Grote glimlach
Column: Sico de Moel
Gepubliceerd: 22 december 2023
Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn wijnbouwadviseur vanaf het allereerste begin.
In mijn flesjes de premièrewijnen van Domein Bergen: wit en rosé.
Diederik is streng en wijst me altijd wel weer op allerlei stommiteiten die ik dan onmiddellijk moet aanpakken. Als je topwijnen wilt maken, moet alles perfect zijn. Je mag je nooit verslappen. Ik breng er dan weleens tegenin dat hij, toen hij 20 jaar geleden zelf begon, ook vast weleens domme fouten maakte. Maar dat vindt hij geen excuus. Hij heeft uiteindelijk altijd wel gelijk, maakt hij ook al jaren fantastische wijnen, en vraag ik hem natuurlijk ook juist om zijn kritisch advies. Daarom luister ik dan altijd braaf.
In het hele vinificatie (=wijnmaak) proces kan er zoveel misgaan dat je al heel blij mag zijn er geen wijnfouten ontstaan. Zeker de eerste keer. Zo kan er Kurk (tca) in de wijn ontstaan, of allerlei Böcksers of UTA’s, melkzuur fouten, azijnsteek, oxidatie, verkeerde zuren of je kunt gewoon zelf een stomme blendingsfout maken. De lijst met alle mogelijke wijnfouten is intimiderend. Het belangrijkste doel dit eerste jaar: geen wijnfouten maken.
De afgelopen weken hebben we regelmatig uit het vat geproefd en gemeten. Vandaag doen we dat samen met Diederik. Het alsof je je proefschrift moet verdedigen bij je professor.
“Waarom zitten de flesjes niet helemaal vol? Zo komt er zuurstof bij en kunnen er ongewenste processen op gang komen.” Sorry. Dat begint al lekker.
Dan laat ik mijn meetresultaten zien. Die gaan we samen eerst even herijken. Het klopt redelijk, alleen de Oechsle (suikerwaarde) wijkt wat af. Dan nemen we het logboek door. Stap voor stap. Ik vertel nog een keer precies wat ik allemaal heb gedaan en krijg hier en daar alvast tips voor volgend jaar.
Dan gaan we proeven…
Eerst de wit. Het is een blend van 60% Sauvitage en 40% Muscaris. Die laatste is een aromatische druif, het aroma van lychee is duidelijk waarneembaar. Diederik is enigszins verbaasd: “Dit is echt heel goed. Geen fouten, mooi aroma, ik ben aangenaam verrast!”. Ik kan het bijna niet geloven, zo positief ken ik hem helemaal niet.
Over de rosé was ik zelf wat onzeker: te rood en wat hoog in de zuren. Diederik was het niet met mee eens. Ook hier was hij weer verrassend positief. Frisser, mooie aroma’s, en die kleur die wordt vanzelf nog een stuk lichter. Jeetje!
Onze wijnen zijn klaar om te worden geanalyseerd in het laboratorium. Een uitgebreide jonge-wijn-analyse. Ik krijg een speciaal adresje van hem in Duitsland voor de allerbeste wijnanalyses.
Ondertussen is het al donker geworden. We proosten nog een keer op al deze positiviteit en dan rijd ik voorzichtig, tussen de eerste neerdwarrelende sneeuwvlokjes door, met een grote glimlach, terug naar huis.
Sico