde.
Geniet en veel kookplezier met elkaar.
Gerard Walters