Proeven uit het Vat
Column: Sico de Moel
Gepubliceerd: 12 januari 2024
Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden altijd optimistisch en zeker niet van suiker.
Met fakkels, glühwein, oliebollen, lekkere kaasjes en een heleboel gezelligheid vierden we met de wijnliefhebbers van Domein Bergen de afsluiting van een bijzonder wijnjaar.
Het weer viel uiteindelijk toch nog mee, met slechts een paar miniscule druppeltjes regen en af en toe een korte vlaag wind konden we met onze dappere leden de eerste première wijnen van Domein Bergen uit het vat proeven. Een klein slokje natuurlijk, want de proefoogst is ook maar klein.
We hadden de afgelopen weken al geproefd met onze experts, we hebben een Jungwein analyse laten doen in Duitsland en vandaag was de barreltasting voor de leden.
De wijnen zijn nog lang niet klaar. Ze zijn net uitgegist, liggen op het vat en hebben nog minimaal een half jaar nodig. Maar toch was iedereen heel nieuwsgierig. Want wanneer heb je de kans om een jonge wijn in dit stadium al uit het vat te mogen proeven? En dat kon dus nu.
Er was een witte en een roséwijn. Iedereen was super enthousiast, maar dat kwam misschien ook omdat het onze eigen wijnen waren. Een beetje bevooroordeeld mag je dan wel zijn. Ook mis je natuurlijk de finesses als je buiten half donker bij een brandende fakkel in de wind staat. Gezelligheid is ook belangrijk.
Veel leden vroegen me wat er nu nog gaat gebeuren met onze wijnen in het vat. Ze zijn nu al heerlijk, hoe gaan deze wijnen nog veranderen? Waarin verschilt de wijn nu, met de wijn die we over een half jaar gaan bottelen?
Op een wijncursus leer je vaak: persen-gisten-rijpen-bottelen. Je leert welke invloed rijpen op houten vaten heeft en misschien de effecten van sur lie en oxidatie. Vaak blijft het daarbij.
Maar wist je bijvoorbeeld dat het alcoholpercentage nog een procent kan dalen? Dat door de koude stabilisatie het wijnsteenzuur kan neerslaan in de vorm van wijnkristallen? En wat de rol is van barnsteenzuur en fining agents op de vorming van esters en het behoud van aroma’s?
Proeven maakt nieuwsgierig.
Sico